A KGB és az ő Fecskéi

2019. május 24. 00:51 - Carbonari

Könyvajánló - Anonymus: Fedőneve: Jégmadár

jeg.jpgElena Craig Fecske, édes kis, céltudatos, 
KGB markában lévő madárka, 
akinek a hetvenes évektől egyetlen feladata lesz, amíg él: 
politikailag jelentős személyhez feleségül menni Nyugaton. 
A többit a KGB megoldja, rendszerváltás ide-vagy oda a keleti tömbben. 
Fedőneve: Jégmadár. 

A 21. Század Kiadó kémregényt, thrillert hozott a magyar könyvpiacra, ismeretlen szerző művét, aki a cselekmény időszerűsége és kényessége miatt Anonymnak nevezi magát. A könyv címe Fedőneve: Jégmadár.

Elena Klimentová 1968-ban, 18 évesen, sikertelenül szerepel egy tornász megmérettetésen, amit pedig ugródeszkának szánt a hírnévhez és az undok politikai rendszerből való kiszabadulásához. Még nyalogatja sebeit, de hazaérve "csodálatos" hírrel fogadja egy ismeretlen férfi a szülei lakásában: felvették a prágai Károly Egyetemre, egy speciális szakra. Ha elfogadja az ajánlatot, ő nívós képzésre, több nyelven való beszélésre és gyakorlati tudásra tehet szert, a szülei pedig kiszabadulhatnak a szocialista szűkösségből, nagyobb lakás, valódi ételek, különleges boltokban való vásárlási lehetőség csillan meg előttük. Elena csodálkozik, mert ő bizony sehová sem jelentkezett, de ilyen lehetőséget nem szabad elszalasztani, tehát rábólint az idegen férfi javaslatára. Innentől a jelenből folyamatosan visszaugrunk a lány életének jelentősebb állomásaira.

Az idősíkok között váltakozva találkozik az olvasó a jelenben Grace Elliot újságíróval, aki a nyomtatott piac egyre szűkülő lehetőségei között megragadt egy jelentéktelen pletykalapnál, amely státusz számára kifejezetten kudarc. Még akkor sincs kiugrási lehetősége, amikor egy fontos emberrel kapcsolatban igazi, Pulitzer-díj szagú sztorit hoz a lapnak, amelyet ki tudja, miért, az újság mindenható főnöke falfehéren letilt. Nem is foglalkozna az üggyel, ha nem keveredne bele egy számára fenyegetésekkel terhes, életveszélyes témába: Elena Craig életéről szeretne könyvet írni. A történetet nem is lenne nehéz papírra vetnie, hiszen a hölggyel együtt dolgozik már két éve, jól megismerte, most pedig éppen Prágában vannak, a nagy hatalmú asszony születési országában. 

Amikor Csehországban Grace óvatlanul kiböki, hogy mit szólna Elena ahhoz, ha megírná az élettörténetét, a nő rettenetesen nagy haragra gerjed és kiteszi őt a semmi közepén a kocsiból, a szállodájuktól jó órai autóútra. Elena Craig lánykori neve Klimentová, a volt férje pedig két hét múlva több, mint biztos, hogy az Egyesült Államok következő elnöke. jegm.jpgA jégmadár, amelyről Elena Craig nevét kapta: hűvös, ügyes, céltudatos madár

Grace megindul felfejteni a szálat, de rettenetesen nagy ellenfelet szabadított magára. Amíg ide-odaugrál Európában, kifejezetten veszélyben van, de az amerikai földrészre visszatérve sincs biztonságban. Olyasvalamibe tenyerelt bele, ami meghaladja lehetőségeit és erejét. Hogy mi lesz a történet vége? Sok-sok csavar után mindenki révbe ér? Hát.. vagy nem.
Mindenesetre nagyon nem vágom, hogy mi a túróért nem tették el láb alól Grace-t: annyi alkalom lett volna rá, és abban a körökben, ahol és amikor ekkora a tét, nem szoktak habozni az ilyen értelmű parancs kiadásakor. Simán balesetnek vagy hirtelen tragédiának lehetett volna álcázni, kutya sem járt volna utána ennek a névtelen senkinek, hogy mi lett vele valójában. Egyszerűen nem életszerű. Nagyon nem.

Érdekel is a sztori meg nem is. Oké, megmachinálták az amerikai elnök volt feleségét, akin keresztül aztán a világ leghatalmasabb embere tudtán kívül a KGB érdekeit szolgálja - hiszen az elnök még mindig sokat ad ex neje szavára.
Ja.
Vagy nem.
És a szerző is... persze. Azért anonim, mert különben jaj neki. 
Hogyne.
Én meg elhiszem.
Ja, nem.

Egyértelmű az áthallás az elnökségre látványosan alkalmatlan Trumphoz, akit voltak szerencsétlenek megválasztani maguknak az USA-ban, kap hideget, meleget. Nem azt mondom, hogy nem érdemli meg, egy ilyen formátumú ember elnökként isten őrizz kategória, de ha leszakították, szagolják. Még azt is el tudom képzelni, hogy a kötet egyfajta propagandaanyag a jelenlegi vezető ellen, közeledik az USA-ban az elnökválasztási kampány. A sztori kiadási jogaiért a kiadók még fizetnek is, szenzációs ötlet! (Persze, nem tudom, bármi lehet. Egyszerűen csak a rendőr fejem agymenést rendezett.) Szóval a kötet cselekménye izgalmas, fordulatos, jópofa, a szocialista időkből származó leírások ülnek, de rosszkor jött ki a mű: a Vörös veréb után némi áthallással, ami nem tesz jót neki, mindentől függetlenül. 

jegma.png

 

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! a könyv elérhető a borítóra kattintva kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

 21 lecke a 21. századra

Kövess minket Facebookon!

Ne hibáztass másokat, tanulj meg válogatni, szabadulj meg a pénztől! Ez az egyszerű élet művészete.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9414812498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása