Felbolydult napjaink

2017. december 13. 00:01 - GReni

Könyvajánló - Elan Mastai: Felbolydult napjaink

"Tudod, hogyan képzelték el az 50-es években a jövőt az emberek? Nos, minden annak megfelelően alakult! Tom Barren 2016-jában az emberiség egy techno-utópisztikus paradicsomban él, ahol repülő autók, mozgó járdák és holdbázisok vannak, soha nem romlik meg az avokádó, és soha nem alakult ki a punk rock... mert nem volt rá szükség."

1024x1024.jpg

Elan Mastai Kanadában már elismert forgatókönyvíró volt, mire megjelent a Felbolydult napjaink című debütáló regénye 2015-ben, amivel aztán végképp bombaként robbant be a köztudatba. Megmondom őszintén, én akkor hallottam róla először, amikor az Agave Könyvek bejelentette, hogy elhozza kis hazánkba ezt a művet. De! A pasi nagyon jó stílusban ír, remélem hamarosan hallunk még felőle.

De miről is szól ez a kötet? Nézzük csak Andy Weir, a világhírű A marsi című könyv szerzőjének ajánlását a borítóról:

"Ez az időutazásról és alternatív idővonalakról szóló izgalmas mese üdítően derűlátó képet fest az emberiség jövőjéről."

Hogyan képzelték el az emberek az ötvenes években a jövőt? Egész pontosan 2016-ot. Úgy gondolták, hogy a technológiai bumm korszakát fogjuk élni számos mindennel, amit az akkoriban alkotó sci-fi írók elképzeltek: repülő autók, robotinasok, ételtabletták, teleportálás, hátra szerelhető repülőmotorok, mozgó járdák, sugárpisztolyok, légdeszkák. 

És minden így is alakult. Ehhez megadta az alapot egy tudós, Lionel Goettreider, aki 1965-ben feltalált egy gépet, amely korlátlan mennyiségű, teljes mértékben tiszta energiát képes létrehozni a bolygónk mozgásának felhasználásával. Ebben a világban nőtt fel a botcsinálta, meggyötört múltú Tom Barren, a történet főhőse, narrátora. Neki és apjának kulcsszerepe van a jövő alakulásában.

Közben megismerjük Penelope Weschler űrhajóst, aki gyerekkora óta a nagy kalandra készül. Arra vágyott, hogy közelről megszemlélje a Jupitert, a Szaturnuszt. El is jött a nap, az első küldetés, de sajnos a dolog félresiklott és lőttek ennek az álomnak... Jah, és mielőtt meglepődnél a Jupitert célzó űrutazáson, elárulom: Tom idősíkján simán kiruccanhatsz egy vakációra a Holdon levő bázisokra, ráadásul a mindennapi élet összes elemi feladatát technológia végzi.

Tom apja, korának nagy géniusza elhozta azt, amiről még ebben a fejlett repülő autókkal tarkított világban sem mertek álmodni: épített egy időgépet. Mivel a működésének alapját jelentő Goettreider-motort 1965 július 11-én kapcsolták be, úgy gondolta, ez lenne a tökéletes időpont és helyszín az első kísérlethez, melyhez hat krononautát alkalmazott.

És itt kerül a képbe a szerencsétlenül járt űrhajós, Penelope. Ugyan a Jupiterre nem jutott el, úgy gondolta az időutazás talán kárpótolja majd. Ennek a hattagú csapatnak a tagja Tom is. De a tervezett utazás előtt fellép némi gikszer, így jutottunk el abba a valóságba, amelyben mi élünk. Mi kell egy durván félresikló kísérlethez? Egy kis románc, dráma, zavarodottság, rossz döntések...

"Szóval a helyzet az, hogy abból a világból jöttem, melyben élnünk kellene. Ez neked nyilván semmit sem jelent, hisz te itt, ebben a fostalicska világban élsz. De ennek soha nem lett volna szabad így alakulnia. És az egész azén hibám – vagyis az enyém és valamelyest az apámé és, igen, azt hiszem,egy kicsit Penelopéé is."

Csúnyán összekuszálták a jövőt a fiatalok, és Tomnak most súlyos döntést kell hoznia: elfogadja ezt a számára idegen szemétdombot, ahol családja van és klassz állása, vagy megpróbálja helyreállítani a történelmet, hogy visszatérhessen a technológia mindenféle csodájával megáldott valóságába? Te mit tennél?

Elan Mastai rendkívül tehetséges író, aki egy ötletes történetet rakott össze nagyon vagány, humoros stílusban. Időutazós könyvekkel Dunát lehet rekeszteni, de ennek a könyvnek sikerült mégis újat hozni, új élményt adni. Az a sanda gyanúm, hogy hamarosan kis hazánkban is népszerűvé válik az úriember, aki ezzel a fiatalos, könnyed fogalmazásmóddal nemcsak a sci-fi rajongóit fogja olvasói táborába gyűjteni, mivel inkább szól a regény a kapcsolatokról, mint az időutazásról.

elan_mastai_felbolydult_napjaink_b1.jpgA kötetet az Agave Könyvek Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk! 

A képre kattintva megrendelheted a kiadótól kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2713397205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása