A különlegesek regéi

2017. július 31. 07:45 - GReni

Könyvajánló - Ransom Riggs: A különlegesek regéi

Az amerikai Ransom Riggs, az óriási sikert aratott Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című könyv szerzője új könyvvel örvendeztette meg a rajongókat. A legújabb könyvében azokkal a különlegesekkel foglalkozik, akiket a trilógiájában már megismerhettünk, de most elmeséli eredetüket, történetüket néhány kiszámíthatatlan különös regében, mindezt megspékelve gyönyörű illusztrációkkal.

europa_orszagai_fovarosok_kollazs2100_1000_1.jpg

Már kézbe venni is élmény ezt a könyvet! Gyönyörű, igényes borító, melybe nem nehéz beleszeretni. Kinyitva pedig 10 történet furcsa karakterekkel, fordulatos végkifejletekkel, melyeket Andrew Davidson illusztrációi tesznek teljessé. Érdekes, izgalmas mesekönyv, ami nemcsak külsejének köszönhetően fogja meghódítani a világot.

A történeteket Millard Nullings meséli el nekünk nagyon közvetlen, barátságos stílusban. Millardot a trilógiából the_invisible_boy_robert_jackson.pngmár ismerhetjük. Ő is a különlegesek közé tartozik. Láthatatlan. Az előszóban megtudjuk, hogy a következő mesék az ő társadalmának a népmeséi.

"Ezeket az időtlen idők óta nemzedékről nemzedékre továbbadott történeteket részben történelmi tények, részben tündérmesék, részben az ifjú különlegeseknek szánt erkölcsi tanítások alkotják. Ezek a regék a földbolygó különböző részeiről származnak, szájhagyományból és írott forrásokból egyaránt, és az évek során megdöbbentő átalakulásokon estek át. Azért maradtak fenn ilyen hosszú időn át, mert történetmesélő értékeik kedveltek - ám többek is ennél: titkos tudás hordozói."

A mesékben megismerkedünk Mocsokláp lakóival, akik levágott végtagjaikat képesek újranöveszteni és ennek a képességüknek köszönhetik, hogy az elragadó kannibálok örömmel időztek a faluban és minden eladó testrészért tisztes mennyiségű aranyat fizettek. Ám mi történik, ha a lakók túl mohóvá válnak? Jól megjárják, de biztos nem úgy, ahogy most gondolod...

Találkozunk még szomorú sorsú hercegnővel, akinek hosszú villás nyelve volt és sokak kegyetlenkedését kellett elviselnie, majd megismerjük a szellemekkel beszélgető lányt, akinek gyerekként legjobb barátnője a vízbe fulladt ikertestvére volt. De többek között akad itt történet élő szigetekről, galambokról, egy jószívű lányról, aki képes megszabadítani az embereket a rémálmaiktól, és egy fiúról, aki olyan magányos volt, hogy a sáskákkal kezdett barátkozni.

adn0214.jpg

És egy mese, ami a különlegesek történelmének nagyon fontos darabkájáról szól: Az első ymbryne. Ebben Millard elmeséli az első időhurok és az első madárrá alakulás történetét. Számos különleges köszönheti nekik az életét, a biztonságát. Aki olvasta a trilógiát már tudja, hogy Vándorsólyom Kisasszony is ymbryne.

adn0210.jpg

Kedves történetek, bár nem mind happy end-el végződik, ami szerintem nem is baj. Ha egy kicsit színesíteni szeretnétek a gyerekeknek szánt esti meséket, biztos akad közte olyan, ami a kicsik és nagyok kedvencei közé kerül. Millard Nullings szavaival:

"Élvezd hát, kérlek, ezeket a Regéket - egy hideg éjszakán a pattogó tűz előtt ülve, ideális esetben egy hortyogó ádázmedvével a lábadnál, de el ne feledd kényes természetüket -, és ha szükséges hangosan felolvasnod őket (amit nagyon ajánlok), ügyelj rá, hogy a hallgatóid különlegesek legyenek."

A könyvet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

europa_orszagai_fovarosok_kollazs2100_1000.jpgHa elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a Kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Ha kíváncsi vagy egy másik remek sorozatot kiegészítő mesekönyvre is, kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1912642069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása