London, a modernitás és hagyományok metropolisza

2020. július 07. 07:09 - GReni

Könyvajánló - London (Marco Polo)

Kétezer év történelme egy helyen és mégis állandó változás. Tower, felhőkarcolók, királyi őrségváltás, múzeumok, színházak, eleven gasztronómiai élet, pezsgő zenei és divatélet. Kozmopolita, multikulturális, mégis nagyon angol...

bridge-sunset-traffic-tower-bridge-wallpaper-preview.jpg

A legújabb Marco Polo kiadvány segítségével megismerhetjük London legizgalmasabb látnivalóit. A kötetben megtaláljuk a legismertebbeket, az aranyló tornyú Big Bent, a hatalmas kupolájú Szent Pál székesegyházat, a Tower Bridge-et, az emeletes piros buszokat, de ez csak egy részlete a teljes London-képnek. Ennél sokkal színesebb az angol főváros, mely főleg abban keresendő, hogy a hagyomány tökéletesen keveredik a modernitással.

Ismét kiváló útitársra lelünk ebben a kis könyvecskében. Naprakész információk a látnivalókról, kultúráról, ünnepekről és megtaláljuk a legjobb olcsó, tipikus, esős, lazítós, családi programok gyűjteményét is a kötetben. Közben megismerjük a londoni tényeket, trendeket, gasztronómiát és arról is kapunk információt, hogy hol és mit érdemes vásárolni és, hol találjuk a legjobb esti szórakozóhelyeket. Ezúttal sem maradhattak ki az izgalmas élménytúrák, melyek segítségével átfogóan bejárhatjuk London utcáit, valamint a szokásos gyűjtemények sem maradtak ki: appok, blogok, linkek, praktikus tanácsok, szótár- és térképmelléklet. Mindez kis méretben, hogy könnyen elférjen a táskánkban, ráadásul még mindig kedvező áron kapható. Nézzünk meg most néhány izgalmas látnivalót, melyeket a kötetben találunk.

romantic-london-rah_exterior_daytime_from_hyde_park_highres.jpg

Nehéz csupán néhány látnivalót kiemelni, mert London gazdag építészeti kincsekben, palotákban, zöld oázisokban és híres múzeumokban. A legérdekesebb látnivalókat városnegyedek szerint tagolták a kötetben. Először Kensington, Knight-Bridge és Chelsea területeire látogatunk. Itt található a neogótikus emlékmű, az Albert Memorial. Az aranyozott szobor Albertet, Viktória királynő 1861-ben elhunyt férjét ábrázolja, miközben az '51-es iparkiállítás katalógusát lapozgatja, lábánál pedig látható a tudományok és művészetek 178 alakja. A negyedben található még többek között a különleges, kerek hangversenyterem, a Royal Albert Hall, London legnagyobb és legismertebb parkja, a Hyde Park, Diana hercegnő palotája, a Kensington Palace, valamint a Természettudományi Múzeum is.

maproomcabinetwarroomstrim.jpg

A következő városrészben találhatóak a "tipikus londoni" látnivalók. Ide tartozik Westminster, St James's és Mayfair, ahol megtalálhatóak a szellemi és a világi hatalmak bástyái is: a parlament, a paloták, valamint a díszes székesegyházak, de pazar parkok és szórakozónegyedek is megbújnak is. Olyan látnivalókat találhatunk itt, mint II. Erzsébet királynő otthon, a Buckingham Palace, a miniszterelnök székhelye a Downing Streeten, a parlament aranytornyocskáival, a királyi család koronázótemploma, a Westminster Abbey és, ha szeretnénk megnézni Winston Churchill föld alatti, parancsnoki központját, akkor vár minket a Churchill War Rooms, ahol megállt az idő 1945. augusztus 16-án és nyomon követhetjük a nagy államférfi élettörténetét.

gettyimages-155145614-5c76b77346e0fb000140a36d.jpg

Ezután következik a világhírű Soho, a Covent Garden és Bloomsbury. A Covent Garden és a Soho sokszínű szórakoztató negyedek, vásárlás és bulis fergetege, a brit kreatívok központja: filmproducerek, reklámszakemberek és dizájnkonzultánsok székhelye. Egy vidám színes forgatag, melynek szöges ellentéte Bloomsbury, ahol György korabeli paloták, parkok és itt található a British Museum kultikus intézménye is. Többek között érdemes ellátogatni Charles Dickens egykori otthonába, ahol megálmodta a világhírű Twist Olivért, vagy látogassunk el a King's Cross Központi Pályaudvart, ahol megtaláljuk a félig falba vesző csomagszállító vagon installációját, mely a kasszasikert arató Harry Potter történetekre utal. Itt található még a Nemzeti Galéria és a Nemzeti Arcképcsarnok is, valamint London szíve, a Trafalgar Square az 50 méter magasra felnyúló és oroszlánok vigyázta Nelson-oszloppal, szökőkutakkal és lovas szobrokkal díszített különleges tér.

35784-bank-of-england-museum-london-01.jpg

Nem feledkezhetünk meg a világ és az Európai Unió pénzügyeit bonyolító bankok helyszínéről, a Cityről sem. Irodai toronyépületek hada hétvégére kiürül és a környék szellemvárossá lesz. Ekkor "előbújnak" a régi templomok tornyai. Itt található például a Szent Pál székesegyház is, mely a város fő jelképe. A City keleti pereménél találjuk Holbornt, ahol műtermeket és nyakkendós alkalmazottak otthonait találunk, nyugatra pedig Clerkenwellt, mely a 18. század Londonjába nyújtanak bepillantást. Láthatunk ezekben a városrészekben izgalmas történeteket mesélő zsinagógát, zöldellő oázist, Városházát, a Museum of Londont, ahol a város históriáját ismerhetjük meg, és semmiképp se hagyjuk ki a Heron Tornyot, ahol a 40. emeletről élvezhetünk mesés kilátást. A negyed egyik különlegessége a Bank of England Museum, ahol devizakereskedővé válhatunk, bankjegyek vizsgálhatunk, aranytömböket pakolhatunk és megismerhetjük a Nemzeti Bank történetét, a valaha volt össze brit pénzjegyet és izgalmas hamisítványokat is.

the-shard.jpg

Sokan azt gondolják, hogy a déli rész sivár, pedig South Bank, Southwark, Bankside és Lambeth már kezdi elveszíteni szegényes jellegét és felveszi a versenyt az északi folyóparttal. A Temze déli partján sétálva belefutunk a London Eye óriáskerékbe, ellátogathatunk a Tate Modernbe, ahol gyönyörködhetünk a modern művészeti alkotásokban, de itt találhatjuk száz év óta az első új hidat Londonban, a Millenium Bridget, mely a Szent Pál székesegyházat köti össze a Tate Modernnel. James Bond rajongóknak ismerős és kötelező megnézniük az MI6 Buildinget, mely a való életben is a brit MI6 titkosszolgálat főhadiszállása. Itt találjuk továbbá a "Szilánkot", a The Shard csupán 8 éve a város éke, de máris London egyik jelképé vált és 310 méterre nyúlik az ég felé, panorámaterasza kihagyhatatlan látnivaló minden fővárosba érkezőnek.

139481926.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Egy páratlan főváros: Párizs, a fény városa

Tökéletes őszi célpont: Róma, az Örök Város

Az egyik legvonzóbb skandináv főváros: Koppenhága

Barcelona páratlan fekvésű és szépségű város

Prága, a Száztornyú város

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2115979320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása