Ha megtaláljuk a Rubicont, ki mer átkelni rajta?

2018. október 19. 00:12 - Carbonari

Könyvajánló - Sylvain Neuvel: Védtelen halandók

robot_1.jpgHa az emberi faj éppen készül kiműteni az agyát, 
akkor azért ki a felelős? 
És ha a felelős megvan, hogyan lehet rávenni, hogy összetakarítsa 
a nappaliban hagyott mocskát? 
Lehetséges-e átfogalmazni úgy a másságot, hogy eltöröljük a határokat? 

Az Agave Könyvek piacra dobta a Themisz-akták harmadik részét, a Védtelen halandókat, Sylvain Neuvel tollából. Részemről óriási várakozás előzte meg a mű megjelenését, az első két részt megjelenése után pár nappal már faltam is - és ezt is hamar beszereztem, ráestem, és...

Ha nem olvastad az első két részt, gyorsan kattints el innen! 

...és egyre nagyobb riadalommal olvastam. Mert az addig oké, hogy a második részben Kara főtörzsőrmester asszony lezuhant a semmibe és meghalt, de hogy a mindenható Bobot sem lehetett visszahozni a történetbe, azt nagyon hiányoltam. A helyette belépő Katherina Lebedev nem ugyanaz, mint a nyegle, néhol szemtelen Bob, nagyon nem az. Megítélésem szerint a szerző Kara halálával és Bob történetből való kiírásával kiherélte az egész eddigi munkáját. Tévedés ne essék, első betűtől az utolsóig elolvastam a művet, de... azért az író nekem is fizethetne egy-két rundot a teljesítményért, mert folyton le akartam tenni, főleg az idegen bolygón való tartózkodás leírásának sótlansága miatt - utalva itt arra, hogy az szerepel a köszönetnyilvánításban, miszerint a könyv megszületésért pár embernek élete végéig állja a cehet piaügyileg (igen, azt is elolvastam, mondom, első betűtől az utolsóig). Tavasztól őszig Campari jéggel és szódával rendel, ősztől tavaszig pedig egy pofa Jagermaister jeges pohárban (a jeges pohár fontos).

Akkor lássuk a cselekményt. A második részből az is kiderül, hogy Themisz - az őt irányító pilóták akarata ellenére - valahol az űrben jár, és a harmadik részben landol is az ektek bolygóján - így hívják magukat azok a lények, akik az egész cécót irányítják. Vincent, Rose és Eva ezen a bolygón rekednek, s amíg Vincent mindenáron haza akarja hozni Evat a Földre, addig Rose mindenáron az idegen bolygón szeretne maradni. Végül alkut kötnek, de hogy mi az alku tárgya, az csak a mű vége felé körvonalazódik. A hazatérést két tényező is hátráltatja: az egyik, hogy Eva sem akar hazajönni az ektek bolygójáról, jelentősen összekülönbözik az apjával, a másik pedig, hogy az ektek felfogása a demokráciáról és hozzáállása a mindennapi és nem mindennapi problémák megoldásához egyszerűen idiótaság. Szótagolom neked, hogy teljes valójában megértsd: i-di-ó-ta-ság.

sylvain-hero.jpg

A szerző, Sylvain Neuvel

Tanulják a nyelvet, élvezik az ektek biztosította jómódot, részt vesznek a mindennapi életükben, már 10 év is eltelik, amikor forrongani kezdenek az ott élők, és mire rájönnek az erővonalak  mibenlétére, addigra majdnem késő nekik is a menekülés onnan. Kis ügyességgel és marha nagy szerencsével képesek Themisszel együtt visszatérni a Földre. Észtországban landolnak, ami isten tudja, milyen úton-módon ismét Oroszországhoz tartozik. Ezen nem kell fennakadni, mert az USA is annektálta Kanadát és Mexikót, van ilyen. Sőt, mindenhol táborokat állítottak fel, amelyben az idegen génnel fertőzött embereket őrzik. Egyelőre csak őrzik. Legalábbis mindenki így tudja.

Hőseinket elfogják, és egy Katherina Lebedev nevű asszony kezdi meg a kihallgatásukat, aki nem is operatív tiszt, hanem atomfizikus. Nahát! 
A balhé természetesen kitör a robotért és az amerikai állampolgárokért, a helyzet pedig eszkalálódik, mert amíg az amerikaik képesek voltak megjavítani és üzembe állítani Iapetoszt (egy másik robot), addig az oroszoknak se pilótájuk, se robotjuk. Először csak szépen kérik vissza az amerikai diplomaták azt, amit magukénak vallanak, de később az orosz atomtengeralattjárók megindulnak Amerika partjai felé.

(Azt hiszed, idecitáltam a  könyv teljes tartalmát? Ugyan már, olyan 20-30 oldal eddig az egész, hátra van még több, mint 300 oldal.)

Mi lesz? Lesz-e béke a földön?
Reagálnak valamit az ektek a szökésre és a Földön kialakult patthelyzetre? Érdekli egyáltalán őket? 
Nagyon nehéz kérdés, mert mind az emberek, mind az ektek idióták.
Szótagolom, stb.: i-di-ó-ták.

Innentől csak egy kérdés van az emberiség számára: megtaláljuk-e a Rubicont, és ha igen, ki mer majd átkelni rajta?

vedtelenh.jpg

Köszönjük, Agave Könyvek!


Szeretnél többet megtudni a könyvről? 
Most kedvezménnyel meg is vásárolhatod a kiadótól! Kattints a képre!

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!


Érdekel a trilógia első és második része? 

Itt és itt megtalálod őket.



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8414224333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása