26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

2019. március 30. 07:15 - GReni

Április 25-én immár 26. alkalommal nyitja meg kapuit a könyvmolyok egyik kedvenc eseménye, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Művészek, írók, tudósok, kiállítók, rengeteg könyv és persze akciók, játékok, programok, koncertek. Ki ne hagyjátok!

bnkf_honlap_fejlec_hu_1000x168px_0.jpg

Az idei fesztivál is számos izgalommal kecsegtet. 24 ország képviselteti magát a három és fél napos rendezvény alatt. Izgalmas, változatos és színes programokkal várnak minden érdeklődőt. Közel 850 vendéggel, köztük művészek, írók és tudósok lesz lehetőségetek találkozni. Várnak mindenkit a könyvbemutatók, dedikálások, író-olvasó találkozók, felolvasások, koncertek és kiállítások. A csaknem 400 program között minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót.

A programok szüneteiben pedig 145 kiállító színes könyvkínálatával ismerkedhettek, és mindenhol jobbnál-jobb kedvezmények várják a könyvek szerelmeseit a Millenárison április 25-28-ig. Érdemes követni az esemény web- és Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságok hadával találkozhattok.

20180421_bga_4093_1.jpg

Az elmúlt huszonöt évben a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a főváros támogatásával minden évben átadja a Budapest Nagydíjat, melyet többek között olyan világhírű alkotók kaptak meg a korábbi években, mint Ljudmila Ulickaja, Umberto Eco vagy Daniel Kehlmann. A korábbi díszvendégek teljes arcképcsarnoka megtekinthető a fesztivál oldalán, kattints!

Az idei díjazott lesz a fesztivál díszvendége. Ő nem más, mint az elismert norvég író, Karl Ove Knausgård (lásd a lenti képen). Harcom című sorozatának legújabb magyarul megjelent kötetéről mi is írtunk, itt olvashatjátok: Játék. Knausgårddal együtt Norvégia díszstanddal várja a látogatókat, ahol számos norvég író, műfordító és könyves szakember megfordul majd a rendezvény három és fél napja alatt. Karl Ove Knausgård mellett Klara Hveberg, Vigdis Hjorth, Marta Breen, Bjørn Berge, Tomas Espedal, Åsmund H. Eikenes, Thomas Hylland Eriksen
és Bjarte Breiteig norvég szerzők látogatnak Budapestre.

54405726_2192849554104998_9134711593899130880_n.jpg

A Könyvesztiválon tizenkilencedik alkalommal tartják meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, melyre idén 22 ország fiatal írói érkeznek. A kontinens legtehetségesebb pályakezdő prózairói között Magyarországot a Margó-díjas Mécs Anna képviseli, aki Gyerekzár című művével került be a köztudatba.

A Fesztivált nemzetközileg elismert, ennek köszönhető, hogy a számos díjazott külföldi alkotóval van lehetőség találkozni. Közben pedig a magyar könyvkiadás bemutatkozásának is kiemelkedő színhelye, ahol számos könyvújdonsággal érkeznek a kiadók.

És természetesen a család legkisebb tagjai sem fognak unatkozni. Rengeteg játékkal várják a gyermekönyvkiadók az apróságokat, amelyek segítenek megszeretni az olvasást és egyben a szülőket, tanárokat is megszólítják. Koncertek, papírszínház, játszóház, közös éneklés, felolvasás, foglalkoztatók, vetélkedők és természetesen könyvbemutatók, dedikálások. Újdonság, hogy a Gyerek(b)irodalom ezúttal a Millenárison, a Nemzeti Táncszínház vadonatúj épületének előcsarnokában kap helyet.

tancszinhaz3.jpgtancszinhaz2.jpg

Azoknak a fiataloknak sem kell aggódniuk, akik szeretnének kedvenc könyves karakterük bőrébe bújni, ugyanis idén is sor kerül az Irodalom Jelmezben versenyre, ahol diákcsoportok iskolájukat képviselve kedves olvasmányaik szereplőinek alakját, ruháit magukra öltve jelmezeikkel és előadásukkal népszerűsítik az olvasást! A versenyfelhívást itt olvashatjátok: kattints!

Ami szintén nem maradhat el, a könyvtárosok szakmai fóruma, ahol idén is az olvasási szokásokkal, az olvasási készségek fejlesztésével kapcsolatos, izgalmas rendezvényekkel jelentkezik a Könyvtáros Klub. Valamint már 8. alkalommal kerül megrendezésre a Kis Könyves Éj, ahol közel 30 budapesti és vidéki, független könyvesbolt szervez jobbnál jobb kulturális programokat kora estétől éjfélig április 26-án. Részletes információk Facebookon és a rendezvény blogján.

Mi is minden évben kilátogatunk és több tucat könyvvel térünk haza a rendezvényről. Idén is annyi jónak ígérkező regény jelenik meg, hogy szerintem most sem lesz kevesebb. Így nézett ki tavaly az első napunk a fesztiválon :D 

30741812_1633372570072711_8838820164422433786_n_1.jpg

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9114721645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása