A politikai krimiíró profetikus öröksége

2017. január 26. 00:03 - Carbonari

Könyvajánló - Tom Clancy és Mark Greaney: Krízis

krizis0.jpg

Egy nyomozás, amelyet az apa kezd el és a fia fejez be
Egy Zenit nevű elkötelezett KGB ügynök
Két ország, két nép, az oroszok és az amerikaiak legendás ellenségeskedése
Regény, amely megjósolta a nemrégen lezajlott krími konfliktust
Amúgy semmi különös: izgalom, kaland, pörgés egy letehetetlen politikai krimiben

Tom Clancy 2013-ban hunyt el, és hagyott maga után egy olyan írói örökséget, hogy mi, olvasók csak kapkodjuk a fejünket. De nem csak mi, hanem szakemberek is. Például legendává magasztosult műve, A vadászat a Vörös Októberre című könyvének megjelenése után nem egy politikus hördült fel, hogy de maga ezeket honnan tudja? ki hozta ezeket az információkat napvilágra? Természetesen én innen, az étkező asztalomtól nem tudhatom, hogy volt-e valaha is Tom Clancynek bennfentes embere bárhol is, de elképzelhetőnek tartom. Vagy csak jól fejlett összeesküvés-elméleti aggyal bírt? Könyörgöm, nem mindegy ez ma már?

Nos, tehát a cselekmény.

Jack Ryan 30 évvel azelőtt, mielőtt az USA mindenható elnöke lett volna, CIA-elemzőként szembekerült egy ZENIT kódnevű KGB-s szakemberrel, miközben saját kollégája meggyilkolásának ügyében nyomoz. Nem jár sikerrel, dacára annak, hogy számos visszaélést leleplez, mert ez az ember kicsúszik a kezéből.

Ki lehet ez a Zenit? Nem tudni. Annyi látszik bizonyosnak csak, hogy még a szovjet időkben, Csernyenko elnök regnálásakor egy "zubbonyos", görnyedt, lezser tartású, de roppant jól tájékozott KGB tiszt beszervezett egy Talanov nevű századost egy különleges feladatra. Cél: az állambiztonsági szervezetek fennmaradásának biztosítása kortól és rendszertől függetlenül. Ehhez eszközök: bármi, bármikor. És mindenekelőtt pénz, vagy ahogy a beszervező tiszt mondja:

"Pénz. Kibaszott sok pénz."

Jack Ryan tehát harminc évvel ezelőtt elszalasztotta ezt a Zenitet, de napjainkban ismételten felbukkanni látszik. Vajon tényleg róla lehet szó? Vajon tényleg túlélték a szovjet állambiztonsági szervek a rendszerváltást országukban? Mi köze az alvilágnak mindehhez?
krizis1.jpg
Közben persze az oroszok megtámadják Észtországot, s bár a repülőik tehetetlenek, de a szárazföldi erők úgy mennek át a kis országon, mint kés a vajban. Az Orosz Föderáció elnöke Valerij Vologyin, egy korrupt, diktatórikus rendszer első számú embere, kiterjeszti hatalmát a Krímre is (itt a prófécia). A műben konkrét leírásokkal találkozunk a Nyugat-barát ukrán csoportokról, az orosz érdekek mögött meghúzódó politikai-gazdasági erővonalakról, és Nyugat tesze-tosza  "most akkor mi van" téblábolásáról (amúgy meg mi az, hogy konfliktus előtt már évek óta nincs megegyezés az Ukrajna és Oroszország közötti határról a Krímben, és ezért nem lehet beavatkozni se pro, se kontra egyik oldal mellett sem?!)

Az orosz elnök szerint:

"Ukrajnában ötven millió ember él, ennek egyhatoda orosz kisebbség. ... Ukrajna az érdekövezetünkhöz tartozik. ... Oroszországot meglátásom szerint két tényező fenyegeti. Csupán kettő. A terrorizmus és a Nyugat kriminális beavatkozása határaink mentén. ... A kelet-európai országok Amerika és Európa szolgái lettek ... Nem hagyjuk, hogy határaink mentén ártó rezsimek működjenek. Ettől mindenképpen meg kell védenünk az anyaországot. Az Ukrajnában zajló folyamatos bűntények és jogtiprás számomra azt üzeni, hogy az orosz állampolgárokat meg kell védeni. Mégpedig tényleges eszközökkel, és nem úgy, hogy húzunk egy új vonalat a térképen."

Megint tipikusan az a helyzet áll elő, hogy "polkorrekt" módon lehetetlen megoldást találni a helyzetre. Szerencsére Jack Ryan-nek támad egy ötlete, amellyel nyomást lehet gyakorolni az orosz elnökre. Az ifjabb Jack Ryan a Campus titkos felderítőcsapat segítségével - a színfalak mögött - kezébe veszi és feléleszti a több évtizedes  nemzetközi konfliktus utáni nyomozást, amit még az apja kezdett el: összefüggés látszik az akkori és a mostani események között. Miközben ő és emberei nyomoznak, amerikai politikai és katonai vezetők kétségbeesett küzdelmet folytatnak az agresszió megfékezésére.

Mi lesz? Mindenekelőtt fel kell deríteni a múltbeli ügyet, amelyben egy csomó résztvevő... hogy is mondjam: nem a miértek embere. Kapnak egy fotót és egy címet, a többi az ő dolguk. Kifejezetten ártalmas az egészségre az ilyen miliőben tartózkodás. Dupla csavarok felfejtése életveszélyben, azért nem semmi. Vajon mi az a "Hét Erős Ember"? Mi köze lehet a nemzetközi konfliktus feloldásához? Egyáltalán feloldható-e mindaz, ami történt a Krímmel, és visszafordulnak-e az orosz tankok a félszigetre?

A kötetet a Partvonal Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amit itt is köszönünk!
A főkép a Pixabay-ről származik.
Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, ahol állandó kedvezmények mellett vásárolhatsz is!

krizis.jpg

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8212143861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása