Csak veled: találd meg az Igazit a karácsonyfa alá?

2020. december 09. 00:31 - Carbonari

Könyvajánló - Rika Ponnet: Csak veled

veled.jpgBiztos-e, hogy szerelemre teremtettünk? 
Nem lehet, hogy túl nagyok az elvárásaink a témában? 
Vajon nem a romantika tehet mindenről? 
Létezik-e sírig tartó szerelem? 

Egyedül az biztos, hogy én a fenti kérdésekre csak véresen komoly vagy rettenetesen cinikus válaszokat tudok adni, amelyek nagy részét meg sem kockáztatom ide leírni, majd megteszi helyettem Rika Ponnet, a roppant ismert és népszerű belga sztárszexológus, saját érvei mentén. A Corvina Kiadó a fenti szerzőtől okosan egybegyűjtött értekezést tett az olvasók elé szerelem témában, a Csak veled című munkával. Az író alcímnek A romantikus szerelem visszatér formulát választotta, és művében alaposan meg is indokolja, miért: elemzi az emberi kapcsolatok, és azon belül a szerelem, az összetartozás dinamikáját, mechanizmusát, struktúráját, és arra a következtetésre jut, hogy újra hinni kell a romantikus szerelemben és merni kell szerelmesnek lenni.

Rika Ponnet azzal a kérdéssel kezdi művét: honnan vesszük, hogy a párkapcsolat kudarcának és egyáltalán minden bajnak a romantikus szerelem az oka? Megítélése szerint a romantikus szerelem, mint fogalom, mint létező jelenség, sokkal többet érdemel, mint gúnyos kacsintásokat vagy homlokráncolásokat, mégpedig azért, "mert a romantikus szerelemben sűrítve jelenik meg a dolgok lényege, az a fontos hajtóerő, hogy szeretnénk látni és látszani, szeretni, azaz szeretetet adni és kapni." Szent meggyőződése, hogy a romantikus szerelem az emberek fő motiváló ereje, minden más csak túlélés. (Itt igenis: összevontam a szemöldököm, hogy kérem szépen, ez... de aztán leintettem magam: olvasd el a többit, és csak azután morogj. Végül is, még csak a második lapot olvastad el a hátralévő nagyon sokból.)

"A szerelem racionális megközelítése összhangban van azzal a társadalmunkat napjainkban jellemző alapérzéssel, hogy tetszés szerint alakíthatunk bármit. Ha alakítható az élet és az ember, miért ne volna alakítható a szerelem is? Csak egymás mellé kell tenni az olyan építőkockákat, mint a képzettség, a családi háttér, a jövőre vonatkozó elképzelések, a személyiség és a külső, és máris kiderül, illünk-e egymáshoz. A tartós szerelem egy sima egyenlet, és ha elég kitartóan keressük az „igazi partnert", és eleget dolgozunk önmagunkon és a kapcsolati életünkön, jó úton járunk ahhoz, hogy boldogan éljünk együtt, amíg meg nem halunk."

Ééééés olvastam rendületlenül. Kötődéselmélet laikusok számára, jobb megfogalmazásom hirtelen nincs a könyvre: a sok is probléma belőle meg a kevés is, de végezetül arra jutottam, hogy kötődés ide vagy oda, józan paraszt ész híján minden kapcsolat, igen, a romantikus szerelem IS halálra van ítélve - és ezzel nagyon is egyet tudok érteni. Mert Rika Ponnet hitvallása nem arról szól, hogy rózsaszínű ködben lebegve hülyeségeket csinálunk - a kinyilatkoztatás után jön a fekete leves: tartsd magad! Tudd, mennyit érsz, ne vesztegesd el magad, érzéseid és a valóság összhangba hozása elkerülhetetlen a sikeres párkapcsolathoz. Például Tinderes hasonlata nagyon is ül: ezen a formáción többségében nyughatatlan szerelmi nomádok ülnek, jönnek-mennek, foltozgatják megtépázott önképeiket. Ezeknek az embereknek nagy többsége olcsón szeretne jó sokat - hiszen "az online ismerkedés sok tekintetben az olcsó áruházlancokban történő vásárláshoz hasonlít. 〈...〉 Aki úgy hirdeti magát, mintha kirakatba tett olcsó pulóver volna, lényegében ugyanazt sugallja, hogy »mindössze nyolc euró, és már az első mosás után összemegy.« Az ilyen ember nemcsak önmagát értékeli le, de másokra is így tekint. 〈...〉 Aki ilyen mentalitással vásárol, az egy kapcsolatból csak azt veszi ki, amire épp szüksége van, és aztán a partnert már dobja is a kukába."

"A romantikus szerelemből megtanulhatjuk, kik vagyunk, azzá tesz bennünket, akik valójában vagyunk, megmutatja nekünk a másik felé vezető utat, és hogy együtt, de akár egyedül is mi minden válhat belőlünk. Ha a Csak veled hozzájárul ahhoz, hogy a romantikus szerelmet nagyobb nyitottsággal, nagyobb odaadással és több hittel kezelve ismét beengedjük az életünkbe, és hagyjuk, hogy ott főszerephez is jusson, elégedett szerző leszek. Aki pedig elég bátor ahhoz, hogy ne álljon ellent a romantikus szerelemnek, teljesebb, gazdagabb és szeretettel telibb életet él majd."

(Könyv belső lapján szereplő szöveg) 

Hollywoodi sémák vagy a valóság? Az igazság odaát van? Nem, állítja szilárdan Rika Ponnet, mégpedig számos példán keresztül. Nem várhatjuk el egy szerelemtől, hogy minden szempontból mi irányítsuk a folyamatot, ilyen nem létezik. Tisztelet, elfogadás, önátadás és rengeteg munka a kapcsolat fenntartása érdekében viszont igen, léteznek. "A szerelem védtelen és védtelenné tesz bennünket. Épp ebben rejlik szépsége. Ez a fajta szerelem ad nekünk hajtóerőt, győzi le a csalódástól, a hiba elkövetésétől, az elutasítástól, az egyedülléttől való félelmünket. A legnagyobb félelmünk rejti a legnagyobb boldogságot és erőt. 
Félj a félelmeidtől! Kövesd a vágyaidat! Rugaszkodj neki! Rugaszkodj neki még egyszer! Újra meg újra! Légy szerelmes! Szeress teljes szívedből! Biztosítékok nélkül. Aki nem szeret, nem él."

veled1.jpgRika Ponnet (1968) germán filológiát tanult a genti egyetemen, majd Leuvenben szexológiát. Férjével, aki pszichológus, 1993 óta kapcsolati irodát vezet. Könyvei és médiaszereplései révén a belga szexológus ma a legismertebb szakember hazájában, aki tudását párkapcsolati irodája révén a gyakorlatban is hasznosítja. Első könyve 2012-ben jelent meg Maradj mellettem címmel, és a párkapcsolatokban zajló hatalmi játszmákról szól.

Forrás: Corvina Kiadó

Noooos... megint nem írom le teljesen, mit gondolok erről, mert nem kívánom teljesen eliminálni a szerző mondanivalóját - sok vonatkozásban nagyon is egyetértek vele. Megítélésem szerint azonban nem vette figyelembe (például) a hatvanas éveik felé poroszkálókat, a klimax által hozott nehézségeket, és olyan emberek véleményét, akik kiválóan tudnak szeretni úgy is, hogy tartósan, saját elhatározásukból nincs partnerük. Másban, máshogy élik ki szeretetadási és kapási igényüket. Ilyen is létezik, kedves Rika Ponnet, de ki vagyok én, hogy ezeket Önnek szegezzem, ugyebár...? Könyvében nagyvárosokban pezsegnek az emberek, trendi borbárokban ismerkednek, pörögnek. És a többiek, akik máshol és nagyon máshogy, más igényekkel élnek? Szerintem a szerelem érzése nem olyan hűdejajde egyértelmű, akárhány évesekről beszélünk is - nem  mindig, nem  mindenkinek jut olyan partner, akivel szívesen töltené az idejét. Mert nem mindenki érett gondolkodásban, és az életkor hiába csak egy szám, mégsem takar  mindenesetben felnőtt embert a húsz - harminc - negyven - ötvenen felüli szám sem. Szóval, az élethez szerencse IS kell. Meg sztárszexológus, aki ért a dolgához. Csak kuncorászok azon a gondolaton, hogy szívvel válassz! Ja. Aztán fizesd meg az árát, ha a szíved nem tévedett ugyan, de mégsem leszel képes tartósan elviselni a másikat, mert vannak esetek, amikor egyszerűen nem illik össze két, egymást vonzó ember - és a fejed hiába kiabált erről hosszú időn keresztül. Itt nem rúg labdába sem varázslat, sem nyitottság, exkatedra kijelenteni ezek mindenhatóságát finoman szólva is badarság (de legalább jól hangzik).

Persze: rugaszkodj neki újra, tanácsolja a szerző. Meg akinek két anyja van. Anno, amikor anyámat hatvanhárom éves özvegyként megkörnyékezte egy férfi összeköltözés és házasság ügyében, ő csak a fejét ingatta: hogy én még egyszer mossak-főzzek bárkire is, alkalmazkodjam bárkihez is? Nincs az az úristen, szerelem ide, vagy oda. Őszintén? Nagyon egyetértek vele. Igen, másra is való egy párkapcsolat, naná, tudom én. De ha az - és itt nemcsak testiségre kell gondolni) - (már) nem érdekel sem testileg, sem lelkileg? Ha (már) nem akarom? Ha (már) a hátam közepére sem hiányzik? Ki meri kétségbe vonni, ha egyedül lennék, sem érezném magam magányosnak? (Isten áldja a külön hálószobát, mindörökké ámen.) És most, ha azt állítja a szerző, hogy akkor nem szeretek (de), és nem is élek (de), csak túlélek, isten bocsássa meg nekem: körberöhögöm.

Ez a kötet azoknak az embereknek szól, akik nem akarnak egyedül élni és még klimaxon innen vannak, amikor a testi vágyak IS dominálnak még. Nekik nagyon. Nekik okos, figyelmes, néhol kicsit rózsaszín, de nem lebegősen, és kifejezetten remekbe szabott, komoly témákkal komolyan IS foglalkozó könyvecske. Hajrá, szerelem! Hajrá, emberek!

veled2.jpg

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Régi karácsonyok fényei

Skandináv karácsony

Kövess minket Facebookon!

Képek forrása: Corvina Kiadó

Cím: Csak veled - a romantikus szerelem visszatérése
Szerző: Rika Ponnet
Fordító: Bérczes Tibor
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 268
Megjelenés: 2020. október 30.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789631366907
Méret: 197 mm x 130 mm x 30 mm

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7916324568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása