"86 milliárd idegsejt. Közöttük sokbilliónyi kapcsolat. Bár tömegét alig másfél kilónyi fehérje és zsír alkotja, s szó szerint elfér a fejedben, az emberi agy a legösszetettebb és legbonyolultabb rendszer, ami az általunk ismert univerzumban létezik."
Ezzel a felütéssel kezdődik a Kossuth Kiadó egyik legújabb bookazine-ja, az Agyunk titkai című. De mi is az a bookazine? "Tartalmas, mint egy könyv, színes és érdekes, mint egy magazin." Nagy alakú, szép, színes, képekkel és ábrákkal teli kiadvány változó oldalszámokkal, általában 100-160 között. Mindegyik egy téma köré épül, jelent már meg robotokról szóló, ókori Egyiptomos, drónokról, az univerzumról a Rolling Stones-ról, vagy épp a gluténmentes étkezésről szóló bookazine is. Nagyon szeretem az ilyen kiadványokat, pont azért, mert szép, színes, de informatív, és el tudom dönteni a cím alapján, érdekel-e vagy sem. Sok történelmi meg tudományos, kulturális magazinnal az a bajom, hogy nagyon tetszik, hogy sokféle, színes felhozatalú, viszont pont ez a hátulütője is: van, hogy csak egy-két téma, cikk érdekel belőle, a többi nem nagyon. Ezért jobb az, amikor egy adott téma köré épül az egész, akár a könyvek többsége, de megtartja a magazinok színességét. Persze van ennek negatív oldala is: egy sokféle témával dolgozó folyóirat minden oldala meglepetés, apró és váratlan kincsekre lehet bukkanni, ez az egy témával dolgozóknál elmarad, hiszen tudom, mi vár rám. Egyszóval ambivalensek az érzéseim.De nézzük, mi is ez: a Kossuth Kiadó jóvoltából a birtokomba került az Agyunk titkai című bookazine, amely meglepő módon az aggyal foglalkozik. Felépítéséből adódóan bármikor lehet belőle csemegézni: 100 felfedezést mutat be az ókortól napjainkig, száz különféle válfajáról, betegségéről, állapotáról, funkciójáról, hozzá kapcsolódó felfedezésekről számol be az óegyiptomiaktól az számítógépagyakig, a szem felépítésétől a hipnózison át az agy funkcionális térképéig, a lobotómiától az autizmuson át a parapszichológiáig.
Megmondom őszintén, az első dolog, amit megkerestem, az az ízlelés volt, mégpedig azért, mert régi tévhit, hogy az ízeket a nyelv különféle részein érezzük. Bármikor, bárki ellenőrizheti, hogy ez nem így van, mégis sokan hiszik ezt, és a mai napig ezt tanítják az iskolában is. A tévhit az 1900-as évek elejéig nyúlik vissza, és már 1970-ben megcáfolták. Azért is lett ez vesszőparipám, mert rendkívül idegesít, amikor ismert, 40-50 éve megcáfolt, ráadásul nagyon könnyen magunk által is ellenőrizhető tévhiteket a mai napig, friss tankönyvekben, könyvekben, kiadványokban, meg mindenfelé terjesztenek. Pár hónapja, vagy talán már egy éve is volt, hogy megjelent a piacon egy szép, színes, hatalmas, nagy alakú, agyról szóló könyvecske, amit azonnal kívánságlistára is pakoltam. Egy alkalommal egy könyvesboltban, miközben vártam páromat, belelapoztam a fóliázatlan példányba, és megtaláltam a szokásos ábrát, a nyelvtérképet, mellette az akkurátus magyarázattal, hogy márpedig az édes ízt elöl érezzük, és a többi. Akkor csuktam be a könyvet, tettem szépen vissza, és vettem le a kívánságlistámról. Azóta ez a nyelvtérképes dolog egyfajta "mérő" lett nálam.
Tom Jackson az Agyunk titkaival (ami kapható egyébként keményfedeles könyvváltozatban is) nem esett bele ebbe a hibába, és így máris elnyerte a rokonszenvemet :)
Ha érdekel titeket is száz elmélet és tény az agyunkról, gyönyörű képekkel és rajzokkal illusztrálva, ne habozzatok! A keményfedeles könyvet bármelyik könyvesboltban, a bookazine-t pedig a legtöbb újságárusnál megtaláljátok, és természetesen a Kossuth Kiadó honlapján is, kedvezménnyel. A borítóra kattintva elérhetitek:
Érdekel, honnan ered az emberi intelligencia? Kattints ide!
Kövess minket Facebookon!