Technológiai utópia gyilkosságokkal

2020. február 03. 06:50 - Carbonari

Könyvajánló - Dean Koontz: A tiltott ajtó

jane.pngMisztikus krimi, izgalmas kalandok, technológiai utópia
az emberiség jobbá tételéért, sok-sok gyilkossággal. 
"A hazugság nem hazugság, ha nem létezik olyasmi, hogy igazság. 
A gonoszságnak is vannak fokozatai."  

A 21. Század Kiadó letette az olvasók elé Dean Koontz Jane Hawk sorozatának negyedik darabját A tiltott ajtó-t.

Be kell vallanom, amikor egy történet túlmegy a harmadik köteten, kicsit kezdek vakaródzni: már nem olyan elánnal vetem magam utána a következő részeknek, legyen bármilyen izgalmas, bármilyen kalandos, bármilyen misztikus vagy ragasszanak rá akármilyen bélyeget, kezdem unni a  cselekményt. Amit nem lehet elmesélni egy trilógiában, azt - kevés kivételtől eltekintve - nem lehet átadni öt-hat kötet során sem. Annyira variálni isten igazából semmit sem lehet, ami összességében áttekintve ne tűnne -  jó indulattal is - rétestésztaként nyújtottnak. detective.jpg

Nem tagadom, hogy a Jane Hawk sorozat negyedik részében sincs üresjárat, de nem emlékszem pontosan az előző részekre. Amit sikerül felidézni nagy vonalakban, az annyi, hogy Jane Hawk FBI különleges ügynök, akinek különös körülmények között lett öngyilkos a férje, aki - már nem is emlékszem rá, hogy milyen hivatással bírt. A lényeg, hogy létezik egy nagy hatalmú szövetség, aki a világ jobbítása érdekében forradalmian új agyimplantátummal kísérletezik: a beültetésen átesett emberek onnantól teljesen a csoport irányítása alá kerülnek. Így követ el öngyilkosságot Jane férje is: a társaság sugallmazására, ugyanis ő azok közé tartozik, akiknek egyéni látásmódja veszélyezteti a világ jobbítására szőtt terveiket, így a likvidálási névsort tartalmazó végzetes Hamlet-listára kerül a neve.

Jane-nel azonban törököt fogtak, ami nem ereszti őket. Speciel, már azt sem értem: senki sem elemezte a feleség képességeit, várható reakcióit? Jelen esetben sokkal többet érhettek volna el, ha elengedik a férje jelentette kockázatot az ő általa időközben képzett, és megfelelő elemzés után teljesen előre sejthető veszély ellenében. Jane ugyanis túlélésre magasan kiképzett, bulldog természetű ember, ha egyszer álkapcsai közé kapott valamit, el nem ereszti, ha az életébe kerül is. Pláne, ha a gyereke életét is veszélyeztetik.

A hölgy tehát kutatni kezd és megállapítja, hogy az utóbbi időszakot összevetve korábbi évek öngyilkossági statisztikájával, valami nem stimmel. A dolgok utáni szimatolása talán abba is  maradt volna, ha az ellenoldal nem fenyegeti meg - így, mint a szagot kapott kopó, konokul leszegte fejét és nyomulni kezdett a nyomon, miközben biztonságba helyezte a fiát. 

Elképzelhetetlen kalandokon keresztül érünk el a negyedik fejezethez, ahol Jane-ből már első számú közellenséget faragott a hatalomba is befurakodott szövetség - nem csoda, hiszen kormányzati szintű embereknek fenntartott kéjbarlangot számol fel, gyerekeket ment meg a technológiai utópiát tervező csoporttól, nagy hatalmú ellenségei közvetlen közelébe jut el, miközben csípőből hárítja (na jó, nem mindig csípőből, de olyan jól hangzik) ellenfelei húzásait.dean_2.jpgA szerző, Dean Koontz

Ebben a légkörben vagyunk, amikor a cél Jane családja lesz, apósáéknak menekülnie kell, és a fia (Travis) is bajba kerül: a megbízható házaspárt, akik eddig vigyáztak rá, megölik. Mondjuk, a gyerek ezután olyan ember birtokán kerül őrzésre, ahol egy autista ember (Cornell) diszponál, elképesztő megoldástárral akár egy azonnal bekövetkező világvégére is. Sokat nevettem a férfi újdonsült feladatköre miatt ráháruló ellentmondásokra és reakcióira a fiú és a kutyák jelenlétével kapcsolatosan. 

A bulvár sajtó által egyszerűen csak gyönyörű szörnyetegnek becézett Jane ebben a részben is vívja harcát az agy irányítását átvenni tudó titkos hatalommal szemben. Hiába emeltek vádat ellene kémkedés, hazaárulás, hét rendbeli emberölés és egyéb bűncselekmények miatt, a társadalom egy része is kezd ébredezni, hogy túl szép a menyasszony, így kontraproduktívvá kezd válni a lejáratási folyamat. A technológiai utópiát dédelgető szervezetnek azonban semmi sem drága azért, hogy Jane Hawk-ot elkapják, miközben maguknak is meg kell küzdeniük az agyi implantátum nem várt mellékhatásaival. A rendszerük már nemcsak kívülről fenyegetett, hanem belülről is sérülékenynek látszik.

Ki lesz a gyorsabb? Ki lesz a jobb? Ki lesz a szerencsésebb? 

És ebből van még egy rész - legalább. 
(De utána, ugye nem lesz több? Bármilyen jó a sorozat: elég.)

tiltott.jpg

 

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Az orákulum éjszakája

Nincs kiút

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1815434646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása