Képes lennél bűnözővé válni, hogy megmentsd a gyereked?

2019. szeptember 07. 07:09 - GReni

Könyvajánló - Adrian McKinty: A lánc

"Épp most tetted ki a gyerekedet a buszmegállóban.
Egy pánikba esett vadidegen hív a mobilodon.
A gyerekedet elrabolták.
Az idegen közli, hogy az ő gyerekét is elrabolta valaki.
A gyerekedet csak úgy kaphatod vissza,
ha elrabolod valaki másét."

fantasy-2530602_960_720_1.jpg

Nyáron jelent meg Adrian McKinty A lánc című izgalmas pszichothrillere, mely nem csak az olvasókat ragadta magával, hanem Hollywood is lecsapott rá. A Paramount Pictures hétszámjegyű összegért vásárolta meg a regény filmjogait. A film producere Shane Salerno és a Story Factory lesz. Nézzük mit tud a thriller, mely harmincöt országban kelt el.

A kötet egy minden szülő rémálma jelenettel indul: egy védtelen, gyanútlan tizenhárom éves lány, Kylie várja az iskolabuszt, amikor egy férfi odalép hozzá egy pisztollyal és bekényszeríti egy autóba. Aztán nagyon hamar szembesülünk vele, hogy ezek az emberek bármire képesek.

"– Tudod, mi ez? – kérdezi a férfi.
– Egy pisztoly – feleli Kylie.
– A szívedre célzok vele. Ha sikítasz, ellenkezel, vagy megpróbálsz elszaladni, le foglak lőni. Megértetted? – A lány bólint. – Oké. Helyes. Csak nyugi. Vedd föl ezt a szemkötőt. Hogy életben maradsz-e, vagy meghalsz, az attól függ, anyád mit fog tenni a következő huszonnégy órában. És amikor majd, illetve ha a végén elengedünk, nem akarjuk, hogy azonosítani tudj minket."

Közben megismerjük az elrabolt lány édesanyját, Rachelt, akinek a személyében egy harmincas igazi harcost ismerünk meg, akinek a tavalyi évben kemény csatát kellett vívnia a rákkal, de az első kört ő nyerte. Ám a mai napja katasztrofálisan kezdődik és egy sokkal durvább ijesztőbb helyzetben találja magát. Alig egy órája vált el a lányától a buszmegállónál és most kapott egy hívást a zaklatott nőtől. A nő azt állítja elrabolta Kylie-t és már a Lánc része.

Első lépésben 25 ezer dollárt kell fizetnie a Láncnak. Ó, és bár csak ennyi lenne, de sajnos nem. Ha épségben vissza akarja kapni a lányát, akkor találnia kell egy célpontot és el kell rabolnia az illető gyerekét, aki átveszi Kylie helyét a Láncban. Amennyiben nem teszi meg, a lány meghal.

"– Kiválasztja a célpontot, és addig nem engedi el a hozzátartozóját, amíg a célpont ki nem fizeti a váltságdíjat, és ő is el nem rabol valakit. Pontosan ugyanezt a telefonhívást kell majd lebonyolítania a kiszemeltjével. Ugyanúgy fog eljárni a célponttal, ahogy én járok el magával. Amint végrehajtotta az emberrablást, és kifizette a pénzt, a fiamat elengedik. Amint a célpontja elrabolt valakit, és kifizette a váltságdíjat, a lányát elengedik. Ennyire egyszerű. Így működik a Lánc, és a folyamat megszakíthatatlan."

Ezen a ponton nagyon elgondolkodtatott a könyv. Vajon mi mindenre lennék képes azokért, akiket szeretek? Elrabolnék valakit, hogy megmentsem őket? Ölni is képes lennék a védelmükben? Vajon Rachel mit tesz? Egy szülő bármire hajlandó a gyermekéért. Akár arra is, hogy áldozatból bűnözővé váljon?

A regény során felváltva látjuk, hogy mi történik anyával és lányával. Megismerjük az anya rettegését és küzdelmét. Rachel számára hamarosan világossá válik, hogy a Lánc nem aprózza el a dolgokat. Végig megfigyelés alatt tartják. Tudják hol van, mit csinál vagy épp kit hív fel. Megismerjük a feladatlistáját és utána látjuk miként halad pontról pontra:

"1. Váltságdíj
2. Eldobható telefonok
3. Célpontot/áldozatot felkutatni
4. Pisztoly, kötél, ragasztószalag stb. beszerzése
5. Az áldozat elbújtatásához szükséges helyszínt keresni"

Közben a lánynak is kemény próbát kell kiállnia. Fegyverrel kocsiba kényszerítik, aztán végighallgatja, ahogy elrablói lelőnek egy rendőrt, majd egy pincébe zárják, ahol lánccal kikötik, kamerával megfigyelik, neki pedig fogalma sincs, hogy mit tehetne. Azt állítják, hogy nem akarják bántani, vizet, ételt kapott, a pincében van matraca, hálózsákja. Tehet ő bármit, hogy innen kiszabaduljon? Egyedül, védtelenül, bezárva, aki kétségbeesetten várja, hogy valaki a megmentésére siessen. Miután kisírta magát elkezd gondolkodni. Mi lenne, ha sikerülne kiszabadulnia a bilincsből? Vajon folyamatosan nézik a felvételt, amelyet a kamera készít? Ki tudna jutni a pincéből miután a bilinccsel sikerrel járt? Nem elveszett kölyök, ez tetszett. :)

"Vajon igazat mondtak, tényleg nem akarják bántani? Csak addig lehet hinni az embereknek, amíg az aljas természetük le nem lepleződik."

Nagyon ütős lett a regény első fele. Filmszerűen peregtek az események. A történet önmagában is elgondolkodtató, és még egy kis leckét is kapunk arról, hogy milyen veszélyes, ha a Facebook-on túl sok rólunk az információ. Jól felépített a történet, végig izgultam és vártam mi lesz Rachel következő lépése. Közben szörnyű volt olvasni, hogy egy kamasz mit érez, mit gondol, miközben leláncolva várja elrablói következő lépéseit. Aztán jobban megismerjük Rachel ex-tengerészgyalogos segítőjét, miközben más családok reakciójából is kapunk érdekességeket. Ebből a sztoriból egy nagyon jó filmet lehetne összerakni, remélem a Paramount Pictures odateszi magát.

A kötet második fele teljesen más volt. Kicsit lassabb, kevésbé pörgős. A java inkább az érzelmekről, a történtek feldolgozásáról, a mindennapos harcról szólt és a nyomozásról a Lánc után. Számomra kevésbé volt izgalmas. Az, hogy a Lánc alapítóit megismertük, képeket kaptunk a múltjukról és választ kapunk jó pár kérdésre és persze, ahogy összefutnak a szálak, az tetszett. Ez a nyomozós rész nem olyan átütő, mint a nyitány és nagy csattanó sem maradt, mert már rájöttünk mindenre a végére, de azért sikerült egy mozgalmas zárást írni a történetnek. Kíváncsian várom a szerző további regényeit, mert a stílusa nálam nyert.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a lenti képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted, ráadásul még beleolvasót is találsz!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Tudod, mit rejtegetnek a szomszéd házban?

Azt tudom, hogy én miért gyűlölöm, de te miért?

Két nő, akik elveszíthetnek mindent

fokep_50.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8115005788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása