Sztálin, ásóval előre!

2020. január 16. 06:25 - Carbonari

Könyvajánló - Radu Țuculescu: Sztálin, ásóval előre!

sztalin_1.jpg„Sztálin, ásóval előre 
Vígan masíroz a temetőbe… 
Lallallallallala!” 

A Typotex Kiadó egy nagyszerű román író, Radu Țuculescu művét adta ki, Sztálin, ásóval előre! címmel. Nincs mese, már a cím is olyan kulcsszóval operál, amely figyelemfelkeltő, Sztálin. Ezt a nevet bármire rábiggyesztik, már is felemeli a fejét mindenki: naná, akkora zsarnokot ritkán hord a hátán a föld, meg kell hagyni, mindenki tudni szeretné, mi új deríthető ki még róla azokon túl, amelyekről már mindenki tud a világon.

Nem kell félni, Radu Țuculescu hamar kijelöli az irányt: „putyin fellépett a pódiumra és egyenesen a mikrofonhoz sietett. éppen arra vitte az útja és úgy gondolta hogy fellép ő is hadd közölje néhány gondolatát az egybegyűlt történészekkel. íme amit javasolt nekik. az iskolai tankönyvekbe egyetemi kurzusokba szakkönyvekbe kerüljön be ismét sztálin. joszif viszarjonovics sztálin alakja. és nem akárhogy. állítsák vissza az őt megillető helyre. mutassák be úgy mint aki egyik legnagyobb és legjelentősebb vezére volt oroszországnak a történelme folyamán.”

Püff neki.

Adrian Loga (a főhős) hetvenes éveit tapossa. A fenti hírre felidézi gyerekkorát, amelynek meghatározó élménye éppen Sztálin bejelentett halála volt, amire az emberek hálaadó vacsorát rittyentettek, pezsgőt robbantottak és egyáltalán, végtelen örömmel fogadták a nagy hírt: vége a diktátornak! A regény egyik - és jelentősebb - vonulata a visszaemlékezés gyerekkori Romániájára, a szocialista ország mindennapjaira, kifordult gondolkodásmódjára, történetekre, amelyek Erdélyben játszódtak le, és amit teljes kesernyésségében csak az ért meg igazán, aki benne élt. Mindenki másnak hihetetlen mese egy ostoba, talán sosem volt valóságról. Az olvasó ebben a vonulatban a kisgyerek, a kamasz, a fiatal felnőtt és a felnőtt Adrian Loga szemén keresztül nézi a cselekményt, az akkor történteket. 

„…Azt hiszed, megijedek valakitől? Mi nem félünk senkitől. Engem a Párt tett ebbe a funkcióba, és a világon semmi sem nagyobb, mint a Párt!
– Csak az Everest!”

A másik rész szépen beékelődik a múlt elmesélésébe, dőlt betűkkel, mondatkezdő nagy betűk nélkül, a 70 éves Adrian Loga kíméletlen soraival szembesül a könyvet lapozgató személy. Itt már nincsenek nagy álmok, világmegváltó gondolatok, az élet ennek az idős embernek már megadott  mindent, amit megadhatott, nem kér és nem követel senkitől semmit, mindent úgy fogad el, ahogy kapja, legfeljebb már nem hajlandó semmire sem rábólintani, amire fölösleges igennel válaszolni. Maga a regény is olyan távoltartással és ősszeszedettséggel került megírásra, amelyet csak ötvenen túli szerzők képesek magukénak mondani, méghozzá abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy megélték és meg is értették mindazt, amit leírnak. Nem mások elbeszéléseiből szedi zsigeri érzéseit, hanem tapasztalatból, és amiatt író, de tovább megyek, amiatt jó író, hogy ezt képes az olvasó számára olyan módon előadni, hogy azt érdekelje a leszűrt, kiszűrt tanulság, de még a hozzá vezető út is.

radu-tuculescu.jpgRadu Tuculescu erdélyi író. Marosvásárhelyen született, Szászrégenben nevelkedett, Kolozsváron tanult. A nyolcvanasok nemzedékéhez tartozó szerző sokoldalú tehetség (Zenekonzervatóriumban diplomázott, Kolozsváron a városi filharmonikusk hegedűse volt), neve Magyarországon is ismert: Erdély... Spanyolországban című tévéfilmje 1994-ben elnyerte a Mediawave különdíját. Novellái mellett Az öregmama történetei című regénye olvasható magyarul. A Sztálin, ásóval előre! 2009-ben az év könyve lett Romániában.

(Forrás: Typotex Kiadó)

Mintha az egész világ összeesküdne ez ellen az idősödő férfi ellen: valahogy sem a múltban, sem a jelenben nem fordulnak jóra dolgai. Egyszerűen nem találja helyét se itt, se ott, az olvasó pedig folyamatosan érzi a feszültséget, tartson akár a szocialista román valóság díszletei között, akár a jelenben. Áthallásokat vél felfedezni saját valóságával és isten igazából senki sem tudja, "hogy akkor most mit csinálunk, apu?"

tucul110_medium.jpg 

A kötetet a Typotex Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Klímaváltozás: pánik és tagadás

Ég a házunk!

Vigyázz a madárra, ha kertedbe repül... meg akkor is, ha nem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5615392406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása