5 izgalmas sport a vizek szerelmeseinek

2017. június 01. 00:02 - GReni

Itt a nyár, hát irány a víz

Lassan bizony itt a nyár, vele együtt megérkezik a strandszezon. Ha nem akarsz egész nap a parton heverészni, vagy a nyaralás alatt sem szeretnél lemondani egy kis testedzésről, vagy egyszerűen csak szükséged van egy adag adrenalinra, akkor a következő sportokat ki kell próbálnod! 

water-skiing-squirrel.png

Wakeboard

Ezt az izgalmas sportot a szörfözés ihlette. A „wake” szó magyarul nyomdokvizet jelent, ami a vízen sebesen haladó hajók mögött kialakuló sajátos formájú hullám. A „board” szó pedig a deszkára utal, amin a sportoló áll. Két fajtája van: kábeles és motorcsónakos. Képzeld el, hogy 30 km/órával száguldozol a vízen! Felemelő, izgalmas, félelmetes! Extrém sport a javából! És jó hír a bátraknak, akik a kipróbálásra vágynak: Magyarországon már közel két tucat helyen van kábelpálya, szóval kalandra fel! 

rattray_1024x768.jpg

Windsurf, szörfvitorlázás

Ez az izgalmas sportág a hullámszörfözés és a vitorlázás elemeit kombinálja. Adott egy deszka, mely siklik a vízen és egy vitorlázat, mely befogja a szelet. Ezt a két részt pedig a gyök fogja össze. Hihetetlenül gyors, akciódús sport, mégis tökéletes kikapcsolódás. Nincs is annál jobb, amikor hallod és érzed a szél suhogását, a víz morajlását alattad. Másnapra pedig a hát- és karizomláz garantált. 

windsurf-1389162_960_720.jpg

Stand Up Paddle Board, SUP

"Állj fel és evezz!" - nagyjából így lehetne magyar nyelvre fordítani a sportág nevét. A szörfoktatók állva és evezve tanították a kezdő szörfösöket, valószínűleg innen ered a sport, hiszen a sup a hagyományos szörfdeszkához hasonlít. Mivel szél és hullámmentes napokon is jó sportolási lehetőség, villámgyorsan terjedni kezdett. A stabilitást és a haladást a raftingnál használt lapátokhoz hasonló, de nagyobb lapát biztosítja. Remekül fejleszti az állóképességet és az egyensúlyérzéket, valamint remek kikapcsolódást is nyújt.

ocean-1804114_960_720.jpg

Kitesurf

Az egyik legvagányabb vizes extrém sport! A vízisí, és a sárkányeregetés egyfajta kombinációja. A kite-os egy deszkán áll és testéhez egy kisebb ejtőernyőhöz hasonló ernyőt csatolnak, mely a szél erejét használva húzza. Az átlagos sebesség itt is 30 km/óra, de a világrekorder meghaladta a 100 km/órás sebességet is. De nemcsak a sebesség a lényeg, a kite-tal magasra is lehet ugrani, nagyobb szél esetén a profik akár 20-30 méteres vagy még ennél is magasabb ugrásokra képesek.  

1280px-kitesurf-dakhla-morocco_5.JPG

Rafting

A rafting szó magyarra fordítva vadvízi evezést jelent. Egy gumicsónakban ülve evezünk végig egy zuhatagos folyón. Akár a családdal, akár barátokkal vág neki az ember, garantáltan hatalmas élmény lesz együtt legyőzni a természet vad elemeit kilépve a komfortzónádból. Az előző négy sportággal ellentétben sajnos Magyarországon nem tudunk hódolni ennek a rengeteg adrenalint termelő kalandnak, de szerencsére nem kell messzire utazni, akár már Ausztriában is számos vadvízi túra közül válogathatunk.

698938.jpg

Kövess minket a Facebook-on is!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5712546861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spinat 2017.06.02. 12:26:07

a SUPban mi az izgalmas?
amúgy a víz fölötti sziklamászást próbálmn´am ki, most nem jut ezsembe a neve.
süti beállítások módosítása