Az ördög is csak ember

2019. május 27. 06:05 - Carbonari

Könyvajánló - Hans Rath: Az ördög is csak ember

ordogi_1.jpgJakob Jakobi már akkor is zavarban volt, amikor három éve istennel találkozott (ne nézzél, hol élsz te, hogy erről sem értesültél?!), és tudat alatt folyton ott motoszkált benne, hogy előbb-utóbb az ördög is tiszteletét fogja tenni nála. 
Bingó! Lottó ötöse jönne így be.

Az Animus Kiadó 2016-os megjelenése utána idén újranyomta Hans Rath Kell egy pszichológus, mondta isten című könyvét (ami simán megér egy misét), és piacra dobta a szerző fenti műhöz kapcsolódó, de önállóan is szórakoztató és érthető másik munkáját, Az ördög is csak ember-t.

A főhős, Jakob Jakobi továbbra is pszichiáterként tengeti életét, vágat rendet pácienseivel saját életük zűrzavarában, amikor egy feltételezhetően leendő betege mindent elkövet azért, hogy Jakob soron kívül fogadja őt, vagy találkozzanak valahol. Jakobot  mulattatja is, dühíti is a nyomuló Anton (Toni) Auerbach személye, de kénytelen rádöbbenni, hogy ez a nyomorult ördögien ügyes ember, és valóban képes kiszakíttatni őt a mindennapok taposómalmából a találkozó erejéig. Hogy az ördögien mennyire pontos jelző emberére, még nem is sejti.

Amikor záros határidőn belül egy luxus szállóban találkoznak, kiderül, hogy az illető egy ajánlattal érkezett megbízójától, az ördögtől: Jakobi lelkére tesz ajánlatot. Hősünk csak pillog, hogy mi van, kineveti és elképed a felvetésen. Már 100 millió eurónál járnak a licitben, amikor Jakobi feláll és ott hagyja az egész cécót. 

Az ördögtől természetesen nem lehet ilyen könnyen szabadulni, felfedi kilétét, hogy Toni végül is nem megbízott, hanem maga az ördög. Jakobi szerint viszont Anton Auerbach szkizofrén pszichózisába nem kevés nárcisztikus személyiségzavar is keveredik... Történnek az események, az ördög belelát a gondolataiba (szorongásra okot adó körülmény, beláthatod), emberek változnak meg Jakobi körül egyik napról a másikra, ő pedig büntetésül a lénytől - hogy makacsul nem és nem akar hinni az ördög létezésében - komoly betegséget szerez. Jakobi keserűen állapítja meg, hogy amíg Abel (isten az első részből) kudarcként élte meg létezését és cselekedeteit, addig az ördög nagyon is elégedett önmagával. hans.jpgA szerző, Hans Rath

Súlyos párbeszédek alatt világosodik meg az ördög közléseiből a gyötrő valóság: a poklot kiszervezték a földre, maga az intézmény már csak marketinggel és adminisztrációval foglalkozik. Ez most gyomron vágott téged is, mi? Ahogy halad a cselekmény a maga útján, Jakobi két fontos következtetést von le az eseményekből: 
1) bármilyen lehetetlennek tűnik is, isten az ördög pártját fogja - vajon miért?
2) arra a meglátásra jut, hogy az ördögöt nem legyőzni kell, hanem megegyezni vele.
3) te érted ezt az egészet?

Miből eredeztethető a két könyv cselekménye - szigorúan szerintem? Abból, hogy sokan képtelenek elfogadni azt a tényt, hogy születünk, élünk, meghalunk és ennyi. Nincs mennyország, nincs pokol, nincs semmi halálunk után. Ez olyan.. ijesztő, nem? Hogy a tudatunk egyszer csak megsemmisül és romló hús lesz belőle, ami új körforgásba kezd a természetben. Akkor inkább jöjjön az isten meg az ördög, nem? 

Hans Roth műve egyszerre nevettet meg és gondolkodtat el bennünket. A humor alatt komoly igazságok húzódnak meg és teszik nagyobb súlyúvá az egész művet, mint amilyennek látszik. Jakobi, a kisember, aki ugyan találkozott már istennel is, most az ördöggel küzd, hitetlenkedik, szorong, fél, de amikor rádöbben, hogy emberi ésszel kell itt is gondolkodni, rájön a megoldásra. Senki másnak sem kell másképpen és mással gondolkodni, mint józan ésszel. Az összes többi más lapra tartozik, nincs vele dolgunk.

ordo.jpg

 

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

A sötét az ember barátja, bár ezt kevesen tudják

Élet egy pszichopatával - vagy kettővel?

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7614814568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása