Nincs jobb, mint az igazmondás?

2020. augusztus 15. 06:41 - Carbonari

Könyvajánló - Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

glimpi4.jpgNincs jobb, mint az igazmondás? Nos, Igazmondó Glimpi nagyon nem így gondolja, mert sorozatosan kínos esetekbe kénytelen belefutni tündér keresztanyja ajándéka  miatt. Mert magától azért... nem mindig mondaná meg a tutit. 

A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent Matt Haig Az Igazmondó Glimpi című kötet, a Karácsony-trilógiából ismert egyik legnépszerűbb szereplőjének önálló kötete. Felnőttként belevágni igazi mosolygós élmény, napláne, amikor megpillantottam Glimpi lakótársát, a hajában randalírozó - bocsánat, klasszikusokat csak szó szerint vagy sehogy, tehát cincolánkodó - egérkislányt, Mártát. 

Szóval, egerünk és Glimpink üldögélnek nagy búsan a szobájukban, mert Glimpi egyszerűen nem mer kilépni az utcára - pedig kéne, mert iszonyúan éhesek mindketten. De eddig abból csak baj származott, ha kitették a lábukat onnan, mert ugye, Glimpi bárkinek megmondja, ha büdös a szája, ha hülyének tartja, tapintatból sem tud elhallgatni valamit vagy finomítani a véleményén. Nem csoda, ha mindenki megsértődik rá, Glimpi és az egér így bezárkózva tengetik az életüket. De a gyomor nagy úr, enni muszáj... hát Glimpi kióvakodik a városba, ahol...glimpi.jpg

...ahol kénytelenül mindenféle kalandokba bocsátkozik: másokkal való találkozása során igazmondása bizony keserű haragot szít mindenkiben. Aztán egyszer csak megtapasztalja, hogyha nem várt módon is, de hasznára válik az addig átokként kezelt tulajdonsága. Miért? Mert az igazság meghökkentően is hathat, egészen más reakciót kiváltva az érintettből, mint amire számíthatott idáig Glimpi. 

Az igazság nemcsak bekavarni képes, hanem barátokat lelni is. A remény csodákra képes, ha nincs rossz, nem értékhető a jó sem. Mire mutat rá ez a mesekönyv a gyerekeknek? Hogy az igazmondás fontos, de nem feltétlenül kell mindent kimondani, amit gondolunk. A 8-12 éves korosztály már van annyira okos, hogy tudja, a nyers igazság (büdös a szád!) sértő lehet, nem mondhatja  mindenki mindenkinek, és főleg nem ilyen tenyérbemászó módon. Megvannak azok a módszerek, amelyekkel nagyon finoman rá lehet venni a másikat, hogy bábszínházi előadás előtt ne egyen az emberfia például fokhagymás pirítóst. Muszáj a gyerekeink érzelmi intelligenciáját fejleszteni, nem lehetnek kis vademberek. 

Ugyanakkor arra is jó a mesekönyv tartalma, hogy rávilágítson a barátok közötti igazmondás szükségességére. Hogy nem igazi barát az, akinek nem lehet bármit megmondani, megvallani.

glimpi5.jpg

A kötetet a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

A Duna kincsei

Én, a három éves és A hangyaboly

Fordította: Szabó T. Anna

Illusztráció: Chris Mould

Megjelenés dátuma: 2019-10-09
Terjedelem: 122 oldal
Méret: 126 x 168 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA
ISBN: 9789634375784

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4116039290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása