Könyvfesztiválon jártunk...

2019. április 29. 07:53 - Arthur Arthurus

Ismét lezárult az év - számomra - egyik legjobban várt időszaka, a könyvfesztivál. És természetesen nem hagytuk ki idén sem :) Személyes jellegű beszámoló következik.1111_3.jpg

Mi rendhagyó kis társaság vagyunk egyébként. Sem a dedikálások nem érdekelnek (a többségünket), sem a programok, beszélgetések és interjúk úgy általában, szóval nem ilyen élménybeszámoló lesz, hogy hány órát álltunk sorba Scalzi meg Böszörményi dedikálásán, meg milyen jó volt ez az interjú meg az a program. Mi három okból megyünk a könyvfesztiválra és várjuk az egész rendezvényt: baráti, könyvszerető társaság, akik két-háromhavonta találkoznak, szóval már ezért megéri; mert ilyenkor van egy kis időnk beszélgetni a kiadók munkatársaival, és természetesen a könyvekért. 

Ilyenkor mindannyian "bűnözünk" egy kicsit, miután általában karácsonytól kezdve mostanáig alig-alig veszünk könyvet, itt kiéljük magunkat, és lecsapunk régi vágyakra is az új megjelenések mellett, vizsgáljuk az 500 forintos dobozokat meg a sérült könyves ládákat, körbejárjuk huszonhatszor, hol elszakadva egymástól, hol ismét megtalálva a másikat, oda-odaintegetünk az ismerős kiadósoknak, néha kiülünk a fűbe egy kicsit lepakolni a nehéz táskát meg átlogisztikázni az új szerzeményeket, világmegváltó és világpusztító terveket szövögetve, hogy aztán zárás után 3 perccel a biztonsági őrök tereljenek minket kifelé, hogy "Haladjunk kérem, haladjunk kifelé!"... mindkét nap. 

Merthogy két napon voltunk kint. Tekintve, hogy sem a dedikálások, sem a programok nem érdekelnek túlságosan - bár igazából lett volna, ami érdekel, de ha választhatok egy baráti társaság és egy ilyen program között, nem kérdés, melyiket választom -; ráadásul nem szeretjük a tömeget sem (van, aki igen?), csupán a két első napon, csütörtökön és pénteken voltunk kint, de mindkét nap szinte egész nap. Délután láthatóan megnőtt a tömeg is, de még azért bőven kezelhető volt. 

Párom megkérdezte, hogy van ott ennyi látnivaló, hogy megéri két nap is kimenni? Nem látnivalóért megyek, hanem könyvért :) Tekintve, hogy összesen 29 könyvet szereztem azon a két napon, kellett is, hogy két nap legyen, ha nem akarok megszakadni. Mert persze nem sétálnak szépen libasorban utánam a kötetek... de jó is volna. Ebben van minden, recenziós példány, amit ott a helyszínen kaptunk meg, vásárolt könyv, ajándékkönyv meg cserekönyv is. Igazán szerezhettem volna még egyet, hogy egy szép kerek harmincas legyen, de most már mindegy :) 

A két képen egyébként 3-3 ember könyvei vannak, az egyiken 41, a másikon 46 kötet - egész jók vagyunk azért, és sajnos a barátaink szerint veszélyesek is, mert ajánlgattuk a könyveket, mit is érdemes megvenni... sőt, még arra is volt példa, amikor az egyik kiadó standjánál két könyvről beszéltünk, hogy mennyire jók voltak, és milyen érzés volt, meg stb., egy leányzó, akit nem ismertünk, épp az egyiket nézegette, és nyilván hallotta, amit mondtunk róla, majd szépen a kupac tetejére tette :) Én is szeretek idegeneket hallgatni egyébként, mit mondanak egy-egy ismeretlen, de érdekesnek tűnő, vagy éppen egy kedvenc könyvről. :) Szóval ha a pénztárcátoknak akartok jót, kerüljetek minket minden könyves rendezvényen, de ha magatoknak, akkor hallgassatok ránk. :) Persze mindenkinek más az ízlése, szóval ha véletlenül rábeszéltünk valamire, és csalódtatok benne, akkor ne haragudjatok nagyon!2222_1.jpg

Egy csomó könyvet meg akartam venni a rendezvényen, amit végül teherbírási és költséghatékonysági okok miatt mégsem vettem - lesz még idén könyvhét is címszó alatt. A pénteki nap volt a leghosszabb, majdnem nyitásra odaértünk, olyan fél 11-re, ott aztán többen is összeverődtünk, körbejártuk egyszer, meg kétszer, meg háromszor a standokat, vettünk könyveket és vásárlásra biztattunk másokat, a gyerekkönyves szekcióban jól elszórakoztunk a 3 éves gyerekeknek való böngészőkkel, amiket mindig is imádtam, a mai napig megvannak gyerekkoromból ezek, és ki nem adnám a kezemből :). Néha kiültünk egy kicsit a fűre, aztán elmentünk délután ebédelni, és végül zárásig a könyvek között mászkáltunk. 5 perccel a nap vége előtt csak rábeszéltem magam még egy utolsó könyvre... Azután kiültünk - ekkor már csak négyen - a fűre, és nagyjából fél óra alatt, négy átrendezgetés árán megszületett az ominózus csigavonalas könyves fotó. A nap egyik legszórakoztatóbb része volt, komolyan :) Először háromszög alakban próbáltuk, ha már első na kör lett - nem lett szép sem, meg nem is fért bele a képbe. Aztán trapéz, majd legyező-szerű - egyik sem volt az igazi. Végül jött a csigavonal, kisebb könyvektől a nagyobbak felé haladva. Na ezzel megelégedtünk, majd szétszortíroztuk a könyveket, és elindultunk egy kis melegszendvicspartira egy közelben lakó barátunk lakására. A melegszendvicsből a végére melegpirítós lett, kicsit ropogósra sült az alja az első adagnak, de nagyon finom volt :D 

A szakadó eső előtt rohanva pedig én elindultam, hogy elérjem hazafelé még az utolsó vonatot... Nagyon jó élmény volt ez a könyvfesztivál is, ezért pedig a barátok, a kiadói munkatársakkal való beszélgetés és a sok jó könyv és könyvszerető ember is egyaránt felelősek. Hasonló lesz a könyvhét is, csak kissé jobban fulladozva a melegtől. Ha még sosem jártál ezeken a nagy könyves rendezvényeken, hidd el, megéri! Főleg könyvszerető barátokkal. :)

Aki volt kint, miket szerzett? Milyen programokon, dedikálásokon jártatok?

A tavalyi beszámolót itt láthatod :)

Kövess minket Facebookon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr214791618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrea Koch 2019.04.29. 23:04:47

Én szeretem a fesztivál könyvbemutatóit is. Nekem a Respekt - szexkönyv fiúknak c. könyvet bemutató beszélgetés tetszett Halász Sári és Király Levente előadásában. Halász Sári szakmai tudása elképesztő, a könyv pedig zseniális.
süti beállítások módosítása