A felolvasó

2019. március 26. 00:06 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Bernhard Schlink: A felolvasó

Egy fiatal fiú és egy idősebb nő furcsa kapcsolatának története a zavaros múlt ködén át.a_felolvaso3-990x556.jpg

A regény három részre oszlik, de aki unja az elejét, ne adja fel! Az első rész egy közepesen megírt szerelmi kapcsolat, ahol egy fiatal, tizenéves fiú egy harmincas nő mellett tapasztalja meg a szexualitást valamikor a negyvenes években. A regény a második résztől válik érdekessé, amikor ez a fiú joghallgatóként egy bírósági tárgyaláson látja viszont a nőt, akire a mai napig boldogan gondol vissza, aki számára az egykor volt boldog nyarat idézi. De a történet kétélű: a nő bűnös.

"Feldolgozás! A múlt feldolgozása! […] Felrántottuk az ablakokat, beengedtük a levegőt, a szelet, amely végül felkavarta a port, ami a társadalom hanyagságából belepte a múlt szörnyűségeit. Gondoskodtunk róla, hogy az emberek lélegezni és látni tudjanak."

Ám nem csak ő. És nem csak bűnös, áldozat is egyben. Ez a regény bűnös és áldozat, áldozat és bűnös, egy egész generáció regénye, ami tükrözi a szerző közegét, amelyben felnőtt. A második világháború emberellenes bűntettei mindig is nyomták a németek szívét, akik egyszerre érezték magukat áldozatnak és bűnösnek, egyszerre éreztek bűntudatot, amiért semmit sem tettek, amiért hagyták, sőt, amiért csinálták, amit csináltak. De hát akkor ez volt a szabály. A törvény. Annak meg nem mondunk ellent. Vagy mégis? Mit érnek a leírt szavak, főleg, ha azok embertelenek?felolvaso3.jpg

Hogyan dolgozhatja fel egy ember azt, ami akkor és ott történt? Hogyan dolgozhatnánk fel mi, ami velünk történt és amit mi tettünk? Mennyire befolyásolja a múltunk a jövőnket, és mennyire szakadhatunk el tőle? Mennyire vannak ránk hatással mások, és mi mennyire másokra? Mi az a bűn? Mi az a bűntudat? Mi köthet össze két embert? Egyáltalán van olyan, ami összeköt másokkal?

"– Igaza van, nem volt háború, és nem volt alapja a gyűlöletnek. De a hóhér sem gyűlöli, akit kivégez, mégis megteszi. Mert megparancsolták neki? Maga most azt gondolja, hogy a parancsról és a fegyelemről és arról beszélek, hogy a lágerekben a személyzet parancsot teljesített, és hogy engedelmeskednie kellett? – Megvetően felnevetett. – Nem, nem parancsot teljesít. Teszi a dolgát, nem gyűlöli, akit kivégez, nem áll bosszút rajta, nem azért öli meg, mert az útjában áll vagy fenyegeti, netán rátámad. Az ő számára teljesen közömbös a kivégzendő személy. Annyira közömbös, hogy mindegy neki, megöli-e vagy sem."

A könyv többek között ezeket a kérdéseket boncolgatja két olyan sérült karakteren át, akik valahol egy egész nemzetet testesítenek meg: a még fiatal, tudatlan, saját magát és a környezetét épphogy csak felismerő fiú - majd az egész későbbi élete -, és a harmincas, de bűnöket elkövető és később börtönbe kerülő nő, akik egymással nem tudnak mit kezdeni, nem ismerik meg, nem értik meg egymást, mégis az a titkolt kapcsolat, a kapocs köztük mindkettejük számára meghatározó. Csak más előjellel. daldry-reader-2.jpg

Érdekes élmény volt olvasni ezt a könyvet, bár ez nem az a gyorsan olvasható és letehetetlen típusú regény. Ez egy olyan könyv, amit néhány oldal után akár napokig le tudtam tenni, hogy mást is olvassak közben, de elmélázva sokszor elgondolkodjam a kérdésein és válaszain. Auster van hasonló hatással, ő fogalmaz meg nagy horderejű kérdéseket, csak az ő könyveit nem érdemes letenni, hogy elmélázzunk rajta. Schlink könyve akkor jó, ha sokáig tart az olvasása, és a lapjain keresztül szemléljük a történelmet és a mi sosem feldolgozott történelmi bűneinket és áldozatainkat. 

A könyvből 2009-ben David Kross, Ralph Fiennes és Kate Winslet főszereplésével készült film, Kate Winslet pedig alakításáért megkapta az Európai Filmdíjat, a Golden Globe-ot, a BAFTA-díjat és az Oscar-díjat is.

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron.

Az auschwitzi tetováló

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4114713337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása