Bankolási fogalmak laikusoknak

2020. január 22. 06:42 - Carbonari

Könyvajánló - Solti Gabriella: Hogyan működik a bank?

penz_1.jpgTudod-e, mi történik a pénzeddel, amikor beteszed egy bankba? 
És ha átutalási megbízást adsz? 
Mi az a folyamatos fizetőképesség fentartás? 
Mi történik, ha nem fizetsz? 
Ezekről és még nagyon sok minden másról olvashatsz Solti Gabriella 
Hogyan működik a bank? című könyvében. 

Ugyanolyan laikus vagy bank és pénzügyekben, mint én? Akkor Solti Gabriella neked (is) írta a Hogyan működik a bank? című művét, amely az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg. Úgy tudom, manapság oktatnak alapvető pénzügyi ismereteket általános és középiskolai szinten is, de hogy a hetvenes-nyolcvanas években az én korosztályom nagy része nem kapott semmiféle ilyen képzést, az biztos. Saját kútfőből tanultam meg csekket kitölteni, befizetni, autodidakta módon rendezni költéseimet.

A bankról meg aztán még kevesebb információval rendelkezem. A kilencvenes években köteleztek bennünket a munkahelyen arra, hogy legyen bankszámlánk, mert innentől a munkáltató kiküszöbölni igyekszik a készpénzforgalmat és az ahhoz rendelt egyéb költségeket. Miután senki sem tájékoztatott arról, hogy ez bizony opcionális, és senkit sem lehet kötelezni arra, hogy szándéka ellenére bármit is nyisson bármilyen pénzintézetnél, így magam is nyitottam egy folyószámlát, bankkártyával. Mit tudok én erről? Semmit sem. Ugyanúgy semmit sem, mint a gépjárműről sem, amit arra használok, hogy A-ból B-be elvigyen és onnan hazahozzon. Nem tudom, hogyan kell olajat cserélni benne, mi a helyzet azzal, ha köhög a motor - és nem tudom a bankok fogalmait sem, mit, hogyan és miért tesznek. 

Mégis érdemes tisztában lenni banki működési fogalmakkal, már csak azért is, mert az információ hatalom, ami akár pénzben kifejezhető megtakarításokban is manifesztálódhat. Legutóbb olyan információt kaptam, hogy ami pénzmennyiséget banknak kifizettem, azt okosan csinálva meg is negyedelhettem volna. Biztos igaza van annak, aki tájékoztatott erről, és pont ezért jó ez a kötet. Nyilván, nem direkt írja le a mű szerzője, hogy figyelj, hanem a sorok közül kell kimantrázni, de az is valami, hogy egyáltalán laikus képes belőle kimazsolázni az őt érdeklő információt.

69438408_2361840420531667_3839810434613903360_n.jpgSolti Gabriella 1990 óta dolgozik a bankszakmában. Ez idő alatt lehetősége volt betekinteni szinte az összes pénzintézeti szakterület működésébe, több országban is. Egyetemi végzettsége mellett három másik felsőfokú szakképesítést is szerzett.

Forrás
Szöveg: Athenaeum Kiadó
Kép: Solti Gabriella Facebook fala
A képet készítette: Adil Yusifov

Solti Gabriella az alapoktól kezdi: mi a pénz, mi a bank, melyek azok a banki szolgáltatások, mi a számlavezetés, mi az, hogy készpénz, valuta, bankbetét, átutalás, mi a különbség a bankkártya és a hitelkártya között, mi az inkasszó, milyen hiteltermékek léteznek, mi az a faktorálás vagy a prudencia, miből származik a bank profitja, mi a kockázatkezelés, milyen háttérműveleti szakterületek léteznek, és még nagyon sok más, hasznos fogalom érthető, egyszerű magyarázata van felsorolva világos, azonnal kereshető módon cikkekbe szedve.

A mű mindenképpen hasznos, értelmes és szükséges tudnivalók tárházát jelenti a magamfajta laikus bankszámla tulajdonos számára. Vedd kézbe, győződj meg róla.

bank.jpg

 

A kötetet az Athenaeum Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Finy Petra: Marlenka

Nyuszika az Antilány szerzőjétől

Az utolsó magyar pogánylázadás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7315401022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása