Milyen a boldog agy?

2020. november 14. 07:07 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Dean Burnett: A boldog agy

Mi okozza a boldogságot? Miért szeretünk egyes dolgokat, míg másokat ki nem állhatunk?

2_119.jpg

Dean Burnett, Az idióta agy szerzője a második könyvében annak jár utána, milyen is a boldog agy, miért szeretünk egyes dolgokat - és miért utálunk más dolgokat -, létezik-e olyan módszer, ami mindenkinél ugyanúgy működik és boldoggá tesz, és létezik-e örök boldogság? Illetve leginkább: vajon jó lenne, ha létezne? Filozófiai közhely ugyan, de fény is csak azért van, mert sötétség van, így jó is csak azért, mert rossz is van. Ha csak jó lenne vagy csak rossz, akkor felesleges lenne a megkülönböztetés, értékelni sem tudnánk, mert fogalmunk nincs róla, milyen a másik, milyen az ellentéte. De szerencsére a világon semmi - az agyunk sem - fekete és fehér.

Ha nem olvastam volna Burnett előző könyvét, akkor eléggé tartottam volna attól, hogy ez is egy tizenkettő/egy tucat "hogyan legyünk boldogok" típusú önsegítő könyv, és menekültem volna tőle, mert ki nem állhatom az ilyen -számomra - üres, semmitmondó köteteket. Így viszont biztos voltam benne, hogy Burnett nem ült fel erre a kissé túltolt vonatra, hanem inkább a dolog tudomány, de könnyed és vicces stílusban tálalt oldalát mutatja meg. Szerencsére így is lett. 

„Minél váratlanabb az elénk táruló élethelyzet, annál jobban élvezzük, és úgy tűnik, ez a felszabaduló dopamin mennyisége miatt van így. A várt jutalmakat a felszabaduló dopamin mennyiségének kezdeti emelkedése okozza, amely azonban hamar visszaesik. Ellenben a váratlanul megjelenő kellemes élmények hatására a dopamin hosszú időn keresztül nagy mennyiségben szabadul fel, így a jutalom érzése is tovább megmarad.

Hogy mindezt valóságos élethelyzethez kapcsoljuk, képzeljük el, hogy pénz érkezik a bankszámlánkra a fizetési napon. Ez a várt jutalom. Ehhez képest, amikor 20 fontot találunk egy régi nadrág zsebében, az a nem várt jutalom. Noha az utóbbi jóval kisebb összeg, mégis jobban örülünk neki, mert nem számítottunk rá. Ezt pedig, amennyire jelenleg értjük, a nagyobb mennyiségű dopamin felszabadulása okozza. Ehhez hasonlóan, az elvárt jutalom elmaradása (például, ha a fizetési napon nem érkezik meg munkabérünk a számlánkra) azt okozza, hogy drasztikusan lecsökken a dopamin mennyisége.”

Először is bevezetett az agy rejtelmeibe, mi történik ott, amikor jól érezzük magunkat? Mennyiféle elégedettség és boldogság létezik? Milyen örömet okoz egy vágyott és finom étel elfogyasztása, egy új kedvenc dal meghallgatása, egy új, kedvesnek tűnő emberrel való beszélgetés, megismerkedés, amikor szerelmesek vagyunk, vagy éppen szex közben? Miért vágyunk az otthonra, hogy legyen egy hely, ahol jól érezzük magunkat?  Miért okoz (sajnos) sokszor boldogságot, ha bántunk valakit? Főleg ha olyat, akit egyébként szeretünk... Ezekre, és sok másra is válaszol Dean Burnett neurobiológus ebben az érdekes, abszolút nem száraz, sőt, kissé néha talán túl humoros könyvben, meglehetősen nagy részt szentelve a szerelemnek és a szexualitásnak. Mesél arról, miért nevetünk, mit jelent a nevetés, és lehetünk-e szomorúak, miközben nevetünk? Milyen más állatok nevetnek még, és ez mennyire hasonló az emberéhez? 

2_118.jpg

A legérdekesebb tanulság az, ami eddig sem volt titok előttem, de a tudomány is egyre inkább ezt bizonyítja: bizony az agyunknak minden felett hatalma van, miközben a saját agyunk akar sokszor átverni minket. A gondolataink és az akaratunk, a fantáziáink és az élményeink befolyásolják a kedélyállapotunkat is, nem is kicsit, így bár közhely, ennél fogva nem igaz, de mégis van benne valami: a boldogságunk rajtunk múlik. Rajtunk is. Mert észrevehetjük a jót minden apróságban, akkor is, ha épp életünk egyik legnehezebb szakaszát éljük. A gondolataink és az akarunk befolyásolhatja, hogy hogy éljük meg az adott pillanatot. Nevethetünk akarattal, persze az egész más lesz, mint a valódi nevetés, viszont hozzásegíthet ahhoz, hogy valóban jól érezzük magunkat és őszintévé váljon a nevetés. Ahogyan a szex is alakulhat tök máshogy, mint elterveztük - legyünk őszinték, szinte mindig tök máshogy alakul -, és néha lehet kellemetlen is, de a gondolataink itt is rettentően fontos szerepet játszanak. A gondolat teremt. És pusztít is.

Köszönöm a lehetőséget a Partvonal Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Fordító: Molnár Csaba

Az idióta agy

Kövess minket Facebookon!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7116282560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása