Házi praktikák a hűvösebb idő nyűgjeire

2019. november 08. 00:09 - Arthur Arthurus

Száraz bőr, kicserepesedett ajkak, rosszabb hangulat, nátha - ezek mind sújthatnak minket, ahogy beköszönt az ősz. De nem kell rögtön drága kencéket vásárolni, ha tudjuk, mi az, ami segíthet!1_83.jpg

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem ősszel (és kora tavasszal), amikor már/még fűtünk, vannak visszatérő problémáim. Az egyik ilyen a kiszáradó bőr. Nekem kifejezetten a kézfejemnél szokott jelentkezni, extrém esetben hámlik, viszket, egyébként csak tapinthatóan száraz és kirepedezett a bőröm. Erre bármilyen noname kézkrém, bőrápoló krém jó, de még jobb a házi megoldás, amiből több is van.

Az egyik megoldás a kiszáradt kézfejre a vaj/margarin. Ha szeretünk sütni, akkor sok esetben ki kell kenni a tepsit valami zsiradékkal - ilyenkor nyugodtan kenjük el a maradékot a kezünkön, és várjunk 5-10 percet, mielőtt letöröljük/lemossuk a felesleget. Bármilyen zsiradék - olaj, zsír - segíthet, de kézfejre és karra az egyik legjobb talán a margarin, vagy még inkább a valódi vaj, a tej ugyanis rengeteg plusz ásványi anyagot tartalmaz.

A pórusok tisztítására és akár arcápolásra is tökéletes, ha egy cikk citrommal radírozzuk körbe a bőrünket, pár percig hatni hagyjuk, majd tejfölt kenünk rá, amit negyed óra múltán letörlünk. 3_24.jpg

A kiszáradó ajkak a legidegesítőbbek talán: kifújja a szél, ha megnyaljuk, az meg csak ront a helyzeten, idővel kisebesednek és érzékenyek lesznek. Az ajakíreket meg társait sürgősen felejtsük el, a Labello és minden hasonló a legtöbb esetben csak ront a helyzeten, és negyed óránként kenegetni kell vele, mert nem táplálja igazán, csupán egy védőréteget képez, ami hamar eltűnik, és a probléma ismét fennáll. Ha el is akarjuk mulasztani, akkor az egyik legjobb rá az olívaolaj. Minimális mennyiséget az ujjunkra öntve óvatosan bekenjük, naponta néhány alkalommal, ez táplálja a bőrt, hidratálja és segít, hogy egészséges maradjon.

Mindez akkor segít, ha már megtörtént a baj, de nézzük, mi is okozza azt? Az őszi idő beköszöntével egyre több és több időt töltünk fűtött helyiségben, a fűtés pedig hihetetlenül szárítja a levegőt is. Ilyenkor fokozottan érdemes odafigyelni a párásításra. A másik ok pedig az, hogy ahogy elvonultak a nagy kánikulák, sokan hajlamosak vagyunk - nem tudatosan ugyan - csökkenteni a folyadékbevitelt. Nagyon fontos, hogy a szervezetünknek a hűvösebb időben és a szárazabb fűtött levegő miatt épp annyira szüksége van a folyadékra, mint a nagy melegben, ezért figyeljünk oda a megfelelő folyadékpótlásra!

Ilyenkor már sűrűn hallani főleg kora reggel állandóan krákogó, harákoló embert is. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy náthás: a száraz levegő és a hideg-meleg váltakozása megterheli a nyálkahártyákat is, és sokan hajlamosak vagyunk ilyenkor a megnövekedett nyáktermelésre, ami jobb híján csorog le a torkunkon, irritálva, zavarva azt. Ettől krákogással, esetleg erőltetett köhögéssel próbálunk megszabadulni, de hiába. Nekem egy dolog segít, főleg esténként szokott előjönni, már ágyban fekve ez a probléma: oda kell figyelnem, hogy sokat igyak! 5 percenként minimum pár korty víz, és sokkal kevésbé akarok megfulladni alvás előtt.2_32.jpg

Ha fáj a torkunk, kiszáradt, azon a méz rengeteget segít, és érdemes fokozottan odafigyelni a megfelelő mennyiségű friss, vitamindús zöldség-gyümölcs fogyasztására is. Az alkohol a közvélekedéssel ellentétben nem segít sem a náthán, sem máson, a folyadékpótlás és a vitaminok azonban igen. Egy vitamindús koktél:

10 dkg friss torma
5 cm-nyi friss gyömbér
1 kk őrölt fahéj
3 ek méz
1 citrom leve és reszelt héja
1 narancs leve és reszelt héja

A tormát és a gyömbért megtisztítjuk, lereszeljük, majd minden összetevőt alaposan elkeverünk. Ebből a masszából minden étkezés előtt beveszünk egy kiskanállal, de elkeverhetjük vízben, teában is. Arra érdemes figyelni, hogy a tea semmiképp ne legyen forró. Rengeteg vitamint tartalmaz a méz, a citrom, a gyömbér, a torma, a citrusok, a fahéj, rengeteg olyan alkotóelemet, amire betegség idején vagy megelőzés céljából szükségünk van, azonban ezeknek a nagy részét a forró víz megöli. Nyugodtan tegyünk ízesítés gyanánt mézet és citromot a forró teába, de jó, ha tudjuk, hogy nem sokat ér, bár legalább nem is árt. A fenti összetevőket egyébként ősszel-télen érdemes a közelünkben tartani, mert ha elkap minket az influenza, nátha, akár napokkal lerövidíthetik a lábadozási időt!

Egyébként ilyenkor figyeljünk rá, hogy ha nem is minden nap, de legalább minden másnap valami forró folyadékot is együnk-igyunk. Lehet ez egy könnyű , frissen főtt leves, egy forró tea vagy akár egy nagy bögre tejes kávé, kakaó, a meleg folyadék önmagában segít javítani a közérzetünket. A vitaminok (és nem csak a D vitamin) pótlása és a meleg italok a kedélyeinket is javítják, és segíthetnek abban, hogy a kinti ködös sötétségben is meglássuk a szépséget, ne telepedjen rá a hangulatunkra. Jó betegségmegelőzés az is, ha sűrűn és alaposan kezet mosunk, különösen ha tömegközlekedünk, ajtókat használunk, telefont vagy számítógépet használunk. A kapaszkodók, ajtógombok, a kilincsek, az informatikai eszközök telis-tele vannak baktériumokkal, egy átlagos telefonon pl. több calicivírus és egyéb kórokozó lehet, mint egy átlagos, lehúzott, de nem frissen tisztított wc-ben, amennyiben használjuk az eszközt a mellékhelyiségben is néha. Márpedig a legtöbben szoktuk. Érdemes ezeket időnként fertőtleníteni. Persze nem kell átesni a ló túlsó oldalára sem.

Én - már csak a hangulat miatt is - épp a héten vásároltam be mindenféle apróságot, amiből majd téli, karácsonyi kopogtatót készítek, a hétvégén neki is esek :) Nekem ez is egy olyan dolog, ami segít, hogy jobban érezzem magam, bár én eleve jobban szeretem az őszi-téli, mint a tavaszi-nyári időszakot, de persze mindnek megvan az előnye és a hátránya is.

Kövess minket Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni a könyves újdonságokról, hírekről és más érdekességekről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4415283394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása