Woody Allen: a büszke, becsületes, adóelkerülő polgár

2020. december 05. 01:46 - Carbonari

Könyvajánló - Woody Allen: Apropó nélkül

woody3.jpgKhm... elnézést a címért, de klasszikusokat csak szó szerint, vagy sehogy: és ezeket ő írta. 
Woody Allen. A formabontó p...bubus. Uppsz! Bocsánat! Kicsúszott az ujjaim közül. Oké, kitöröltem a botrányos betűket, bár, ő maga mondta: „Igen, szerettem a lányokat. Mit kellett volna szeretnem, a szorzótáblát?” Korunk egyik legmeghatározóbb filmes személyisége. (IS) Saját életéről vall, kendőzetlenül, ahogy tollára sikeredtek a sorok. Volt kiadó, aki a neve körül burjánzó botrány  (gyerekmolesztálás) miatt visszalépett a megjelentetéstől, de aztán, ami az egyik kiadónak veszteség, a másiknak nyereség, így szokott az lenni.

A Jaffa Kiadó kiadásában nemrégen megjelent Woody Allen Apropó nélkül című önéletrajzi regénye, amely igényes, kemény kötésben, védőborítóval került az olvasók elé. A kötet körül burjánzó botrány talán még jót is tett az eladási számoknak. Amikor idén tavasszal gyerekei tiltakozást jelentettek be apjuk Apropos of Nothing című munkája kiadása ellen, a megjelentetést eredetileg tervező  Hachette kiadói csoport társadalmi nyomásra elállt ettől a szándékától (tucatnyi dolgozója sztrájkot jelentett be, ha kiadják a művet, nőjogi szervezetek tiltakoztak a kötet kiadása ellen, neves művészek határolódtak el a szerzőtől).

„Egészséges voltam, népszerű, nagyon sportos, minden csapatba először választottak be, jól bántam a labdával, jól futottam, és valahogy mégis ideges, ijedős érzelmi roncs lett belőlem, akinek egy hajszálon múlik a nyugalma, egyébként mizantróp, klausztrofóbiás, magányos, keserű és hiba nélküli pesszimista.”

Így adódott, hogy végül a tervezett megjelenésnél is hamarabb jöhetett ki az amerikai piacra, egy másik kiadó, Arcade Publishing gondozásában. "Ebben a különös korban, amikor az igazságot túl gyakran álhírként söprik félre, mi, könyvkiadók jobbnak láttuk, ha engedünk szóhoz jutni egy tisztelet övezte művészt, ahelyett, hogy azoknak engednénk, akik el akarják hallgattatni" - nyilatkozott az amerikai kiadó társalapítója a könyv körüli botránnyal kapcsolatban. Megítélése szerint a műben Woody Allen alaposan mélyére nézett saját életének és a megélt eseményeket felszínre hozta, nyilvánosság elé tárta.

"Minden tetszett, amit egyedül lehet csinálni ... a lényeg az volt, hogy ne legyen közöm másokhoz, mert minden különösebb ok nélkül utáltam és megbízhatatlannak tartottam a Föld összes lakóját."

Így van-e? Ki tudhatja ezt megmondani, aki nem szívott egy levegőt Woody Allennel? Ahogy azt sem tudhatom, van-e alapja saját kislányának molesztálási vádjának. Nem voltam ott, nem tudhatom - de azt elfogadom, hogy annak idején két független vizsgálat is történt, amelyek után nem került sor vádemelésre. Akkor meg? Mindenesetre az 1992-ben kezdődő botrányt a #metoo mozgalom napjainkra újra felkapta és innentől már hit kérdésévé vált, hogy ki mit gondol a történtekről. Én leginkább semmit sem.

"Nem szeretek a múltban élni. Nem gyűjtök emléktárgyakat, a filmjeim fotóit, plakátjait, napi diszpót, semmit. Ami véget ér, véget ér. Ne rágódj rajta, lépj tovább."

woody.jpgWoody Allen, született Allen Stewart Konigsberg amerikai író, színész, humorista, Oscar-díjas filmrendező és filmproducer

Ezzel az alaphozzáállással kezdtem el lapozgatni Woody Allen önéletrajzi írását, amiből persze a teljes igazság soha nem fog kiderülni a molesztálási üggyel kapcsolatban (sem). Dehát így van ez rendben, nem változtat ez már semmin. Nem is szabad árgus szemekkel, nyomozói attitűddel végigmenni a történeten, mert elvész a szerző eredeti, kesernyés humora, amivel senkit és semmit sem kímél - igen, önmagát sem. Elég, ha csak pár szállóigévé nemesült korábbi mondását citálom ide, már is látni lehet, hogy milyen szellemben íródott önéletrajzi könyyve:

- "Intenzív vágyat érzek, hogy visszakerüljek az anyaméhbe - bárkiébe."
- "Foglalkoztat a jövőm, mivel a hátralevő napjaimat ott szeretném eltölteni"

- "Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidről."

A humor Bergmanja most sem mond ellent alaptermészetének: a feljebb emlegetett csipkelődő, sajátos humorral, öniróniával viszi végig élete történéseit, a könyv elejétől a végéig. Hatalmas mesélőkéje van, az olvasó szinte végigszáguldhat segítségével a vaskos köteten, repül az idő, míg gyerekkoráról, családi háttérről, kóser konyháról, showbizniszről, filmiparról, alkotási folyamatokról, feleségeiről, szerelmeiről vagy szeretőiről beszél. 

"Bár az Akadémia erőltette, én nem voltam hajlandó belépni hozzájuk: ennek sincs semmi különös oka, egyszerűen nem vagyok belépős természet."

Egyformán vall sikerekről és kudarcokról, mintha ülne az olvasó a szerzővel egy pici kávézóban, és simán csak dumálgatnának, hogy te, figyelj, és az hogy volt? És Woody hörpint egyet a poharából, és folytatja, hogy kérlek szépen, várjál csak, hirtelen nem is tudom... Ülj be te is a 85 éves művészemberhez egy kávéra, és hallgasd ellenállhatatlan történeteit. Nem fogsz unatkozni: már tizenévesen rájött arra, hogy a humorral keresni lehet, tehát számíts csak nyugodtan egy páratlan élményre. Rekeszizmokat kuncogásra előkészíteni, píszi szöveget elfelejteni, nem számonkérni, mert akkor csak bosszankodni fogsz, hogy ezt meg hogy képzeli...? Ahogy önmagát nem kíméli, úgy mást sem. Se istent, se embert.

woody2.jpg

Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak! A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron.

Fordította: Dési András György

Kövess minket Facebookon!

Isten hozott Amerikában

Kortalanul!

Nélkülem, nélküled

Cím: Apropó nélkül - Önéletrajz
Szerző: Woody Allen
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 530
Megjelenés: 2020. október 06.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634753575
Méret: 200 mm x 140 mm x 30 mm

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5516240102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása