Dévényi Tibor: Mikrofon a húslevesben

2019. július 01. 06:34 - Carbonari

Könyvajánló - Lukács Gabriella: Dévényi Tibi bácsi

devenyi.jpgDévényi Tibor: az én korosztályomnak (54) ikon,
de a fiatalabbaknak is  mond a neve biztosan valamit. 
Vagány disc-jokey, a Három kívánság lelke, haknik hőse, 
rádiók-televíziók repítették képét, hangját a nagyérdemű elé, 
meg amit csak akarsz, az mind-mind ő. 

A korabeli fotók az Arcanum adatbázisából származnak, 
engedélyükkel közzétéve. 

A Metropolis Média Retró Sztorik sorozatának első darabjában, Lukács Gabriella szerkesztésében, Dévényi Tibor vall gazdag életéről Dévényi Tibi bácsi címmel.devenyi2.png

Miről szól ez a könyv? 
Receptek ételekről és életekről. 
Vendéglőkről, szállodákról.
Híres fellépésekről, híres emberek kis és nagy mondásairól. 
A szocializmus tűrt-tiltott-támogatott kategóriáiról. 
Anekdotákat politikusokról, zenészekről, színészekről. 
Aradszky Lászlóról, Koncz Zsuzsáról, Szörényiékről, Korálról, Szécsi Pálról, Korda Györgyről, Kádár Jánosról, Omegáról és sokan másokról.
Haknikról. 
Szovjetunióbeli turnéról, ottani viszonyokról. 
Személyes élményekről Dévényi Tibor és hasonszőrű barátai, ismerősei életéről. 
Milyen volt kilenc Junoszty tévével hazajönni, milyen volt Moszkvában reklámszatyorral seftelni.
Milyen volt Dévényi Tibornak lenni idáig.

Olvasás közben folyamatosan pukkadoztam. Dévényi nem hallgat el kényelmetlen dolgokat sem, vállalja, bohó volt, fiatal volt, csajozott, ivott, szóval élt. Ahol lehetett, ahogy lehetett. Kicsit paródiája az egész az akkori, működgető szocializmusnak, hosszú hajjal, rendőrségi igazoltatásokkal, Ifiparkkal, terjedelmes tömegverekedésekkel, ahol eleinte kötelező öltöny-nyakkendőben szórakozott az ifjúság, de aztán jött a P-Mobil (például) és vele a hosszú haj, lázadás, egy fa, egy rendőr a rendezvényeken.devenyi_1.png

Dévényi Tibor 1969-ben

Nekem, az abból a korból tini-fiatal felnőttként még őt elcsípő bő 10 évem volt a fentiek megtapasztalására. Igen, akkoriban (1980-90) Dévényi Tibor már fénykorát élte, hamarosan a Három kívánság című televízió műsorral repült az országos ismeretség felé. Emlékeim róla? Konkrétan egy sincs, csak a hangja és műsorai maradtak meg. Ahogy a könyvet olvastam, a hangján hallottam a fejemben is a szöveget. 
devenyi.png
A szöveg, amely laza, mint a huszas damil, humoros, néhol minden betű ugratásra kész, máshol komolyan filozofikus, de azért kikacsintva a sorok mögül, hogy nem kell ezt olyan komolyan venni, gyerekek. Mert mit lehetne kezdeni mai fiatalként azzal, hogy a rendőrökkel (még az önkéntes rendőrökkel is!) vigyázni kell, nem mond ez semmit a mai fiatalnak, a mai túlbonyolított, ló túloldalára átesett jogunk van mindenhez világban. Határellenőrzés, cidri a vámostól és egyáltalán, minden egyenruhástól, ugyan már. Hosszú haj férfiaknak: kit érdekel? 

Aradszky László, Dévényi Tibor, Szécsi Pál. A kép története szerepel a könyvben.

Annyi mindent elmesél, a lókrinolin romantikáját, Mária néni és a Google kapcsolatát az ötvenes években, Cseke meg a Szabad Európa rádió és Dévényi Boney M számai, Diana hercegné meg a karácsonyi fények, kontra angol telefonfülke, apja kérdése a már befutott, 34 éves fiához, hogy tulajdonképpen mi akarsz te lenni, fiacskám, egy piszoárban miniszterelnökökkel, a japán, aki éjjel egykor, a csirkekeltetőben (ameddig a szem ellát) magyarul szól hozzá, hogy én ismerlek ám a tévéből, vagy a néger üvölt utána Los Angelesben, hogy Tibi bacsi! Tibi bacsi!devenyi1.png
Járunk Simándy József szőlőjében, Hegedűs Géza kollokviumoztatásán, turnén Latyival, töpörtyűs-pogácsázunk az Omegával, Fenyő Miki Ford Capriján, Aradszky krimijén, ahol a könyvjelző utáni oldalra ráírták, hogy amúgy az ügyvéd a gyilkos (Aradszky üvöltve hozzájuk vágta a könyvet), Rómában egy műsorban Cliff Richarddal, Johnny Hollyday-jel, Moszkvában, ahol a Korál együttes állt sort Dévényi reklámtáskái előtt, Rajk újratemetésén, ahol az egyik komcsi szerint "szegény Laci, ha élne, de közénk lövetne..."

Az én korosztályomnak kötelező, mai fiataloknak ajánlott, hogy összehasonlítási alapjuk legyen... vagy ilyesmi.

retro.png

 

 

 

 

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Köszönjük, Metropolis Média!

Kövess minket a Facebookon is!

A végső háború utáni régi és új ember összecsapása

Sárkányoknak berepülési tilalom Budapest felett

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5314842520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása