Mit tennél, ha minden nap más testében ébredhetnél?

2020. február 01. 07:25 - GReni

Könyvajánló - David Levithan: Nap ​nap után sorozat

"Milyen lehet minden nap egy új testben ébredni? Minden nap egy új életet élni? Minden nap új választásokkal szembesülni? Amióta csak A emlékszik, az élet azt jelentette, hogy minden nap más ember bőrében ébred, és a nap végéig kénytelen annak a valakinek a testében élni. Mindig azt hitte, hogy senki hozzá hasonló sincs a világon. Azonban A tévedett. Vannak mások is."

9781925773033.jpg

6b044aa7f995be9d088b17af503a992cda6201d4.jpegA sorozat első részében, a Nap nap után című regényben megismerkedünk egy különleges személlyel, ő nem más, mint "A". És mitől olyan különleges? Nincs saját teste, ezért ami az eszét tudja, minden nap új testben ébred. Gyerekkorában azt gondolta, hogy ez mindenkivel így van. Minden egyes nap más-más személyek életét éli 24 órán keresztül. Később rájött, hogy egyedül van ezzel. Ez egy nagyon magányos élet. Nincs családja, nincsenek barátai, hisz mindig valaki más életét éli. Az A nevet is saját magának adta, hogy tudja kicsoda is ő. Ám jól megszokott élete fenekestől felfordul, amikor Justin testében megismerkedik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal és első látásra beleszeret. Attól a naptól fogva mindent elkövet, hogy láthassa a lányt, míg végül rászánja magát, hogy életében először megossza valakivel a titkát. Kettejük kibontakozó szerelme érdekes fordulatokat hoz mindkettejüknek. A egyik nap még egy cuki diáklány, másik nap egy marcona rocker, harmadnap egy nagydarab sportoló és így tovább. Lehet szeretni valakit, aki minden nap más testben ébred? Van egy ilyen kapcsolatnak jövője?

A élete annyira érdekes. Imádtam a különböző személyeket, akiknek a testébe bújt egy-egy napra. Érdekes volt, ahogy vívódik időnként önmagával, hogy mihez van joga és mihez nincs, miközben kölcsönveszi valaki testét egyetlen napra. Van joga beavatkozni, amikor a "gazdateste" öngyilkosságra készül? És bár idegesített a szerelmi civódása Rhiannonnal és a feltétel nélküli imádata, tovább olvastam a könyvet. Kíváncsi voltam például, hogy mi sül ki a levelezésből, melyet egy olyan sráccal folytat, aki tudja, hogy valaki átvette a teste feletti uralmat. És végül ez a szál hoz elég érdekességet és néhány izgalmas új információt ahhoz, hogy várjam a történet folytatását.

masik1.jpegEzután rögtön a kezembe is vettem a sorozat második részét, mely az Egy másik nap címet kapta. Nem olvastam el a fülszöveget, így kicsit csalódott voltam, amikor rá kellett döbbennem, hogy ugyanazokat a napokat ismerjük meg,  mint az előző részben, de ezúttal Rhiannon szemszögéből. A lány életébe nyerünk bepillantást és végülis kíváncsi voltam rá, hogy a lány miként élte meg, amikor a pasija teljesen kifordulva magából egy csodálatos nappal ajándékozza meg, majd jön pár új ismerős, és végül A  előáll egy teljesen képtelen és hihetetlen történettel. Én tuti kiröhögném az illetőt és elsétálnék, de a lány nem így tett és azt is megtudjuk miért. Vívódása érdekes és logikus is volt, de sokszor rettenetesen idegesített. Főleg a szenvedése Justinnal. Nem tudtam együtt érezni vele és kicsit sem volt szimpatikus. Viszont teljesen megértem, hogy küzdött önmagával. Tetszett neki A, de vajon bele lehet szeretni valakibe úgy, hogy elengedjük a külsőségeket és csak a lelkével foglalkozunk? El tudunk feledkezni a neméről, a külsejéről? Lehet úgy élni, hogy másnap fogalmunk sincs hol fog ébredni a kedvesünk és lesz-e esélyünk találkozni?

És végül elérkeztünk a sorozat legújabb darabjához: Majd egy nap. Ha nem szeretnél spoilert, ne olvass tovább, ha még nem olvastad az első két könyvet, mert lehetetlen úgy írni a harmadik kötetről, hogy ne árulkodnék az előzőkről. :) Köszi a megértést!

Ott vesszük fel a fonalat, hogy eltelt egy hónap mióta A elment, hogy megfejtse ki vagy mi is ő valójában. Utolsó "ajándéka" Rhiannonnak úgy tűnik működött. A lány azóta is együtt van Alexanderrel, de nincs nap, hogy ne gondolna A-ra. Majd betoppan az ajtaján Nathan, akit teljesen kikészít még mindig a nap, amire nem emlékszik, a sztori, amit A elmesélt neki és a tiszteletes fura reakciója. Együtt úgy döntenek megkeresik őt.

Aztán megismerkedünk X-szel, aki teljesen másként kezeli a testutazást. Míg A gondosan ügyel, hogy ne tegyen semmi maradandó kárt azok életében, akiknek kölcsönveszi a testét egy napra, addig X élvezi a hatalmat, ami azzal jár, ha nincs saját tested és bármikor elfoglalhatod másét, ráadásul azt teszel, amit akarsz, hiszen a felelősségre vonás sem tart sokáig. Szándékosan, puszta szórakozásból kavar be mások életébe, ebben megkönnyíti a dolgát, hogy képes hosszabb ideig is átvenni az uralmat valaki teste felett. Miután találkozott A-val, már nemcsak Rhiannon és Nathan keresi őt, hanem X is vadászik rá. Ám még nem döntött a sorsáról: megölje, mert veszélyezteti a hozzá hasonlókat vagy kitanítsa inkább?

Még mindig érdekes A váltakozó napjairól olvasni, azt pedig külön élveztem, hogy megismerünk más hozzá hasonlókat is. A második kötet nálam nem nyert, de megérte eljutni a harmadikig. Tetszett, érdekes, olvasmányos, és maga a hatalmas különbség A és X nézetei között is elgondolkodtatja az olvasót. A legfontosabb mondanivalójára pedig szükség van, mert sokaknak sajnos nem evidens: vonatkoztass el attól, hogy ki milyen rasszú, nemű, külsejű, vallású, szexuális beállítottságú, stb. Egész egyszerűen csak lásd a testben lakó elmét, lelket, szellemet, tudatot, teljesen mindegy minek nevezzük, a lényeg, hogy ne ítélkezz a külcsín alapján, hanem keresd a belső értékeket!

5162297_5.jpgKöszönöm a lehetőséget a Maxim Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó oldaláról, kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Amikor az álmaink ránk találnak

Közel a horizonthoz - megrázó történet egy fiúról és egy lányról

Egy világ, ahol az időddel fizetsz, hogy élhess...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5815355398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása