Egy Michelin-csillagos séf legjobb diétás receptjei

2021. január 15. 07:06 - GReni

Könyvajánló - Tom Kerridge: Fogyjunk le végleg!

Sokan szeretnének megszabadulni a súlyfeleslegüktől, de irtóznak attól, hogy le kelljen mondani a finomságokról, amiket szeretnek. Van egy jó hírem: nem kell! Egy Michelin-csillagos séf legjobb diétás receptjei segítenek ízletes, alacsony kalóriatartalmú ételeket készíteni.

fokep_97.jpg

Mára sajnos népbetegséggé vált az elhízás, pedig az emberek tudják mi a megoldás: kiegyensúlyozott táplálkozás és mozgás. Tom Kerridge Michelin-csillagos séf is pontosan tudja milyen túlsúllyal élni. Néhány éve 190 kiló volt. Aztán betöltötte a negyvenet és rádöbbent, hogy változtatnia kell az életén. Ekkor döbbent rá, hogy a legnagyobb probléma a diétákkal, hogy rengeteg diétás étel nem finom. Fogyjunk le végleg című könyvében olyan izgalmas ételek receptjeit találjuk, melyek mennyiségileg megfelelnek, alacsony a kalóriatartalmuk és még finomak is.

Valakinek, aki minden napját konyhában tölti, el sem tudom képzelni mennyire nehéz lehet diétázni, de Tom jó úton halad. Már hetven kilótól szabadult meg és még mindig fogy. Ezzel a könyvével szeretne segíteni sorstársainak, hogy még több embernek sikerüljön megszabadulni a felesleges, egészségtelen kilóktól.

tom-kerridge-t.jpgTom Kerridge diéta előtt és most

"Amikor diétázunk – főleg, amikor a kalóriacsökkentés módszerét használjuk – könnyen abba a hibába eshetünk, hogy inkább a tiltott dolgokra koncentrálunk. Csak arra figyelünk, mennyi mindent kell elhagynunk az étrendünkből. Az étel életünk egyik legfontosabb örömforrása, emellett persze az egészségünk szempontjából is lényeges. Bármilyen diétába kezdünk is, szinte biztosan kudarcot vallunk, ha nem tudjuk élvezni az ételeket. Az alacsony kalóriás étrendben éppen az a jó, hogy mindent ehetünk, amit szeretünk, mindaddig, amíg meg nem haladjuk a napi limitet."

A kötet elején kapunk pár jó tanácsot, hogy mire érdemes odafigyelni, hogyan legyünk kitartóbbak, rendezettebbek. Ezt követi egy összefoglaló a legfontosabb alapanyagokról. Ez egy szubjektív lista a séftől, amiket ő nagyon szeret és, melyek segítségével ízletes ételek készíthetők. Olyan alapdolgok szerepelnek rajta, mint például csirke, tojás, halak, gyümölcsök, zöldségek, különböző fűszerek, édesítőszerek és olajspray. Mindegyik mellett van pár mondat, hogy miért ideális választás. Ezt követi egy összefoglaló a konyhai eszközökről, melyek elengedhetetlenek a konyhában. Itt teljesen hétköznapi tárgyakra gondoljunk, mint serpenyő, sütőtepsi vagy turmixgép. Csupán egy dolgot láttam, ami nálam nincs és gyanítom sok háztartásból hiányzik: flambírozópisztoly. Erre rá is kerestem, és örömmel konstatáltam, hogy pár ezer forintért már lehet szerezni.

img_1728_2.jpg

Ezután vágunk bele a főzésbe szép sorban haladva az étkezésekkel. Reggeli, levesek, főételek, vegetáriánus fogások és persze az elmaradhatatlan desszertek. Az ételek leírásai mind jól érthetőek és - bár volt e téren kis félelmem - szerencsére hétköznapi, könnyen beszerezhető hozzávalókból készülnek. Ehhez már csak bónusz, hogy minden recept mellett megtaláljuk az elkészített étel kalóriatartalmát, így azt sem kell nekünk külön kiszámolni.

Csak néhány példa, az ínycsiklandó ételekre, amik receptjei a könyvben vannak a teljesség igénye nélkül: almás-mazsolás muffin, cukkinis tortilla füstölt sonkával, zöldborsóleves mentával, thai stílusú sütőtökkrémleves, dél-indiai halcurry, görög kebab, jerk csirke kariolrizzsel és zöldborsóval, pulykaragu káposztatésztával, lasagne, csicseriborsós-spenótos curry, mázas sült alma és fűszeres-mazsolás banánkenyér.

img_1726_2.jpg

Mivel jó sok alma van itthon, én egy desszert kipróbálásával kezdtem: francia almatorta szerecsendió-virággal. Ez egy könnyű, gyümölcsös édesség szénhidrát-éhség idejére. 1 adagban 325 kalória van (öntet nélkül 265), szóval csak óvatosan vele diéta idején. Nagyon egyszerűen elkészíthető, de isteni finom. Az enyém nem lett ilyen szép, mint a fenti képen, ezért inkább a könyvből kifotóztam, bocsi a csalásért. És elvileg desszert, mi reggeli péksüteményt helyettesítve majszoltuk el.

Hozzávalók:

200 g leveles tészta
2 ek. sárgabaracklekvár
300 g zöldalma (2 nagyobb darab)
1 ek. zsírszegény tej
2 tk. por állagú édesítőszer (pl. eritrit)
1/2 tk. őrölt fahéj
1/2 tk. őrült szerecsendió-virág

Joghurtos öntethez:

125 g görög joghurt (0% zsírtartalommal)
2 ek. juharszirup
2 tk. chiamag

Először elkészítjük az öntetet és legalább két órára hűtőbe tesszük. A leveles tésztát 4 egyforma, kb 10x13 cm-es téglalapra vágjuk és rátesszük őket a tepsire. A széleken egy-egy centit szabadon hagyva mindet megkenjük a lekvárral és a vékony szeletekre vágott almát ráfektetjük úgy, hogy részben fedik egymást. A szabadon maradt tésztaperemet megkenjük tejjel. Ezzel elkészülnek a kis tortácskáink, amelyet megszórunk a fahéj, édesítőszer, szerencsendió-virág keverékünkkel. 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben (gázon 6-os fokozat) 15 perc alatt aranybarnára sül. Tálaláskor adjunk mellé 1-1 ek. öntetet és kész is finomság. Szerintem öntet nélkül is nagyon finom volt, de az öntet azért adott hozzá az ízélményhez.

lose_weight_for_goodborito_20200129_1113_47.jpgKöszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron, egyenesen a kiadótól! 

Kövess minket Facebookon!

Hogyan legyünk profi kenyérsütők?

10 szuperétel - ezeket edd, ha egészséges akarsz lenni!

Te leülnél Nigella asztalához?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5116378128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása