Agyunk titkai

2017. szeptember 20. 07:45 - Arthur Arthurus

Ajánló: Agyunk titkai bookazine

"86 milliárd idegsejt. Közöttük sokbilliónyi kapcsolat. Bár tömegét alig másfél kilónyi fehérje és zsír alkotja, s szó szerint elfér a fejedben, az emberi agy a legösszetettebb és legbonyolultabb rendszer, ami az általunk ismert univerzumban létezik."

1636163-bigthumbnail.jpg

Ezzel a felütéssel kezdődik a Kossuth Kiadó egyik legújabb bookazine-ja, az Agyunk titkai című. De mi is az a bookazine? "Tartalmas, mint egy könyv, színes és érdekes, mint egy magazin." Nagy alakú, szép, színes, képekkel és ábrákkal teli kiadvány változó oldalszámokkal, általában 100-160 között. Mindegyik egy téma köré épül, jelent már meg robotokról szóló, ókori Egyiptomos, drónokról, az univerzumról a Rolling Stones-ról, vagy épp a gluténmentes étkezésről szóló bookazine is. Nagyon szeretem az ilyen kiadványokat, pont azért, mert szép, színes, de informatív, és el tudom dönteni a cím alapján, érdekel-e vagy sem. Sok történelmi meg tudományos, kulturális magazinnal az a bajom, hogy nagyon tetszik, hogy sokféle, színes felhozatalú, viszont pont ez a hátulütője is: van, hogy csak egy-két téma, cikk érdekel belőle, a többi nem nagyon. Ezért jobb az, amikor egy adott téma köré épül az egész, akár a könyvek többsége, de megtartja a magazinok színességét. Persze van ennek negatív oldala is: egy sokféle témával dolgozó folyóirat minden oldala meglepetés, apró és váratlan kincsekre lehet bukkanni, ez az egy témával dolgozóknál elmarad, hiszen tudom, mi vár rám. Egyszóval ambivalensek az érzéseim.
il_340x270_1225560456_j2df.jpgDe nézzük, mi is ez: a Kossuth Kiadó jóvoltából a birtokomba került az Agyunk titkai című bookazine, amely meglepő módon az aggyal foglalkozik. Felépítéséből adódóan bármikor lehet belőle csemegézni: 100 felfedezést mutat be az ókortól napjainkig, száz különféle válfajáról, betegségéről, állapotáról, funkciójáról, hozzá kapcsolódó felfedezésekről számol be az óegyiptomiaktól az számítógépagyakig, a szem felépítésétől a hipnózison át az agy funkcionális térképéig, a lobotómiától az autizmuson át a parapszichológiáig. 
2011_0001_520_bevezetes_a_pszichologiaba.pngMegmondom őszintén, az első dolog, amit megkerestem, az az ízlelés volt, mégpedig azért, mert régi tévhit, hogy az ízeket a nyelv különféle részein érezzük. Bármikor, bárki ellenőrizheti, hogy ez nem így van, mégis sokan hiszik ezt, és a mai napig ezt tanítják az iskolában is. A tévhit az 1900-as évek elejéig nyúlik vissza, és már 1970-ben megcáfolták. Azért is lett ez vesszőparipám, mert rendkívül idegesít, amikor ismert, 40-50 éve megcáfolt, ráadásul nagyon könnyen magunk által is ellenőrizhető tévhiteket a mai napig, friss tankönyvekben, könyvekben, kiadványokban, meg mindenfelé terjesztenek. Pár hónapja, vagy talán már egy éve is volt, hogy megjelent a piacon egy szép, színes, hatalmas, nagy alakú, agyról szóló könyvecske, amit azonnal kívánságlistára is pakoltam. Egy alkalommal egy könyvesboltban, miközben vártam páromat, belelapoztam a fóliázatlan példányba, és megtaláltam a szokásos ábrát, a nyelvtérképet, mellette az akkurátus magyarázattal, hogy márpedig az édes ízt elöl érezzük, és a többi. Akkor csuktam be a könyvet, tettem szépen vissza, és vettem le a kívánságlistámról. Azóta ez a nyelvtérképes dolog egyfajta "mérő" lett nálam.

Tom Jackson az Agyunk titkaival (ami kapható egyébként keményfedeles könyvváltozatban is) nem esett bele ebbe a hibába, és így máris elnyerte a rokonszenvemet :)

Ha érdekel titeket is száz elmélet és tény az agyunkról, gyönyörű képekkel és rajzokkal illusztrálva, ne habozzatok! A keményfedeles könyvet bármelyik könyvesboltban, a bookazine-t pedig a legtöbb újságárusnál megtaláljátok, és természetesen a Kossuth Kiadó honlapján is, kedvezménnyel. A borítóra kattintva elérhetitek:
agyunk-titkai-bookazine.jpg
Érdekel, honnan ered az emberi intelligencia? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7312821276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása