Egy valódi nyomozás társasjátékba csomagolva?

2020. január 09. 07:30 - Arthur Arthurus

Társasjáték - Bűnügyi krónikák

Mindig is elvarázsolt a zseniális nyomozók világa a csavaros krimikben? Most az ő bőrükbe bújhatsz egy társasjátékkal! Íme a Bűnügyi krónikák!1_98.jpg

Ez egy kifejezetten olyan játék, amit egyedül is végig lehet játszani, hiszen nyomozni kell, de ketten is tökéletes. Nagyobb társaságnak nem ajánlom, de már 3-4 főnek sem feltétlenül. A játékhoz tartozik egy applikáció is, ez az, ami irányít minket és elmeséli a történetet. Magyar nyelven egyelőre 5+1 bevezető nyomozás érhető el, de van két angol nyelvű csomag mellé - fizikai kiegészítővel -, amelyek különálló nyomozásokat és több fejezetből álló történeteket vetítenek elénk. 

A játékban igazi nyomozóknak érezhetjük magunkat: történik egy bűneset, amit ki kell vizsgálni, a helyszínen - okostelefon segítségével - körbe tudunk nézni, és minden olyan nyomot rögzíthetünk, amelyet észlelünk: fegyver, vér, bútorok, ételek, ékszerek, ruhaneműk, számítógépek, telefonok, egyéb hightech-eszközök, stb. Ezeket ki kell keresni egy kártyapakliból. Mindegyik kártyán - a nyomok, a helyszínek, a segítők és a karakterek kártyáin is - egyedi QR-kód van, ezeket kell beolvasni a telefon segítségével, így rögzíti a játék, mit találtunk már meg, kivel beszéltünk, stb. Van négy segítő, egy kriminálpszichológus, aki általános jellemrajzot ad egy-egy emberről, illetve sokszor segít abban is, hogy hol találhatjuk; egy hacker, aki ellenőrizni tudja a helyszíneken talált gépeket és az egyes emberek adatbázisát és közösségi oldalait is ellenőrzi; egy tudós, aki megvizsgálja a vért, ujjlenyomatokat elemez, gyógyszerről vagy drogról informál, DNS-elemzést készít; és egy orvos, aki az esetlegesen talált holttestekről állapít meg mindent: az elvesztett vér mennyiségét, a halál időpontját és okát, stb. Ezt a négy segítőt szerencsére bárhonnan elérhetjük, mert csak telefonon kell felhívni őket, ám minden egyes "kérdés", amit felteszünk nekik, időbe kerül.

A játékban fontos tényező az idő, ez az egyik mérőszám, ami a végén eldönti, hogy hány pontot kapsz az elvégzett nyomozásra. Helyszíneket kell bejárni, embereket kikérdezni vagy adott nyomokról, vagy más emberekről, és ez mind időbe kerül. A végén, ha összeállt az ügy, vissza kell menni a kapitányságra, és megoldani azt. Ekkor kapni fogtok néhány kérdést az ügyre vonatkozóan, pl. ki ölte meg XY-t - ekkor be kell olvasni az elkövető QR-kódját -, hol, miért, ki állt a háttérben, stb. A játék végén az app értékeli az időfaktort, és minden helyes válasz plusz pontot ér. 

2_41.jpg

Mi a bevezető játékot játszottuk le, és egy utána következő, 3 fejezetes, összefüggő játéksorozatot - vegyes sikerrel. A hangulata nagyon jó a játéknak, tényleg neked kell kombinálni, a megadott információkból, a kihallgatások során tapasztalt hangvételből, a háttéradatokból összerakni, mi is történt, miért, kinek mi a motivációja, és mi a szerepe a történetben. Egy dolgot mondhatok: hallgatni kell a megérzésekre! Tényleg. Két játékban is abban a percben, hogy előkerült egy karakter, mondtam, hogy szerintem az ő keze benne van. És a végére kiderült, hogy tényleg. Ugyanakkor sokszor érzem kicsit ötletszerűnek, nem mindig egyértelmű, hogy mit minek vesz a játék, vagy mi számít. Az egyik részben pl. fontos nyom volt - mint utólag kiderült - egy, a helyszínen lévő orvosi műtőasztal, de számomra nem volt egyértelmű, hogy az bútornak számít, és így a bútorok kártyáját kell beolvasni. Sokszor van szemét vagy éghető anyag a helyszínen, ezek néha számítanak, néha nem - viszont ugye a megvizsgálásuk időt vesz el. Úgy szokott kinézni a dolog, hogy amikor körülnézünk a helyszínen, soroljuk, miket látunk, a másik meg keresgéli a pakliból - aztán megvizsgálja a helyszínt a másikunk is. Minden ilyen esetben 40 másodperc áll rendelkezésünkre, és a telefont kell vagy fizikailag forgatni, vagy kézzel is lehet irányítani - könnyebb és gyorsabb, ha felállunk, és úgy nézünk körbe az eszköz segítségével. Persze a játékban ezalatt is telik az idő, minden egyes tevékenység meghatározott ideig tart. 

Események is történnek bizonyos időpontokban, pl. valaki, aki addig a helyszínen volt, egyszer csak elmegy, vagy új bűntény történt, holtan találtak valakit, akinek köze volt az ügyhöz és korábban beszéltetek vele, vagy esetleg pont nem sikerült még, mert elment az idő minden mással. A játék során az emberek vagy a segítők információkat adnak másokról, ilyenkor említik a nevét és a karakter kártyájának sorszámát, akit így ki lehet keresni a pakliból. 52 vagy 54 (nem emlékszem pontosan, azt hiszem, 54 egyébként) egyedi karakterkártya van, ha tudják, akkor azt is említik, melyik helyszínen találjuk őket - ha nem tudják, másoktól, pl. a hackertől, a kriminálpszichológustól vagy egyéb karakterektől kell megtudnunk. A kikérdezés egyszerű: elmegyünk egy helyszínre úgy, hogy beolvassuk a helyszín QR-kódját, ott a kikérdezni kívánt személy kártyájáról a kódot (csak akkor lehet beszélni velük, ha ott vannak), majd kihallgató módban beolvassuk egy másik személy kódját, vagy egy talált tárgyét, nyomét, amiről azt akarjuk, hogy meséljenek. 

_b_n_gyi-kronikak-04.jpg

Kombinálás, nyomkeresés, tudományos és orvosszakértői vizsgálatok - ezek kellenek ahhoz, hogy az ügyek végére járjunk. Alapvetően pozitív élmény volt a játék, hiszen tényleg visszaadja a nyomozás hangulatát, de azért vannak buktatói. Az egyiket pl. azért buktuk - félig-meddig -, mert kérdezni akartuk az egyik szereplőt. Fejben már összeállt a dolog, de nem éreztük úgy, hogy elég bizonyítékunk van, nem voltunk benne teljesen biztosak. Ám amikor kikérdeztük egy adott dologról, az app úgy vette, hogy azt mondtuk, itt van a bomba és meneküljenek, holott azt már tudtuk, hogy nem ott lesz. Persze nem is ott volt, és a bomba felrobbant, sokan meghaltak. Így bár végül megoldottuk az ügyet, rájöttünk, hogy ki mit miért hol, de mivel az app nem kérdezett vissza, vagy nem informált, hogy ezzel a lehetőséggel azt mondjuk, hogy itt a bomba és fuss, ezért nem tudtunk már mit tenni. A megerősítést hiányolom, illetve a visszalépés lehetőségét. Olyan is volt, hogy egy véletlen érintés miatt továbbnyomtuk a programot, és muszáj volt visszamenni, újból rákérdezni, mert azt láttuk, hogy egy új személyt vagy helyszínt hoz a játékba, de nem jutottunk el odáig olvasásban, mert véletlenül továbbnyomtuk. Ilyen esetekre egy "vissza" gomb sokat segítene. Szóval azt tudom javasolni, ha beszerzitek a játékot (amit egyébként részemről ajánlok, tényleg jó játék), hogy figyeljetek oda, amennyire tudtok, mert nem nagyon van hibára lehetőség!

Fizikailag a játék magyar kiadása egész jó minőségű, szép, kompakt, a későbbi fizikai kiegészítőknek is helyet hagyó, erős inserttel rendelkező doboza van, amin még kis bepattintható műanyag "fedő" is van, ami szállítás esetén megakadályozza, hogy a kártyák kiessenek a helyükről. 

A játékhoz lehet venni a telefonra csatlakoztatható "VR-szemüveget" is, ez párezer forintért beszerezhető - és ekkor egy bónusz történet nyílik meg. 1800 Ft körüli áron több bónusz történet is megvásárolható, ezt mindenki döntse el maga, hogy megéri-e. Szerintem alapvetően igen. Egyébként hadd mondjak ellent egy kicsit korábbi önmagamnak: társaságtól függ, hogy több játékossal jó-e a játék. Ha mindannyian odáig vannak a nyomozásokért, a krimikért, és van lehetőség mondjuk arra, hogy nagy képernyőn, együtt nézzék át a helyszíneket, akkor simán jó lehet társaságnak is, ugyanakkor nagyon sok a telefonos betöltögetés, így lehet, hogy több játékos esetén nem élvezhető, akkor sem, ha felolvassuk a leírtakat - ami alap -, hiszen egyszerre egyikük kezelheti csak a telefont. Tényleg társaságfüggő. Viszont 1-2 játékos számára minden további nélkül ajánlhatom.

A játék a legtöbb hazai társasjátékra szakosodott üzletben vagy weboldalon megvásárolható. Ide kattintva a magyar kiadó, a GémKlub oldalára juttok. 

Érdekel egy jó Harry Potteres társasjáték? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8615399546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása