3 finom őszi saláta

2017. október 31. 07:46 - Arthur Arthurus

Most már visszavonhatatlanul itt van az ősz. Amikor ezt írom, épp szakad az eső és fúj a szél. A fák sárgában, vörösben, barnában játszanak, és napi szinten kell összeszedni egyetlen fa alól a rengeteg levelet, mert két nap alatt már-már kezelhetetlen mennyiség gyűlik össze. Betérve a hűvös időről jólesik valami finom. Valami finom és egészséges.

41924874_177857773058191_5911780914713513339_n.jpg

Nem kell lemondanunk a salátákról ősszel sem, pedig sok ember a nyárral együtt a jó kis ízletes salátákat is temeti. Pedig az nem vész el - csak átalakul!

Joghurtos zellersaláta dióval

Hozzávalók:

  • 5 szál szárzeller
  • 2-3 db alma (lehet zöldalma, vagy valamilyen más, amit kedvelünk, esetleg keverve)
  • 15 dkg dió
  • 2 dl görög joghurt
  • 1 citrom leve és kevés héja
  • só és bors ízlés szerint

A negyed diókat száraz serpenyőben megpirítjuk. Az almát és a zellert felvágjuk, ráfacsarjuk a citrom levét és kevés héjat reszelünk rá, majd fűszerezzük. Összekeverjük a joghurttal, lehűtjük, tálalás előtt pedig megszórjuk a dióval. Gyors, finom, laktató és egészséges vacsora, vagy egy könnyű ebéd.

Sütőtökös saláta

Kép forrása: panitakedvencei.blogspot.hu

Hozzávalók:

  • 15 dkg sütőtök
  • 15 dkg uborka vagy cukkini
  • 20 dkg szőlő
  • 1 db kaliforniai paprika
  • kevés jégsaláta
  • 5 dkg dió
  • 1 citrom leve
  • só, bors, fahéj és olívaolaj

A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk és megpirítjuk. A többi zöldséget felvágjuk, összekeverjük, majd fűszerezzük és meglocsoljuk olívaolajjal, citromlével. A sütőtököt meghintjük fahéjjal, majd a pirított dióval és a szőlővel (félbe vagy negyedbe is lehet vágni a szemeket, ha nagyon nagyok) együtt hozzákeverjük a zöldségekhez. A tetejére lehet szórni felkockázott kecskesajtot, és a gránátalmamag is nagyon jól működik vele!

Sült körtesaláta

Hozzávalók:

  • 4 db körte
  • 10 dkg vékonyra szeletelt sonka
  • 10 dkg madársaláta vagy rukkola
  • 10 dkg jégsaláta vagy frisé saláta
  • 1 dl fehérbor (Cserszegi fűszeres pl. jól illik hozzá)
  • balzsamecet, só, színes bors, 

A körtét meghámozzuk, a magházát kivágjuk, és 6-8 cikkre vágjuk, majd egy forró serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk, Ha kész, megszórjuk a borssal, felöntjük a fehérborral, és hirtelen felforraljuk, majd összekeverjük a salátákkal. Az egészet meglocsoljuk kevés balzsamecettel, ízlés szerint sózzuk. Tálaláskor ráhalmozzuk a vékonyra szelt sonkát.A saláták mellé van egy hihetetlen finom öntetreceptem is: még tavaly tettem el kevés málnát, és hát nem vagyunk egy nagyon lekváros-befőttes család, csak sütikben fogy, akkor is jellemzően a barack. De a málnalekvárnak (amit, mint minden saját befőzést, minimális cukorral teszek csak el, hogy megmaradjon a gyümölcs saját íze, ne egy agyoncukrozott valami legyen) találtam egy felhasználási formát, ami nagyon jól működik bármilyen salátán, legyen az főétel vagy köret: málnás balzsamecetes öntet! 6-8 ek balzsamecet, 1 ek méz, és 3-4 ek málnalekvár összekeverve. Próbáljátok ki, megéri!

Váltsunk életmódot Főzelékes Ferivel! Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8313114314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.