Hogyan készüljünk fel a jövő kihívásaira?

2019. december 12. 15:17 - Carbonari

Könyvajánló - Nemes Orsolya: Generációs mítoszok

p1120594.JPGMindenki hallotta már valakitől: ezek a mai fiatalok!
Bezzeg az én időmben! És minél idősebb lesz a fiatal,
akinek ezt címezték anno, annál inkább érteni véli,
hogy ennek semmi létjogosultsága nincs.
Mindenkinek megvan a maga helye, ideje,
és neki akkor és ott kell tevékenykednie.

A HVG Könyvek újabb gyöngyszemet tett az olvasók elé Nemes Orsolya tollából, Generációs mítoszok címmel. A mű több szempontból veszi górcső alá korunk nagy probémáit és próbál válaszokat generálni rájuk legjobb tudása szerint. Olyan kérdéseket tesz fel, mint

- miért érdemes a generációkat nem a múlt, hanem a jövő alapján definiálni?
- mit tehetnek az egyes nemzedékek, hogy fenntartható világban éljünk?
- miként alakítja át a mesterséges intelligencia az életünket és jövőnket?

A bezzeg az én időmben nem új a nap alatt. Már Mezopotámiában. 3000 éves égetett agyagtáblákon is temették a világot a fiatalság magatartása miatt, de pár száz éve egy remete feljegyzéseiből is ez derül ki, majd Eötvös Lórándunk szerint is baj van fiatal felnőttjeinkkel, magyarul "a fiatalság velejéig romlott". Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy ugyan már, emberek, minden életkornak megvan a maga jelentősége, bohémsága vagy komolysága. A tegnapi egyetemista ma komoly öltönyben szaladgál tárgyalásra, a frivol öltözetű főiskoláslány pedig körömcipőre vagy munkavédelmi bakancsra cserélte tornacipőjét. Az a személy, aki húsz éves koráig képtelen volt lázadni, vagy az a negyvenes, aki most kezd lázadni, nem normális, nem életszerű, de legalábbis gyanús.p1120593.JPGA szerző szerint napjainkban burjánzik az áltudományok reneszánsza, szuperszegmentáltság, széttöredezett tudás jellemző társadalmunkra: ahogy egyre többet és többet tudunk a világról, annál valószínűtlenebb az előző évszázadokban megfordult polihisztorok léte jelenünkben. Jelenleg a post-truth világát éljük: nem számítanak adatok, tények, szakértői vélemények, "ezért azokon a területeken, amelyekben kevésbé vagyunk jártasak, vagy elsőre átláthatatlannak tűnnek, hajlamosak vagyunk leegyszerűsítő válaszokat elfogadni." Azaz nem baj, ha nem tudjuk a vitamin hatásmechanizmusát, de azt mondták, hogy ez jó nekünk, tehát bevesszük. Az autónk működési sajátosságaival sem vagyunk tisztában, pont elég számunkra, ha elvisz Á-ból B-be. Hogy választ autót tehát a magamfajta laikus? Piros legyen. (Jó, nem így, de majdnem.)

Mi köze mindennek a generációkhoz? Az, hogy a születési idő alapján nem lehet valakit beskatulyázni, hogy innentől ő X generációs, és ez és ez jellemző rá, és csak ez, csak így. A generációs jelenségek is bonyolult és összetett változók együttállásaként alakulnak ki, sokkal részletesebb elemzések után lehet valamit kijelenteni, mint egy séma alapján legyinteni, hogy, á, Y generációs, nem csoda hogy ilyen!p1120595.JPGAz elkövetkező évtizedekben a generációknak, legyenek bármelyikbe tartozók, egységbe tömörülve három nagy problémakörre kell választ keresniük (mert egyedül nem fog menni egyiknek sem):

- klímaváltozás (nincs mese, ma, december 8-án, kontinentális éghajlaton, télen, hét ágra sütő napfényben életerős légy szambázott fel és alá a garázskapunkon. Egészen elképedtem a jelenségtől.)
- társadalmi és jövedelmi egyenlőtlenségek (társadalmi távolságok áthidalhatóságának csökkenése: az a gyerek, aki szegénynek születik, jó eséllyel az is marad, nehezebben vagy egyáltalán nem tud kitörni szülei helyzetéből)
- technológiai robbanás (a ma fejlettnek számító technikai eszköz robbanásszerűen meghódítja az embereket, de pár hónap múlva akár el is avul. Na és a robotok, akik egyre okosabbak, finomodó motorikus mozgásúak lesznek, és egyre olcsóbbak is? Hogyan fogják átalakítani világunkat?).nemes.jpgA szerző, Nemes Orsolya

A mű ezt a kérdéskört járja körül, megfelelő alapossággal. Nem tudományos értekezés, nem annak készült, de nem is habkönnyű olvasmány. Kifinomult illusztrációinak egységes színvilága kellemes szürke-vörös összhatásával kiemeli a szerző mondanivalójának lényegét (borítóterv és illusztrátor: Dusik Móni). A szerző nagy hangsúlyt fektet az oktatás színvonalára, a generációk összefogásán túl ebben látja a megoldást, hogy egyre gyorsuló világunkban helyes döntéseket hozhasson az emberiség az őt ért kihívásokra.

generacios_mitoszok_b1_300_dpi.jpg

 

Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyvek csapatának! A kötet kedvezményes áron elérhető a borítóra kattintva, sőt, beleolvasót is találsz a kiadó honlapján.

Hogyan segít a pszichoterápia teljesebb életet élni?

Bölcsek, balgák, bolondok - Egy pszichiáter útja

Hogyan vehet részt egy nagyszülő az unokái életében?

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7915340316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása