Disneyéknél beköszöntött a karácsony!

2020. november 30. 06:23 - Carbonari

Könyvajánló - Disney Karácsonyi mesegyűjtemény

disney.jpgMi a karácsony lényege? Ajándékok vagy az együttlét? Minél tökéletesebb girlandok vagy a törődés? Hogyan gondolják ezt Disney-éknél? Tizenkét tanulságokkal teli mese, gyönyörű illusztrációkkal.

A Kolibri Kiadó igényes karácsonyi albumot tett le a gyerekek elé Karácsonyi mesegyűjtemény címmel, amiben ismert Disney mesék hősei élik át a szeretet ünnepére való felkészülés izgalmát, valamennyien maguk vérmérsékletének megfelelően. A Toy Story Woodyja kicsit szomorkásan, hiszen Andy nem velük tölti a karácsonyt, Aranyhaj borzasztó ijedelemmel, Micky Mous egyenesen rettegéssel, Micimackó pedig a rá jellemző tétovasággal. A mesék megtelnek élettel, örömmel, köszönet érte Wohl Anita értő és beleérző fordításának.

A történeteket sokszerzős jelenlét biztosítotja, legtöbbjük illusztrációját is más és társaság jegyzi: csak a belső borítón, végtelenül apró betűkkel, közel A4 méretben szedték ki, elvakláltam velük egy darabig, majd úgy döntöttem, hogy most ezt a felsorolást a maga békességében hagyom a könyvben szunnyadni tovább. toy.jpg

A meséket egy takaró szálig abszolváltam, türelmesen átlapozgattam, átböngészgettem, sokat segített, hogy valamennyi alakot ismerősként köszönthettem. Aztán még egyszer végiglapoztam, a rajzok öröméért. Egyetemes igazságaik segítenek kicsiknek-nagyoknak abban, hogy helyén értékeljék a szeretet ünnepét. Lássuk a mesék tanulságait sorrendben, ahogy következnek:

Toy story: Játékok karácsonya
A karácsony egy távollévő vagy elhunyt szerettünk nélkül nem jobb vagy rosszabb, csak más. Ez az ünnep arra való, hogy együtt legyünk azokkal a szeretteinkkel, akikkel lehet.

Aranyhaj és a nagy gubanc: Az elmúlt karácsonyok szelleme
A karácsony attól még nem rossz, hogy szándékosan rossz hírét költik: megfelelő személyekkel ünnepelve valóban örömteli esemény lehet belőle. A megfelelőn a hangsúly.

Mickey és barátai: Karácsonyi ének
Dickens híres Karácsonyi énekje Micky Mous köntösben, igazán szép képekkel és szöveggel. Lényege ennek is, mint annak is: a pénz nem minden! 

Micimackó: Édes karácsony
Nem az ajándék értéke a lényeg, hanem az, hogy szerettel add.
verdak.jpgVerdák: A legeslegjobb ajándék
A legeslegtökéletesebbnek vélt ajándék is lehet teljesen haszontalan, tehát nem érdemes túlgondolni a karácsonyi ajándékozást sem.

Rontó Ralph: Kiskarácsony, romkarácsony
Semmi sem számít, az együttlét a legtutibb ajándék karácsonykor!

A kis hableány: Az ünnepi kincskeresés
Ha valami balul sül el, csinálj belőle erényt, hidd el, hosszú évekig mindenkinek az lesz a legelragadóbb élménye az ünnepek vonatkozásában.

Susi és Tekergő: Susi meglepetése
Egy ügy rossz elintézési módja lelkiismeretfurdalást szül, egészségesebb tiszta lélekkel ajándékozni, és akár a szerencse is melléd szegődhet.

A hercegnő és a béka: A karácsonyi lakoma
Egy váratlan vendég akár a Mikulás is lehet...
jegvarazs.jpgJégvarázs: Az egyetlen karácsonyi kívánságom
Tökéletes karácsony nem létezik, legfeljebb az elég jó karácsonyra érdemes rátenni a célt, főleg, ha az a másikkal való törődésben merül ki.

Robin Hood: Karácsonyt mindenkinek
Ajándékozni, adományozni öröm! Nem esik olyan jól a lakománk, ha tudjuk, hogy a környezetünkben szűkölködnek.

Wall-e: Wall-e ajándéka
A karácsony lényege a törődés, egymásfelé fordulás, és a törékeny szeretet életben tartása.

Bátran ajánlom a karácsonyfa alá ezt a gyönyörű történetekkel és illusztrációkkal teli, igényesen kialakított mesekönyvet, nem tudom elképzelni, hogy ne kapnának utána két kézzel a megajándékozottak. A történetek az ő nyelvükön vannak megfogalmazva, kedvenc hőseik pedig életre szóló tanulságokkal képesek őket útra bocsátani a mindennapokba. Ezt a művet - ha a gyerek önállóan olvas és köszöni, de már nem kér a felnőtt által abszolvált esti meséből - még a szülők némelyike is el fogja csórni a gyerek polcáról, annyira rabulejtő már fedlapja is.

disney.jpgA kötetet a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Én a kisördögnek drukkolok

Az Igazmondó Glimpi

A mikulás és a varázsdob

Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalak száma: 200
Borító: keménytábla
ISBN: 9789634377566
Kiadás éve: 2020
Sorozat: Disney Pixar
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2416296682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása