Aranykalitkába zárt kakukk

2019. szeptember 06. 07:37 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Camilla Läckberg: Aranykalitka

Faye élete kívülről tökéletes. A férje jóképű, gazdag, van egy ötéves kislányuk, Svédország legnagyobb forgalmú cégei közé tartozik az övék. De ez csak a látszat...szabo-istvan-aranykalitka.jpg

Fiatal, harmincas éveiben járó házaspár, igazi szerelemből köttetett házasság, egy közösen felépített cég, és egy gyerek. Mi kell még a felhőtlen boldogsághoz? Ráadásul bejáratosak Svédország krémjének házaiba is, ahol, ahogy régen az arisztokráciának, nekik is jópofizni és kedveskedni kell egymásnak, tartsák egymást bármennyire is felkapaszkodott, álszent, buta libának. Mert a társadalmi elismertség. Na az valami. 

Ilyen körülmények között én nem csodálkozom, ha a legjobb kapcsolat is megromlik. Egy férfiak uralta gazdasági világban, ahol a nőnek nincs helye, és egy nők uralta pletykavilágban, ahol a férfinak (és a kalóriáknak) nincs helye. Egy fiatal, jóképű és gazdag, sikeres férfi bárkit megkap. Akit csak akar. A feleség dolga pedig az, hogy otthon legyen, nevelje a gyereket, ápolja a jó kapcsolatot a többi feleséggel, és csinos legyen.  Nos, Faye ennek nem tud, és nem is akar eleget tenni. Fájlalja, hogy bár az ő ötlete volt a cég neve, hogy az első évben ő hagyta abba az egyetemet és dolgozott és tartotta el a férjét, hogy az a barátjával beindíthassa a céget, hogy számtalan üzleti terv és ötlet az övé, de ezt a férje elfelejtette. Henrik ugyan nem, a férje cégtársa, de a férje igen. Neki nem lehet véleménye, és inkább tetteti magát ő is butábbnak, aki már nem ért az üzlethez, már nem ért a joghoz, már nem ért semmihez, mert a férje ezt várja. De Faye-nek van egy titka... egy sötét titok a múltjából. És szépen lassan rájövünk, hogy vele nem jó ujjat húzni. 

Az az emberek legnagyobb problémája, hogy megfertőzik egymást a szomorúságukkal. Mert meg akarják osztani valakivel. Azt hiszik, hogy mivel hasonló a DNS-ünk, egyből ugyanazoktól a helyzetektől leszünk szomorúak. De a bánatot attól nem könnyebb elviselni, hogy megosztjuk másokkal, ellenkezőleg: ettől csak nehezebb lesz.

camilla-l_ckberg.jpg

Camilla Läckberg, a szerző

A történet úgy kezdődik, hogy hatalmas mennyiségű vért találnak, ami feltehetően a kislány vére, és a férj nem emlékszik semmire. Aztán visszaugrunk pár héttel korábbra. A könyv igazából két szálon fut: elmeséli Faye életét most, a kislányával, és elmeséli a sokkal korábbi, fjällbacka-i eseményeket is, Faye fiatalkorát az erőszakos apjával, a tragédiával, ami beárnyékolta egész életét. Elmeséli, hogyan került Stockholmba, és hogyan ismerkedett meg Jack-kal, a férjével. (Nem írtam hibásan a ragot, a Jack nevet svédül kb. "Jakk"-nak ejtik :))

Különös felépítésű könyv, aminek a legelején megismerjük a bűntettet, majd visszatérünk a múltba, és haladunk a megoldás felé - ami persze egészen más lesz, mint sejtjük az elején. Hasonló volt egy másik skandináv könyv, szintén az Animusos Sárga könyvek sorozatban tartozó, Anna Ekberg álnév alatt jegyzett dán szerzőpáros Bomlás c. könyve, ami az eddigi Sárga könyvek közül szerintem a legjobb. Nagyon hasonló felépítés, hasonló problémákat jár körül, de Camilla Läckberg talán sötétebben festi elénk az egészet. Meglepő és fordulatos mű, ami érinti a családon belüli erőszak problémáját, a nők helyzetét, a megcsalás megítélését egyaránt, miközben egy szörnyű, gyereket érintő bűntett körül forog az egész. Egy dologban biztos vagyok: nem akarok Faye útjába kerülni. 

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A könyv elérhető a borítóra kattintva kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Anna Ekberg: Bomlás - Élet egy pszichopatával - vagy kettővel?

Kövess minket Facebookon!

 

 

Animus, Budapest, 2019
352 oldal
puhatáblás
ISBN: 9789633246504
Fordította: Dobosi Beáta

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2415034824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása