Erőteljes történet két fiú bonyolult barátságról a háború idején

2017. november 01. 07:46 - GReni

Könyvajánló - Rose Tremain: A Gustav-szonáta

Egy nem mindennapi gyerekkori barátság
lélegzetelállító története,
amely kiállja az idő próbáját.

4kultkonyv.png

A 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatának három kötetéről már olvashattatok nálunk. Ha lemaradtál, a címekre kattintve elérhetőek: Ragyog a hold, Az essexi kígyó és A földalatti vasút. Most vegyünk górcső alá egy újabb kiemelkedő irodalmi művet, Rose Tremain A Gustav-szonáta című regényét, amely tökéletesen beleillik a világirodalom könyvsikereit felkaroló sorozatba.

A történetben megismerkedünk egy kisfiúval, Gustav Perle-lel, aki egy svájci kisvárosban nő fel a II. világháború idején, ám szerencsére hozzájuk kevés jut el a háború szörnyűségeiből. Anyja egyedül neveli szegénységben, nagy szigorban, arra nevelve, hogy mindig legyen erős, bátor, kemény. A teljes érzéketlenség felé tereli a fiút, ám élete megváltozik, amikor megismeri Anton Zweibelt.

A két fiú teljesen külön világból érkezik, mert Anton egy gazdag családból származó zsidó zongorista kisfiú. Más gondolkodásmód, más értékrendek. Míg Anton a forró vérű, temperamentumos, tehetséges kölyök, addig Gustav egy érzelmes, problémás, tanulási gondokkal küzdő fiú, akinek ráadásul anyja sem könnyíti meg az életét.

A történet ott kezd igazán érdekessé válni, amikor Emilie, Gustav anyja megtudja, hogy kivel barátkozik a fia. Dühös lesz, ijedt, csak arra tud gondolni, hogy azért lett félárva a fia, mert a férje, Erich zsidókat próbált megmenteni. Retteg, hogy Gustav-ot is elveszítheti miattuk. A fiú is ekkor kezdi el megérteni, honnan ered anyja antiszemitizmusa.

A regény során visszatekintünk a két, ma már szállodatulajdonossá és zongoraművésszé vált férfi életútjára, miközben megismerjük küzdelmekkel, szenvedéllyel teli barátságuk rögös útját a háború árnyékában. Ebben a történetben képet kapunk arról, hogy a történelem legsötétebb évei milyen hatást gyakoroltak az emberekre, mi mindent képes megtenni valaki, hogy bármi áron önmagát mentse, vagy saját életét is kockáztatva megmentsem másokat...

A KULT Könyvek további kötetei is idén ősszel érkeznek!

1. Michael Chabon: Ragyog a hold - már megvásárolható! ragyog.jpg

A Pulitzer-díjas Michael Chabon újabb irodalmi remekművel jelentkezik igazságról és hazugságról, családi legendákról és egzisztenciális kalandokról, valamint azokról az erőkről, amelyek el akarnak bennünket pusztítani...egy olyan hazugság, amely igazat mond, olyan kitaláció, ami tény; Michael Chabon legmerészebb és legmegindítóbb műve.

foldalatti.jpg 2. Colson Whitehead Földalatti vasút - már megvásárolható!

Colson Whitehead fordulatos, megindító regénye az 1800-as évek Amerikájába viszi az olvasót, ahol rabszolgatartók és abolicionisták feszülnek egymásnak szóval és tettel, s ahol a szökött rabszolgák és segítőik büntetése kínhalál – a feketék élete ugyanis sokak szemében nem annyira értékes, mint fehér embertársaiké.

 

3. Sarah Perry: Az essexi kígyó - november 15. kult-sarah_perry_az_essexi_kigyo_300dpi.jpg

Kendőzetlenségében magával ragadó regény, melyben vágy és hit gabalyodik egymásba a lápon, de az igazi csoda a barátság. Sarah Perrynek megvan az a rendkívüli adottsága, hogy elkövesse a prózával az elképzelhetetlent - más szóval olyan író, aki érti az életet. (Jessie Burton)

 

A regények címeire kattintva elérhetőek a kiadó honlapján!

gustav.jpgSzeretnél többet megtudni A Gustav-szonáta című  könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel elő is rendelheted a művet!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Amelyek még meg sem jelentek, de te tudni szeretnél róluk? Nálunk ilyenek is vannak! Ne maradj le róluk, kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7713028202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása