A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

2020. április 25. 07:09 - GReni

Könyvajánló - Dr. Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

Alakíts ki szokásokat és sikeresebbé válsz! Ismerd meg az elmúlt évszázad legjelentősebb önfejlesztő művét, hogy kiemelkedően eredményessé válhass az élet bármely területén!

paper-3213924_1920.jpg

Dr. Stephen R. Covey nemzetközileg elismert vezetési szaktekintély, szervezetfejlesztési tanácsadó, tanár és a FranklinCovey Cég társalapítója és több önfejlesztő kötet szerzője volt. A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása című kötet hatalmasat robbant a piacon. Több mint 25 millió példányban kelt el, ráadásul 40 nyelven látott napvilágot 70 országban. Covey királyoknak és elnököknek adott tanácsokat, a világ egyik legbefolyásosabb emberének tartották, a kötetet pedig az elmúlt évszázad legjelentősebb önfejlesztő művének.

A kötet nagyon jó nyelvezettel készült. Könnyen olvastatja magát, érdekes történeteken keresztül mutatta be a szerző a hét legfontosabb alapelvet. De nehogy azt gondoljuk, hogy ettől máris könnyű olvasmány! Idő kell, hogy az ember megeméssze, feldolgozza az olvasottakat és bevonja a hétköznapjaiba is, mert Covey legfontosabb elve az volt, hogy akkor lehetsz sikeres az üzleti életben, válhatsz jó vezetővé, ha a magánéletben, emberként is minden rendben van. A szokások mellett rengeteget tanulhatunk időmenedzsmentről, kölcsönösen sikeres üzleti megállapodásokról, célokról és arról miként tartsuk karban saját magunkat. Megtanulhatjuk hogyan váljunk olyan emberré, aki méltó egy komoly pozícióra vagy akár egy sikeres vállalkozás létrehozására, vezetésére. 

Jöjjön még egy rövid kis összefoglaló a szokásokból, a kötetben pedig részletes iránymutatást találtok, hogy ezt miként vezessétek be az életetekbe. Remélem sikerül kedvet csinálnom a kötet elolvasásához, szerintem bárki, aki elolvassa ezt a könyvet, csak nyerhet vele.

Az első három szokásban az egyéni győzelem van terítéken.

1. Légy proaktív!

Sokszor akadunk el olyan helyzeteken, amiket nem tudunk befolyásolni, nincs rá semmilyen hatásunk. Ezt kell elengedni és arra koncentrálni az energiáinkat, hogy miként reagáljunk ezekre. A siker egyik eleme, hogy ne téged alakítson a környezeted, hanem alakítsd te a neked megfelelő módon és olyan dolgokra összpontosíts, amelyekkel kapcsolatban tenni is tudsz valamit.

2. Tudd előre, hová akarsz eljutni!

Cél nélkül nincs fejlődés, nincs haladás. Ha nem tudod hová tartasz, nincs mit elérni. Tehát első a szellemi teremtés. Ebben segít a küldetésnyilatkozat, amelynek megalkotásához is segítséget nyújt a kötet.

3. Először a fontosat!

Ha már megvan, hogy hova szeretnél eljutni, azzal megvan az irány és kezdheted keresni a megfelelő eszközöket, vagyis jöhet a fizikai teremtés fázisa. Az önszervezés elengedhetetlen a mindennapokban. Meg kell tanulnunk rendszerezi a fontos és nem fontos dolgokat. És be kell verni a fejünkbe, hogy nem az a fontos, ami sürgős, hanem az a sürgős, ami fontos. Az önszervezés alapelvei az élet minden területén segítenek az időmenedzselésben. Meg kell tanulni a teendőket rangsorolni.

Ezeket követi a közös győzelem, a kölcsönös függés.

4. Gondolkodj nyer-nyerben!

Sosem lesz sikeres az, aki nem képes eredményesen együttműködni. Ezért a kölcsönös függés, ami mindenkinek jó, elengedhetetlen. Minden helyzetben van olyan lehetőség, amivel mindkét fél jól jár. A hármas szokással megtanulja az ember, hogy a lehetőséget kell keresni, nem pedig a problémával foglalkozni. Ezt kell tudni kamatoztatni a negyedik szokásban. Ehhez kell egyfajta érettség, hisz sokakat nem érdekel más haszna, csak a sajátja. Pedig egy beosztott is sokkal sikeresebb munkavégzésre képes, ha értékeljük, mintha kiszipolyozzuk.

5. Először érts, aztán értesd meg magad!

A kommunikáció az élet egyik legfontosabb képessége. A legtöbben csak azért hallgatnak meg másokat, hogy aztán válaszolhassanak, megszólalhassanak, beszélhessenek, nem pedig azért, hogy megértsék, mit mond a másik. Ha ehelyett megtanulunk hallgatni a megértés szándékával, ahelyett, hogy elbeszélnénk egymás mellett, garantáltan sikeresebben tudunk kialakítani win-win helyzeteket.

6. Teremts szinergiát!

A kreatív együttműködés, valamint a 4-es és 5-ös szokás együtt elengedhetetlen kellékei a tökéletes egyetértésnek és a sikeres együttműködésnek. Hisz együttműködéssel többet el lehet érni, mint egyénileg. Értékelni kell az egymás közti különbségeket. Ha sikerül ezeket felmérni, felismerni és kiaknázni, máris adott minden, hogy egy erős, hatékony csapat születhessen. 

És végül a megújuláshoz szükséges szokás:

7. Élezd meg a fűrészt!

Ami annyit tesz, hogy folyamatosan tartsd karban a fizikai, mentális, szociális és lelki kondíciódat. Ebben benne van például az egészséges testmozgás, a táplálkozás, a pihenés, a pozitív kapcsolatok családdal, barátokkal, a káros versenyhelyzetektől való szabadulás, az olvasás, a tanulás, a tanítás, a kirándulás, a színház, a meditáció, az ima. A jóllét kell a munkában és az életben is, hogy ne égjen ki az ember. Törekedj az egyensúlyra. Ha megélezed a fűrészt, hatékonyabbá válik. Ha pallérozod a tested, az elméd, a lelked, sikeresebbé válsz.

_vyr_383stephen-r-covey-a-kiemelkedoen-eredmenyes-emberek-7-szokasa.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, Bagolyvár Kiadó és Uzletikonyv.hu!

Fordította: Náfrádi Zoltán, Náfrádi Dorottya

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

4 órás munkahét

Projektmenedzsment mindenkinek

8 lecke a harctéri vezetésről vállalkozóknak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1015485604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása