Andy Vajna: Mr. Hollywood, Mr. Hungary

2020. május 25. 06:21 - Carbonari

Könyvajánló - Návai Anikó: Mr. Hollywood Mr. Hungary

vajna2.jpgKi volt Andy Vajna, az ember? Erre a kérdésre keres válaszokat Návai Anikó a Mr. Hollywood Mr. Hungary című riportkönyvében, amely a Centrál Könyvek Kiadónál jelent meg. 

Vajna András György, angolosan: Andrew G. Vajna, művésznevén Andy Vajna hollywoodi producer, az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, 2010-ig az InterCom Zrt. elnöke. 2011 januárjától a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos tisztségét töltötte be - ki volt ő igazából? Erről vallanak a könyvben Andy Vajnát ismerő pályatársak, barátok, művészek, ismerősök, kik nehezen, kik könnyebben.

Az egykeként Budapesten született Vajna András György tizenkét évesen, 1956 zűrzavaros időszakában menekült el itthonról, szülei beleegyezésével. Los Angelesben élő nagynénje volt a cél, de kiskorúsága miatt a hatóságok nem engedték egyedül nekivágni Európából az USA-ba, ezért aztán kanadai nevelőszülőkhöz került. Ezt megtudva, Vajna szülei pár hét után, félőrülten, az utolsó disszidáltakkal együtt követték fiukat, és amint lehetett, beadták a családegyesítésre vonatkozó kérelmüket. Andy Vajna ebből az időszakból is profitált: megtanulta, hogy bármi történjék is, csak magára számíthat.vajna4.jpgAz ikonikus Rambo sorozat egyik forgatási szünetében

voroszsaru.jpgSzülei jómódúak voltak, valamennyire tudtak segíteni Andy útnak indításában, persze, nem annyira, amennyiből ez a birodalom egyenes következményként kinőhetett volna. Nem elfelejteni, halála előtt (2019. január) egy évvel ő volt Magyarország 14. leggazdagabb embere és 5. legbefolyásosabbja. Fiatal útkereső éveiben volt fotós, teniszedző, síedző, sőt, fodrász is a Vidal Sassoon szalonban, ahol Hollywood valamennyi, magára valamit is adó híressége megfordult. Hongkongban gyártott parókát, farmert, majd megismerkedett Mario Kassarral, és megalapították a Carolco filmforgalmazási vállalatot. A többi már filmtörténelem.

A Vörös zsaru Moszkvában, forgatási engedély nélkül, kézi kamerával (1988)

Sok producer, neves filmművész adja információit, emlékeit Andy Vajnáról. Olvasható, amikor Vajna Sylvester Stallonénak rimánkodik, hogy menjen vissza és kérjen bocsánatot a rendezőtől, amiért az bunkó volt vele, mert különben mindenki szétszéled, Vajna pedig anyagi csődbe kerül. A történet megalapozta kettejük életre szóló barátságát és üzleti érdekeik egy részét is. Hasonló a helyzet Arnold Schwarzeneggerrel, aki baráti kapcsolatba került a producer-rendezővel, és olyan ikonikus művek kerültek filmvászonra, mint a Vörös zsaru vagy az Az emlékmás. (A Vörös zsarut pont mostanában láttam, simán megállja a helyét ma is, mint érdekfeszítő, szórakoztató akciófilm.)vajna1.jpgValamelyik Terminátor film forgatása során

Az ő cége volt az első, aki hajlandó volt a sztároknak előre fix, de óriási gázsit adni, utólag viszont, ahogy más filmgyáraknál szokás - a forgalmazás után - egy fillért sem. Ezzel óriási konkurenciát teremtett a filmiparban - a többi ugyanis adott egy nagyobb összeget előre, de korántsem annyit, mint Vajnáék, a többit pedig a forgalmazás után kapták a művészek, utólag, elszámolás alapján. A vásznon életre keltett figurák játszói ugyanis szentül meg voltak győződve arról, hogy a gyártók mindig becsapják őket, és csak az a biztos, amit megkapnak kézbe, előre. Így aztán Andy Vajnának egy idő után sosem volt probléma az, hogy milyen húzónév játssza a film főszerepét.

Személyes vallomásokban kerül az olvasó elé az ember, aki volt ez a férfi. Lenyelte összes lelki fájdalmát, sokat problémázott a súlyával, egészségével, a fia, felesége, élettársai problémái nehezítették életét. Nem volt szent - csak más, mint az átlagember. Más realitások, más anyagi színvonal, más kockázatok kerültek az életébe. "Gazdagnak lenni nehéz, ennyire gazdagnak meg pláne", állapította meg Beatriz Lopez házvezetőnő, aki 39 évig volt Vajna mellett, mellesleg gyakran Vajna fiának egyedüli gondozója, ellátója is volt. Szerinte Vajna precíz volt, mindennek élére állítva kellett lenni a környezetében. Ugyanakkor közvetlen is, ha főzött, a személyzete kóstolhatta először.vajna6.jpgA Szabadság, Szerelem budapesti forgatásán (2006)

A kötetben rengeteg megszólaló teszi személyessé és hozza testközelbe Andy Vajnát. Megmutatja az embert, a fenegyereket, az érzékeny szeretőt, a sikeres üzletembert, a betegségekkel küzdőt, az örülni tudót, a hedonistát, a munkamániást, az apát, a férjet, a hűtlen barátot, a csapot-papot felrúgót, a mindenkit szélnek eresztőt, az istenítettet... Ez utóbbiról van egy jó sztori a könyvben. Csilla, az élettársa meséli Návai Anikónak, hogy elvitte őt egy szusibárba, ahol összesen volt hat vagy hét asztal. Az asztaloknál hírességek ültek, Cameron Diaz, Yoko Ono, Robin Williams és társuk vagy társaságaik. Rendeltek, Csilla undorral és csukott szemmel  lenyelt egy falatka szusit, amikor kinyitotta a szemét, Robin Williams állt mellettük. "Csodálattal nézett Andyre. Majd letérdelt elé. Szabályosan. A földre. Lehajtotta a fejét: >>Maestro!<< Kivárta a fél perces döbbent csendet a teremben, aztán felállt, jó nagyot nevetett, kezet rázott Andyvel, és visszaült a társaságához. Másnap megnyerte az Oscart a Good Will Huntingért."

vajna5.jpg

Köszönöm a lehetőséget a Central Könyveknek!

A képre kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kövess minket Facebookon!

Mondj nemet a MŰANYAGRA!

A rugalmas vegetáriánus

Cím: Mr. Hollywood/Mr. Hungary
Szerző: Návai Anikó
Oldalak száma: 240
Megjelenés: 2019. október 11.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789633246894
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1515710566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bryan élete 2020.05.25. 19:33:20

" Vajna szülei pár hét után, félőrülten, az utolsó disszidáltakkal együtt követték fiukat, és amint lehetett, beadták a családegyesítésre vonatkozó kérelmüket. Andy Vajna ebből az időszakból is profitált: megtanulta, hogy bármi történjék is, csak magára számíthat."
Ez így ebben a formában.....
süti beállítások módosítása