Az első húsz év

2020. március 04. 06:14 - Carbonari

Könyvajánló - Sarah Mitchell: Elveszett levelek

sarah_1.jpgÚjabb II. világháborús történet az akkori idők kényszerhelyzeteivel, amelyek egyéni sorsokat térítettek el valószínűnek tekintett folyásától, és kergetett szét embereket a nagyvilágba és hallgatásba.

Az Alexandra Kiadó újabb romatikus regényt adott ki, Sarah Mitchell Elveszett levelek című művét. A kötet kinézetre kellemes színösszeállításban, vaskos történetmeséléssel vág bele a második világháborús események citálásába, élvezetesen, érdekesen, két szálon haladva citálja a mából múltba visszafejthető történet gyökereit.

Martha Rodwell Kanadából utazik repülőn Angliába, hogy apja halálát gyászolva megértse és felfedezze az idős férfi életének mozgatórugóit. Az apa utolsó éveiben memoárjait írta, amelyben folyamatosan élete eseményei köszönnek vissza. A hagyaték feldolgozása során egyre több tisztáznivaló gondolat merül fel, többek között egy angol nyaralóhelyen lefoglalt szálláshely is, meg egy titokzatos Catkins elnevezésű fálj a számítógépen. Egyre bonyolultabbnak tűnik minden: ha ennyire részletes beszámoló készült apja tollából, mint amit találtak: hol az első húsz év krónikája? Martha és testvére tanácstalanul áll a hagyaték felett. Miért akart visszamenni az apjuk, és  miért pont most, ha 70 évig eszébe sem jutott, hogy angol földre tegye lábát?

Angliában egyre-másra furcsa események történnek, egyrészt a jelenben Marthanak elengedési problémákkal kell megküzdenie lányával kapcsolatban, másrészt a titkok kezdenek felsejleni.

A múlt 1939. májusában történtekkel kezdődik, Norfolkban: Sylvie és Connie ismeretsége meghatározza a két család további sorsát. Jön a háború, Sylvie férje szinte azonnal bevonul a katonasághoz, ő pedig egyedül marad két gyerekével. Sanyarú sors sújtja, titkait egyedül Connie-val tudja megosztani, és megoldást is ő kínál számára egy titkos szerelemmel és egyik gyermekével kapcsolatban.

A történetről annyit érdemes tudni, hogy a két szálon való futás egyrészt izgalmasá teszi a cselekményt, másrészt néhol indolkolatlanul ismétel, amit az olvasó finoman un, szerencsére, kevés helyen fordul elő. A jelenben Marha kotlósanyaságát és kiszolgáltatottságát nézzük (a testvére ostorozza is ezért), némi testvérféltékenységgel spékelve, a múltban drukkolunk Sylvie-nek, szörnyülködünk a gyerekek evakuálásán, és csodáljuk a két asszony éléslátását, barátságát, áldozathozatalukat és gyakorlatiasságukat. Izgalmas csavarral végződik a történet, ami megkoronázza a szerző művét. 

A cselekmény alapvető mondanivalója, hogy az anyai szeretet időn és téren át is képes hatni, a tiltott szerelem megható vonulata igaz barátságról és a háború női oldaláról nyújt feszes történetet.

sarah.jpg

 

Köszönöm a lehetőséget az Alexandra Kiadónak! 

Egy rossz döntés, egy nagy titok, és egy család, amely mindent elveszíthet...

Mi a különbség igazság és bosszú között?

Kövess minket Facebookon!

 

Cím: Elveszett levelek
Szerző: Sarah Mitchell
Oldalak száma: 416
Megjelenés: 2019. december 02.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634476146
Méret: 208 mm x 135 mm x 34 mm
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2615500692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása