Az egyik legvonzóbb skandináv főváros: Koppenhága

2019. augusztus 26. 07:25 - GReni

Könyvajánló - Koppenhága (Marco Polo)

"Koppenhágában járva elvarázsol a belváros a sétálóutcájával, a Strøgettal, valamint számos bevásárlóutcájával, terével, utcácskájával és palotájával. A sok-sok üzlet mellett megismerkedhetünk a régi Koppenhágával is, amelynek épületeit zömében a 18. században emelték."

coutkhi.jpg

Lassan itt az ősz, ami nekem egyet jelent az utazással. Igyekszem kerülni a tömeget és a nagy meleget, ezért főszezon helyett inkább ilyenkor szoktam utazni. Mivel mások is így vannak vele, gondoltam a következő hetekben megmutatok pár olyan helyszínt, ami tökéletes célpont egy őszi kiruccanáshoz. Teszem mindezt a Corvina Kiadó igényesen összeállított Marco Polo sorozatának segítségével. Első állomásunk Koppenhága.

copenhagen_opera_house_2014_07.jpg

Koppenhága a világ legrégebbi királyságának fővárosa. Színes, különleges, barátságos és tekintélyes történelmi múlttal rendelkezik, emellett számos modern épülettel büszkélkedhet a város. Itt nem nehéz különleges látnivalóba botlani, nézzünk is meg néhány kihagyhatatlant közülük. Elsőként mindenképpen érdemes megemlíteni a kikötői csatorna mentén álló szépségeket: Fekete Gyémánt (Den Sorte Diamant) a Királyi Könyvtárral, Játékszín, Operaház (lásd fent).

2113010527_685e37b84b_b.jpg

Ez a város Európa egyik legkörnyezetbarátabb helye, céljuk, hogy hat éven belül a világ klímasemleges metropoliszá váljanak. Villanymotoros tömegközlekedés, számos töltőállomás elektromos autóknak, távfűtéses háztartások (98%-ban), ráadásul a kerékpáros kultúra kiemelkedő. A lakosság 60 százaléka kerékpárral közlekedik, amelyben hihetetlen segítség a várost behálózó 300 kilométernyi bringaút. (Viszonyításként: Budapest hétszer (!!!) akkora majdnem, mint Koppenhága és az önálló kerékpárút ennek a távnak kb. az ötöde és a lakosság néhány százaléka közlekedik csupán napi szinten biciklivel). Plusz pont, hogy télen is maradnak két keréken, amikor először a hókotrók a bringautat takarítják és csak utána az autóutat. Érdemes biciklire pattanni és azzal bejárni a várost.

denmark-01.jpg

A város megtekintését érdemes Amagertorvnál kezdeni, ugyanis erről a térről számos izgalmas látnivalót könnyen megközelíthetünk. Sétányi távolságra van csupán a Christinasborg-palota, ahol a dán parlament is megtalálható és királyi fogadószobáiról nevezetes. Érdemes ellátogatni a Királyi Könyvtárba, vagy élvezhetjük a Købmagergade sétálóutcájának hangulatát. És semmiképp sem szabad kihagyni a Dán Zsidó Múzeumot, melyben annak a mentési akciónak a történetét ismerhetjük meg, amikor 1943 októberében Koppenhága lakosai az Øresund szoroson át 7200 zsidót menekített át Svédországba, hogy elkerüljék a koncentrációs táborokat.

canal-christianshavn.jpg

A fenti kép, mint Hollandiában készült volna. Ez itt Christianshavn városrész, melyet a 17. században hollandok építettek és még ma is olyan, mintha egy csatornákkal átszelt, önálló holland kisváros volna, mely egy nagyobb mesterséges szigeten fekszik, amihez további kicsi szigetek tartoznak. A turisták egyik kedvenc látványossága erre a Christiania Szabadállam, mely önálló igazgatással rendelkező városrész és a Megváltó-templom.

49702339_2107696942610261_2331845016101584896_n.jpg
elefantporten_carlsberg.jpg

Akik pedig sörkedvelők, feltétlenül látogassanak el a Carlsberg Sörgyárba, mely a világ egyik legnagyobb sörfőzdéje (a világranglista 4. helyén tartózkodik).  Bár ebben az esetben érdemes fél évvel eltolni a dániai látogatást, ugyanis most felújítás miatt zárva tart a látogatóközpontjuk, de mintaboltjuk elérhető a renoválás alatt is, így a finomságokat beszerezhetünk most is. 

Nálam nincs utazás útikönyv nélkül. Valahogy van annak egy különleges hangulata, ha séta közben lapozgatjuk, olvasgatjuk a leírásokat. De a Marco Polo nem csak ebben segít. A látnivalók, érdekességek leírásai mellett találunk térképeket, információkat nyitva tartásokról, belépőjegyekről, közlekedésről. Emellett vannak benne étkezési, vásárlási és még spórolási tippek is. Találunk összefoglalót időjárásról, ünnepekről, sőt, még egy szótármelléklet is helyet kapott a kötetben, ami jól jöhet az utazásunk alatt. Mindez a sok információ belefért egy kis méretű kötetbe, amely könnyen elfér szinte bármilyen táskában és még az ára is pénztárcabarát.

borito_10.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

A jó útikönyv 10 ismérve

Prága, a Száztornyú város

Berlin, a napról napra változó multikulturális város

Velence nem ér véget a karneválnál...

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8115019818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ádám Frank 2019.08.26. 20:19:13

Kiegészítésként. Az Øresund hidat 1995-ben kezdték építeni. A dániai zsidókat az Øresund-szoroson keresztül halászhajókkal vitték át.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.09.29. 19:10:47

@Ádám Frank: Na, pont ezt akartam beírni, hogy a híd 2000-ben lett átadva, azon keresztül egy zsidó se menekült a nácik elől...
:-)))
Előtte meg nem volt semmi, lévén, hogy cirka 15 km a távolság a szárazföldek közt, régebben se pénz, se technológia nem lett volna hidat ácsolni ekkora távolságra, nehezítvén a tengeri időjárással.
Úgyhogy tényleg csak hajókkal csinálhatták a dolgot.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.09.29. 19:10:49

Amúgy meg Koppenhága q szép város, gyönyörű palotákkal, kastélyokkal, sajnos eddig csak átutaztunk rajta, de legközelebb célirányosan megyünk.Az árakra nem árt felkészülni, mindenen akkora árcédula van számszakilag, mint a svédeknél, csak épp a dán korona majd másfélszer jobb.
Azt meg hogy "valami bűzlik Dániában", mindenki felejtse el, ennél szelesebb hely nem sok van szerintem...
:D
süti beállítások módosítása