Lehet lélegezni

2018. augusztus 05. 07:50 - GReni

Könyvajánló - Bán Zsófia: Lehet lélegezni!

Bán Zsófia elbeszéléskötetében felhangosított csendek, kihallgatott párbeszédek és belső monológok, éles vagy éppen elmosódott emlékek, szerelmi kirakójátékok követik egymást, akár a lélegzetvételek.

fokep_13.jpg

A szerző legújabb könyvében, mely a Lehet lélegezni! címet kapta tizenkilenc rövid történet kapott helyet, melyeket fényképekkel együtt alkotnak teljes egészet. Mindegyik alkotás a körülöttünk levő világot eleveníti fel. Találunk történetet a természetből, a változásokról, a hazatérésről, az otthonról, a hibáinkról, a szabadságról, arról, hogy lehet lélegezni.

"...a békából kioperált, és különállóan is tovább dobogó békaszívről vajon elmondható-e, hogy az még a béka? Hol húzódik a még és a már közti határ finom, porhanyós mezsgyéje?"

Egyes történetek könnyen feldolgozhatóak, mások kevésbé. Akadnak könnyedek és mélyebbek. De őszintén megvallva, akadt köztük olyan is, amit nem nagyon tudtam hova tenni, mire vélni. Érdekes figurák, karakterek teszik egyedivé ezeket, melyek bővelkednek iróniában és különös felvetésekben.

Mindegyik történet más, vannak hosszabb, rövidebb darabok, de egy dolog közös bennük: ellentétpárokra épülnek. Létezik vagy sem, ott van vagy talán mégsem. És, ha azt várod, hogy csupán szép, kedves sztorik várnak, ki kell ábrándítsalak, akad egy pöttyet fura, morbid darab is a kötetben. Íme egy kis részlet az Oroszlánt fürdető férfi című novellából:

"Fogja a Magnumját, és lelövi Marianne-t és az álbátyot, aztán kékre festi az arcát, ahogy a Blues Brothersben látta. Aztán rájön, hogy kéne itt még valami, ezért piros és sárga dinamitrudacskákat erősít a fejéhez, és elhatározza, hogy felrobbantja magát. De szabad-e akarni mindent?, gondolja az utolsó pillanatban, okos szeme most szomorúan csillog. Az utolsó pillanatban Pepe megpróbálja eloltani a már meggyújtott gyújtózsinórt, ráköp egyszer, kétszer, háromszor, de hiába, Pepe feje, és vele Pepe, felrobban."

ban_zsofia.jpgA szerző, Bán Zsófia

Szóval akadnak itt elcseszett emberi sorsok, de elvesztett szerelmek is, sőt még angyalok (vagy mégsem) is. Bőven van lehetőségünk aggódni a szereplőkért a történetek során. És bár eléggé kifacsart valóságokkal találkozunk, valami apróság visszarántja az olvasót a hétköznapokba és akadnak olyan szereplők is, akiket valami apróság megment, aminek köszönhetően a történet végén levegőhöz jutunk, lehet lélegezni... 

unnamed_1.jpgA kötetet a Magvető Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, amelyet itt is köszönünk!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? A borítóképre kattintva kedvezményes áron elérhető!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Érdekel a szerző Turul és dinó című kötete? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5314047280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása