A cselekvés nulla foka

2019. december 21. 05:19 - Carbonari

Könyvajánló - A cselekvés nulla foka, S.T.A.L.K.E.R Kihalt mezők

cselekves.jpgA Metropolis Média új kiadványai közül ajánlok az olvasók figyelmébe két őszi kiadványt, egy szürreális filozófiai regényt és a egy sci-fit.

Sara Mannheimer A cselekvés nulla foka igazi ínyencség a filozófiát magas szinten abszolválók számára, mindenki más kicsit nem fogja érteni, hogy mikor miről is van szó. Egy szerkezetileg rendkívül pontosan felépített műről beszélünk, alany, állítmány, ige helyén van, csak éppen nehezen bogozható ki, hogy perpillanat a valóságban vagyunk-e még, vagy átcsúsztunk a fantáziába - ez pedig helyenként idegesítő tud lenni. De mire való a gondolkodás képessége, ha nem tudunk utána menni a szerzőnek? (Ha nem akarunk utána menni, az más.)

A könyvet a képre kattintva kedvezményesen megrendelheted a kiadónál!

A négy nagy évszak négy nagy fejezet, amelyek további részekre bomlanak, mintegy ellensúlyozva a helyenként áttekinthetetlen szöveget. A női lét kerül itt lebontásra, különleges szempontból, amelyeknél néhány részt eltúlzottnak látok, de istenem, ugyebár: szürrealizmus, ne keressek értelmet. Sorra találunk benne ellentéteket, például a könyvek és az olvasás beemelése a történetbe, ugyanakkor túldimenzionálva (a főhős az olvasást valamiféle misztifikációba burkolja, olyannyita, hogy nem meri megközelíteni a könyvespolcát). A két főhős szintén ellentétekből áll össze, hol a racionalitás viszi a prímet, de már bele is csúszott egy fantáziavilágba, hol elragadják az érzelmei, alaposan megfontol egy döntést, máskor a pillanat hevében cselekszik, szóval, ezt a könyvet egyszerre szeretné az ember olvasni, meg a falhoz vágni is, hogy eddig értettem, de most mi is van?!

Ha szereted a filozófiát és érted is, kedvelni fogod a művet. Ja, a szürrealista irányzatról nem elfeledkezni!

mezok.jpgEgy bizarr, sarkaiból kifordult világban játszódik Alekszej Kalugin S.T.A.L.K.E.R. Kihalt mezők című sci-fijének harmadik része, amelyben Jaeger szemszögéből nézhetjük az események folyását. A cselekmény egy isten háta mögötti világban játszódik. Egy sikeres küldetésről van visszaútban a konvoj, amikor Jaeger két anomália közé szorulva elmélázhat azon, "mi a jobb, összeroppant csontokkal szétlapulni a földön, vagy elevenen megsülni a pokol tüzén? Az ilyen kérdéseket a művelt emberek költőinek hívják." Társai természetesen sorsára hagyják, de előbb jól ki is fosztják, megszabadítják felszerelése értékesebb darabjaitól. 

A könyvet a képre kattintva kedvezményesen megrendelheted a kiadónál!

Az isten sem tudja, mitől, de Jaeger hamarosan magához tér, és nincs más vágya, minthogy néhány ember szemébe nézhessen, akiket Marker és Cartridge néven jegyeznek itt-ott, amin speciel senki sem csodálkozhat. Képzeld, ha veled történik ilyesmi! Szóval, hősünk magához tér és elkezd keresni egy bárt, ahol... ahol. 

A cselekmény első harmada kissé nehezen indul be (ja, vándorlás a kihalt, de főleg végeláthatatlan pusztaságban nem volt a szívem csücske rész), amit a másik kétharmada bőséggel ellensúlyoz. Közben persze mindenféle titkokat tudunk meg, elképzelhetetlen dolgoknak leszünk tudói, pár dolog kiderül a Zónáról is, és Jaegernek is döntésre kell jutnia egy-két megfelelően súlyozott kérdésben ebben az amúgy kiszolgáltatott, borongós világban. Mert nem elfelejteni, hogy a sebesült stalker védtelen áldozat a Zóna vérengző fenevadjai számára. Ebből élve kikeveredni nem semmi.
Vagy te másként gondolod?

Érdekelnek a könyvújdonságok, hogy mit olvass és miért? Akkor kövess minket a Facebookon is!

Újvérűek - egy másik letehetetlen fantasy Urbánszki Lászlótól. Kék szemű békák, harcos macskák, Újdabas és a régi emberek harca az atomháború után.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6515343910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása