6 európai ország mesés tengerpartjai

2017. június 13. 00:03 - GReni

Európa fővárosai 7. rész

Bolygónk számos csodás természeti kinccsel adományozott meg minket, a mesebeli tengerpartok is ezek közé tartoznak. Legyen fehér, vörös, rózsaszín vagy akár fekete homokos partszakasz, mindig le tudják nyűgözni az embert. A nagy melegben pedig kevés csodásabb dolog van a hűsítő haboknál, a kellemes tengerparti szélnél. Az ember igyekszik minden évben kiszakadni a mókuskerékből legalább egy nyaralás erejéig. Persze nem mindenki szeret egész nap heverészni a parton, ők biztosan szívesen vesznek el egy-egy nagyvárosban is. Íme egy kis ízelítő abból, hogy mi vár ránk, ha úgy döntünk határainkon túl szeretnénk pihenni.

fokep_6.jpg

Olaszország, Róma

Az olasz tengerpartok évente pihenni vágyók millióit vonzzák. Számos mesebeli tengerparti városka közül válogathatunk. Többek között a középkori városka, Castiglione della Pescaia Toszkána gyöngyszeme, mely a szemben található Elba sziget miatt lett igazán népszerű. De csodás kikapcsolódás vár minket Vernazza-ban, mely a varázslatos Cinque Terrén fekszik, amely az UNESCO Világörökség része, a világ egyik legfestőibb vidéke. Szardínia is bővelkedik szépségekben, egyik ilyen Domus de Maria, melynek aranyszínű, hosszú homokos tengerpartja igazi  természeti csoda. És persze a Földközi-tenger legnagyobb szigete, Szicília is kincsekkel vár. San Vito lo Capo egy piciny városka Szicíliában, melynek legnagyobb vonzereje gyönyörű tengerpartja és a csodás kirándulásokra lehetőséget adó sziklákban leledzik, melyek a város fölé tornyosulnak.

olasz.jpg

Az olasz fővárosnak is akad egy tengerpartja, Lido di Ostia, de elég zsúfolt, így a városnézés megszakítására egy-egy napos pancsolásra javasolnám inkább. Ellenben Róma...engem teljesen levett a lábamról. Napokra elég látnivalót kínál. Amerre csak néz az ember ámuldozik. A város egyik szimbóluma, a Colosseum, a Forum Romanum, a Palatinus domb, a Caracalla termái, a gyönyörű Trevi-kút, Európa leghosszabb, és legszélesebb kültéri lépcsője, a Spanyol lépcső, a Pantheon, az Angyalvár és a hozzá vezető mesés híd, valamint számos lenyűgöző bazilika, templom és a katakombák várják, hogy elvesszünk közöttük. A városban sétálva több tér is ámultba ejtő. A Piazza Navona három gyönyörű szökőkútjával hódít, a Piazza del Popolo-n pedig Róma egyik legszebb temploma fogad, míg a Piazza Venezia-ra a Capitolium és az emlékmű tetejéről ránk váró panoráma miatt kötelező megálló. Ha már kezd elfáradni a lábunk, miután megcsodáltuk a Villa Borghese-t, mely egy csodás kastély, megpihenhetünk a hatalmas parkban, mely körülveszi.

colosseum_in_rome_italy_april_2007.jpg

Lengyelország, Varsó

Lengyelország alpesi jellegű hegyeit, erdőségeit, tóvidékeit, szebbnél szebb ezeréves városait, idilli falvait, kastélyait, történelmi emlékhelyeit rengetegen ismerik, de ne feledkezzünk meg róla, hogy emellett közel 800 km-en mossa borostyánköves partjait a Balti-tenger. Hosszan elnyúló homokos strandok, meredek sziklafalak, lapos homokpadok kavalkádja várja az ide érkezőket. A pancsolás előtt, után, mellett érdemes meglátogatni két gyönyörű nemzeti parkot is. A Wolini Nemzeti Park festői, meredek sziklapartokkal tarkított, míg a Słowiński Nemzeti Parkban szinte sivatagi jellegű vándordűnék várnak, melyek hol betemetik a tengerparti erdőket, sőt településeket is, hol pedig feltárják a régebben elnyelteket. A búvároknak is tartogat izgalmakat a tenger: közel 25 hajóroncsot tartanak számon a Balti-tengerben, melyek arra várnak, hogy bárki megcsodálja őket. Előszeretettel választják a turisták pihenésük színhelyéül az egyedülálló Hel-félszigetet, ami egy 34 kilométer hosszú, de csupán 200 méter széles földsáv, melyet mindkét oldalról tenger határol. Különleges elhelyezkedésének köszönhetően érdekes mikroklíma alakult itt ki: a déli part csendes, homokpados vidéke kedvez a romantikára vágyóknak, míg az északi oldal a szörfösök paradicsoma heves szeleivel, hullámaival.

hel-felsziget.jpg

A tengerparttól néhány órás autóútra található az izgalmas és pezsgő főváros, Varsó, mely az ország legnagyobb kulturális és művészeti központja. Három tucat múzeummal, közel harminc színházzal, zeneakadémiával, operettszínházzal, operaházzal és számos képzőművészeti kiállítóteremmel büszkélkedhet. Hangulatos macskaköves utcáin járva gyönyörködhetünk a Királyi palotában, a Barbakán körbástyában, a Szent Kereszt templomban, szebbnél szebb palotákban, a Szent János katedrálisban, és megpihenhetünk a királyi Łazienki parkban. A város központjában érdemes felmenni a Kultúra és Tudomány Palotájának 30. emeletén található kilátóteraszra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra. 

1866635.jpg

Görögország, Athén

A görög tengerpartok méltán népszerűek a turisták köreiben. Rengeteg gyönyörű természeti kincsével, azúrkék tengerével, történelmi látnivalóival, hangulatos üdülőfalvaival, különleges szigeteivel emberek millióit hódította meg ez a mesés ország. Finom homokú tengerpartjain világ legszebb naplementéiben gyönyörködhetünk. Számos szigete közül nehéz választani, amikor nyaralás előtt áll az ember, közülük csak néhányat említenék most. Skiathos szigete gyönyörű strandjaival és hangulatos, romantikus városkáival már korábban is kedvelt úti cél volt, de igazán akkor vált híressé miután bemutatták a Mamma Mia musical filmváltozatát, melynek főbb jeleneteit itt forgatták. Krétát helyenként rózsaszín homokos partja és leghíresebb nevezetessége, a Knosszoszi palota ásatási területe teszi vonzóvá. Korfura a sekély, kavicsos strandok, az olívaligetek, a zölden benőtt hegyek és a fehér sziklák festői látványa jellemző. Santorini a világ egyik luxusüdülőhelye, az egyik legdrágább görög sziget. Apró falvak, fekete és vörös strandok, ámulatba ejtő naplementék színhelye. Rodosz az utóbbi évek talán egyik legkedveltebb görögországi nyaralóhelye. Tiszta tengerpartok, szörfparadicsom, számos hotel, klub, étterem, vízi vidámpark, múzeumok, történelmi emlékek, romantikus városkák, természeti kincsek. Utóbbira egy tökéletes példa a festői szépségű Anthony Quinn öböl.

gorogo.jpg

A görög főváros, Athén a világ egyik legrégebbi városa, így nem meglepő, hogy bővelkedik látnivalókban. Többek között az Agora, Hadrianus diadalíve és könyvtára, az Akropolisz aljában álló Dionüszosz-színház, a Szelek tornya, a Római Fórum, a parlament, az Olympiai Zeusz templom, Héphaisztosz temploma és még számos emlékmű és múzeum. De a legismertebb minden athéni látványosság közül, az Akropolisz. A város szívében egy mészkőszikla tetején áll az egykori pazar komplexum. A természet és sajnos az ember is sok kárt okozott benne, de még így is lenyűgöző látványt nyújt a nyugati világ legfontosabb ókori színhelye. Végezetül egy jó tanács az Akropiliszhoz: ne túl sima talpú cipőben menjetek! Sajnos én elkövettem ezt a hibát, és az évek alatt tükörsimára csiszolódott márványon nem egyszer jártam közel ahhoz, hogy a tornacipőmben lekorcsolyázzak a lépcsőkön. 

parthenon-building-at-acropolis-of-athens-greece.jpg

Németország, Berlin

Amikor egy tengerparti nyaralást tervezünk szinte biztos, hogy nem Németország fog az eszünkbe jutni és ez hatalmas hiba. A Balti-tenger partjain hangulatos üdülőhelyek, festői fehér homokos tengerpart, csipkézett sziklák, fenyvesek várják a pihenésre vágyó turistákat. Az egyik legszebb és legkedveltebb nyaralóhely Rügen. Ez a mesés sziget a Balti-tenger igazi ékköve. Fjordos öblök tarkítják, melyet hol homokos, hol sziklás szakaszok tagolnak. A sziklák tetején a szirt felett zöldellő erdők és a kéklő tenger együtt igazán különleges látványt nyújtanak.

rugen.jpg

Amennyiben az olcsó utazást részesítjük előnyben fapados járattal akár pár ezer forintért elrepülhetünk Németország fővárosába, Berlinbe, ami ettől a mesés szigettől csupán néhány órás vonatútra fekszik. Érdemes néhány napot eltölteni itt a pancsolós, napozós pihenés előtt és megismerkedni a várossal. Számos múzeum és érdekes látnivaló közül válogathatunk, többek között a Berlini dóm, Vilmos császár emléktemploma, a Brandenburgi kapu, a Győzelmi Oszlop, tetején Arany Elza szobrával. Gyönyörködhetünk a város legszebb kastélyában, a Charlottenburgi kastélyban, a Reichstag kupolájából pedig a csodás berlini panorámában. Európa egyik legszebb tere is itt található, ez a Gendarmenmarkt. A tér két oldalán a Német és a Francia Székesegyház magasodik és itt van a híres Berlini Koncertterem is. Ha egy kellemes ebédre vagy egy finom kávéra vágyunk a téren színvonalas éttermek és kávézók sora közül válogathatunk.  

berlin_1.jpg

Bulgária, Szófia

Fekete-tenger egyre felkapottabb nyaralóhely, ahol számos szálloda, szabadidőközpont, gyógyszálló, kemping, étterem, kávézó található, és napról napra újabbak épülnek. Többek között megfizethetőségével hódít, jóval kedvezőbb, mint sok más európai tengerpart. Az egyik legnépszerűbb része az Aranyhomok (Slatni Piassaci), mely nevét a 4 kilométer hosszan elterülő finom aprószemű aranysárga homokról kapta. Aki az aktívabb pihenést kedveli is megtalálja itt a helyét. Jó lehetőségek kínálkoznak szörfözésre, vitorlázásra, vízisíelésre és búvárkodásra egyaránt. Kedvelt még Albena, mely megkapta a kék zászlót, mely csak a legtisztább és legjobban karbantartott strandok kaphatnak meg, ráadásul ideális gyerekes családoknak, mert a meder lassan mélyül. Kamchia egy kicsiny üdülőhely, mely a Kamchia Nemzeti Park szívében fekszik. És mitől különleges? Akad itt széles homokos tengerpart, egy csendes folyó és egy sűrű erdő. Festői, mesebeli táj, ami csak arra vár, hogy az utazók felfedezzék.

1200px-kamchia_cliffs.JPG

Szófiát, Európa egyik legősibb városát mindenképpen érdemes felkeresni, ha Bulgáriában járunk. A tengerpartról Várnából fapados járattal gyorsan és olcsón elérhető. Itt található többek között a Szent Szófia (Sveta Sofia) bazilika, melyet a város névadójának tekintenek, a vöröstéglás Szent György rotunda, a parlament, melyet sokan a város jelképének tartanak, valamint a bécsi építészek által megálmodott Ivan Vazov Nemzeti Színház. A Balkán térség építészeti remeke, az aranykupolás Alexander Nevski katedrális, melynek impozáns külseje mellett izgalmas különlegessége, hogy a torony legsúlyosabb, 12 tonnás harangjának hangját 30 kilométeres távolságból is hallani lehet.alexander_nevsky_cathedral_sofia_by_pudelek.JPG

Portugália, Lisszabon

Portugália is közkedvelt nyaralóhely. Legnépszerűbb Algavre, mely hosszan elnyúló homokos, sziklás partjaival, hangulatos barlangjaival, lagúnáival vonzza a turistákat a világ minden tájáról. És persze a golf. A világ legjobb golfpályái közül több is ebben a szép tartományban található, így érthető, hogy virágzik a golfturizmus.  

algarve_1.jpg

Az országról és fővárosáról egy korábbi bejegyzésünkben olvashattatok érdekességeket. Ha lemaradtál róla, kattints!

lisbon-city-evening-wallpapers_1.jpg

Ha kíváncsi vagy a sorozat előző részeire, kattints!

Kövess minket a Facebook-on is!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8912560519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.18. 21:08:31

Nagyon klassz ajánló, kösz.Bár azt nem teljesen értem, hogy mi köze a fővárosoknak a tengerpartokhoz.
süti beállítások módosítása