Sasok közt a galamb: "mégiscsak jobb lett volna fiúnak születni"

2020. december 19. 06:11 - Carbonari

Könyvajánló - Bányai D. Ilona: Sasok közt a galamb

banyai2.jpgZrínyi Ilonának, Európa legbátrabb asszonyának élettörténe egy ifjúsági regényben, Szép-Bíró Erika illusztrációival. 

A Zrínyi Kiadó újabb ifjúsági regényt tett le az érdeklődők elé Zrínyi Ilona gazdag és hányatott életéről. Bányai D. Ilona műve kedves, felesleges sallangok nélkül, szelíd humorral veszi sorra Zrínyi Ilona grófnő életének jelentős állomásait, gyerekkorától egészen a munkácsi ostrom végéig. 

Bányai D. Ilona sikeres magyar szerző (és szerkesztő) történelmi kalandregények témájában, novellái rendszeresen jelennek meg antológiákban, önálló könyvei is jelentek meg, például a Boszorkánykör regényciklusa a XV. századból. Megbízható dramaturgiája lendíti elő az olvasót lapról lapra, értő humora sokakat indított kacagásra, mély bölcsességei pedig elgondolkodásra. A jelenlegi kiadvány mondanivalóját Szép-Bíró Erika illusztrációi erősítik. 

A szerző, Bányai D. Ilonabanyai_2.jpg

Zrínyi Ilona nem akárki volt a maga korában: anyja Frangepán Katalin grófnő, apja Zrínyi Péter hadvezér, költő, horvát bán (összeesküvésésért fő és jószágvesztésre ítélték), ükapja még Szigetvárt védte, nagybátyja, Zrínyi Miklós bán, a költő, politikus és katona (akit vadkan sebzett halálra), akiért Ilona rajongott. A történet elején Zrínyi Ilona tizenkét éves, és éppen kiszökik a csáktornyai várból, hogy apja elé induljon, aki éppen valami portyán vesz részt, és már itthon kellene lennie a kis sereggel. A tapasztalatlan fruska majdnem rajtaveszt csínyén, megkergeti a török, akiktől csak gyors észjárása és fürgesége menti meg.

Az olvasó képet kap a várbeli mindennapokról, gyerekes ugratásokról, amelyben Ilonka is tevékenyen részt vesz, természetesen: fiúruhában. Megsérül, komoly leckéztetés lesz a vége, egy grófkisasszonyhoz, aki maholnap férjhez megy, nem illő az ilyen tevékenység. Pláne, ha seb is marad az arcán a sérülésből: csökken a férjhezmenési lehetősége. 

"A rangunkbélieknek kötelességük, hogy megismerjék a világot, amelyben felnőttként majd nyomot hagynak. Mi formáljuk édes hazánk jövőjét, és csak rajtunk múlik, hogy jól, avagy ostobán! Pallérozatlan elmével bajt hozhatunk csak reá!"

A szülők és a délvidéki nagyurak dilemmája: jön a török, de a pápa pénz és ellátmány helyett csak áldást küldött, Lipótnak (Habsburg uralkodó) meg fontosabbak az északi és nyugati harcok, mint délen védekezni - mindenki úgy gondolja, védjék meg magukat azok, akinek arra van a birtokuk. Arrafelé csaták a törökkel, sebesültek, halottak, betegápolás mindennaposak ilyenkor a várban. Ilona mindennap egyre többet lát, folyton figyel és tanul valamit: országos nagyúrnak lenni nemcsak hatalom és gazdagság, hanem felelősség is. Vigyázni kell, mindig és mindenre, saját életükre is, bármikor küldhetnek rájuk orgyilkost.

Legközelebb tíz év múlva, az eladósorba került Ilona grófnővel szembesül az olvasó. 1665-ben Ilonka okos, öntudatos, nem fél nemet mondani, de nem hiú és nem is piperészkedő, inkább olvasni szeret. Élénk leírások tarkítják a történetet bálokról, ruha és ékszerviseletekről, az arisztokrácia lányainak kiházasítási szempontjairól. Történhet bármi, egy Zrínyi és egy Frangepán számára a kötelesség az első! Zrínyi Miklós halála felgyorsítja az eseményeket, teplicei fürdőn találkozunk legközelebb Ilonával, aki megtetszik Rákóczi Ferencnek (Rákóczi Ferkének, ahogy nagyúri körökben emlegették a fiatal főurat, aki akkoriban a Magyar Királyság egyik zászlós nagyura volt, erdélyi fejedelem, bár apja halála után fejedelemi címét nem erősítették meg. A történet idején Sáros vármegye örökös főispánja volt). Esküvőjük sosem látott pompával ment végbe, bár Báthory Zsófia távol maradt az esküvőről és hidegen fogadta menyét. Első gyerekük meghalt. Wesselényi-féle összeesküvés, Rákóczi Ferenc halála, harc a gyerekek felügyeleti jogáért, gyerekei örökségért, szegénylegények, kurucok, újabb lázadás, újabb házasság a nála fiatalabb Thökölyvel, a férfi rabsága, Munkács ostroma, árulás, megadás, a Rákóczi gyerekek gyámja innentől az uralkodó, Európa legbátrabb asszonya pedig Bécs foglya lesz. Dióhéjban eddig tárgyalja a történet Zrínyi Ilona életét.

"Bizony, a fiúk felnőnek, férfiak lesznek és bármit megtehetnek, amihez kedvük van. Beutazhatják a világot, láthatnak más országokat, népeket. De mi, leányok? Csak azért imádkozhatunk, hogy a szüleink olyan férjet válasszanak nekünk, aki megbecsül, nemcsak a hozományt meg a rangos rokonságot látja bennünk. Ha szerencsénk van, talán még utazhatunk is vele, láthatunk valamit a világból, ha nincs, akkor egy kastélyba zárva éljük le az életünket, a gyermekeinken és a szolgákon kívül mást nem ismerünk. Miért is nem születtem inkább fiúnak?"

Eltúlzott jellemek, amik egy ifjúsági regényben egyértelműek, itt nincs idő és lehetőség cizellált mélységekbe belemenni, az ifjúságnak még minden fekete és fehér, a valóság szürke színeit nem ismerik és nem is értenék őket. Itt csak jó van és rossz, ami pontosan így van jól. Mindaz, amin Zrínyi Ilona átment élete során, példaképül állítható a történelem iránt érdeklődő tinédzserek számára - a kötet pedig az ő nyelvükön, az ő érdeklődésükkel összhangban íródott meg, amelyet kedvvel használhatnak történelmi tanulmányaik kiegészítésére. Hazafinak lenni és jót jól tenni, bölcsen dönteni és állni a sorscsapásokat - ahogy tette Zrínyi Ilona, Európa legbátrabb asszonya.

banyai1_1.jpg

Köszönöm a lehetőséget a Zrínyi Kiadónak! A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron.

Erdély lángjai

Karacs, a rettenetes

Érdekelnek a könyvújdonságok? Akkor kövess minket a Facebookon is!

Cím: Sasok közt a galamb Zrínyi Ilona élettörténete
Szerző: Bányai D. Ilona
Kiadó: HM Zrínyi Nonprofit Kft.
Oldalak száma: 188
Megjelenés: 2020. december 12.
Kötés: Kartonborított, ragasztott
ISBN: 9789633278314

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5616350042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.12.20. 11:06:38

Most akkor leporolta a szerző Passuth László: Sasnak körme közt c. regényét?
Vagy a kevesebb milyen újdonságot hoz?

Carbonari 2020.12.20. 11:10:41

@gigabursch: Más - ifjúsági irodalom, a maga fekete-fehér igazságaival. Passuth nagyregényéhez nem hasonlítható, mintha almát és diót akarnánk mindenáron összehasonlítani. Az felnőtteknek szóló, mélyen árnyalt lelkivilágot és igazságokat bemutató mű, ez pedig 10-14 éveseknek szóló munka, annak remek. Nem ad újat, legfeljebb, amit a szerző fantáziája hozzátett a mindennapokban előforduló kalandok, leírások képében.
süti beállítások módosítása