A Szent Jakab-út: grandiózus hegyek és néptelen messzeségek

2019. szeptember 13. 07:09 - GReni

Könyvajánló - A Szent Jakab-út, Spanyolország (Marco Polo)

A Szent Jakab-út:
"Egy ember, egy sír és zarándokok milliói."

fokep_53.jpg

Ki ne hallott volna még az El Caminóról, ugye? Egy egyedülálló spirituális és kulturális jelenség, melynek spanyol neve Camino de Santiago, azaz Szent Jakab-út. Zarándokok ezreit vonzza a Szent Jakab-út és hosszú utat képesek megtenni azért, hogy az út végén elérjék Santiago de Compostelát, ahol Szent Jakab végső nyughelye található. (Persze vannak kétségek, hogy vajon Szent Jakab apostol a "valódi Jakab-e" vagy sem.) Az elmúlt két évezredben számos építészeti remekművet húztak fel a Camino mentén és uralkodók, szerzetesek választották végső nyughelyükül.

A Camino de Santiago a Pireneusoktól Santiago de Compostelába vívő útvonal, melyre tökéletes infrastruktúrát építettek. Van a sárga jelzést viselő gyalogösvény, kerékpárút és országút is. Számos szálláshely várja a megfáradt utazókat, miközben egy olyan utat járhatunk végig, ahol a táj változatos, ahol a kultúra és a természet összefonódik. Nem muszáj gyalogos zarándoklatra indulnunk ahhoz, hogy ezeket a páratlan helyeket megnézzük, ebben segít az országút is, de egy biztos: nemcsak a táj változatos, az időjárás is szeszélyes Spanyolország északi részein.

alto_de_somport_camino_aragones.jpg

Az út az Aragóniai úttal kezdődik, ahonnan még 858 km vár az utazókra Santiagóig. Mesés táj, de a túrázókra kemény hegymenet vár, ugyanis itt található a Szent Jakab-út legmagasabb pontja: 1640 méter. Ezen a részen kőfalvak, kolostorok és természeti kincsek feledhetetlenné varázsolják a túrát, mely során kihagyhatatlan látnivaló  többek között a jacai Szent Péter Székesegyház, a San Juan de la Peña, valamint a gyalogösvény és az országút találkozásánál fekvő Monreal, mely a Higa de Morneal hegy lábánál fekszik.

34351086864_12776cfa66_b.jpg

Aztán ott van a Navarrai szakasz, mely Franciaországból jön és a Pireneusok hegyhátain fut végig. Szintén változatos, akad 50 lakosú falucska is hegyi kolostorral, de ezen a szakaszon található Pamplona is, ahol érdemes megnézni a Szűz Mária Székesegyházat, ahol a klasszicista külső gótikus belsőt rejt (lásd fent), de akad még itt román kori Madonna-szobor is. De érdemes ellátogatni a Csillagerődhöz, vagy Estellában felmenni a 12. századi erődtemplomhoz, ahonnan szép kilátás nyílik a városra.

nevtelen.jpg

Majd jöhet a La Rioja tartomány, ahol kolostorok és isteni borokat kínáló kocsmák kísérik a zarándokok útját. Az út során érdemes megnézni Santo Domingo de La Calzadában a hatalmas székesegyházat, melynek bármily hihetetlenül hangzik, fő látványossága az üveg mögé tett tyúkketrec egy falfülkében benne egy fehér tyúkkal és kakassal emlékeztetőül egy réges régi történetre.

16525872685_4a3fa60a8f_b.jpg

Lassan elérkezünk Kasztília-Leónba, mely az ország legnagyobb autonóm közössége. A Szent Jakab-út pedig keresztül halad Burgoson, Palencián és León. Itt aztán találunk "egekbe nyúló" székesegyházakat, mint például a Catedral de Santa Maria de Burgos.  Érdemes az Arco de Santa Maria nevű mesés diadalívet is megnézni vagy sétálni egyet a platánokkal és szobrokkal tarkított burgosi sétálutcában, a Paseo del Espolón. De ezen az úton találkozunk a Szent Jakab-út legkülönösebb látványával, amikor is a Camino és az autóút egymást fedve áthalad a romos kolostor, a Monasterio de San Antón templomíve alatt (lásd fent).

lugo-muralla-romana-galicia-centro-historico-arousa-shutterstock-640x427.jpg

Végül az utolsó szakasz Galícián át vezet, ahol tágas legelők, eukaliptuszfák kísérnek utunkon, hogy végül elérjük az "Öröm hegyén" át a Santiago de Compostelát. Megpihenhetünk Galícia kapujában, az 1300 méteren fekvő O Cebreiroban, a különleges kőfaluban, mielőtt tovább megyünk a nyüzsgő kisvárosba, Sarriába, és megcsodálhatjuk Lugo óvárosát, melyek római kori városfal vesz körül.

Egy ilyen hosszú túrához nem jön rosszul, ha van kéznél egy jó kis útikönyv, amely tartalmazza a fő látnivalókat, nevezetességeket, fontos információkat, élménytúrákat, gasztro- és szállástippeket, az ünnepeket, fontos linkek, blogok és appok gyűjteményét, praktikus tanácsokat, egy kis szótárat, a legfontosabb spanyol kifejezésekkel és térképmellékletet is. Mindez megtalálható a Marco Polo sorozat egyik legújabb kiadásában, ráadásul elérhető áron és kedvezményesen kapható a kiadó honlapjáról rendelve.

1629061.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

A jó útikönyv 10 ismérve

Prága, a Száztornyú város

Montenegró, egy felfedezésre váró paradicsom

Velence nem ér véget a karneválnál...

2019. szeptember 27-én ünnepli harmadik születésnapját a KultúrPara, ennek örömére egy napokon át tartó nyereményjátékkal várjuk olvasóinkat a Facebook oldalunkon, ahol több tucat könyv talál majd boldog gazdára. Kövess minket, hogy ne maradj le! :)

2393820.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6515024250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása