Szerelem vagy az emberiség megmentése?

2019. október 14. 00:06 - Carbonari

Könyvajánló - Giovanna & Tom Fletcher: Eve of Man A jövő regénye

p1120517_1.JPGÖtven évig nem születik lány a Föld nevű bolygón. Az emberi faj kihalásra van ítélve? Ennek fényében - minden mindegy alapon - az emberek tönkrevágják a környezetüket, méghozzá az élhetetlenségig. 
Amikor végre megszületik Eve, mindenki fellélegzik: új reménység van születőben. Mindenki irányítani szeretné, mi és hogyan legyen ezzel a lánnyal, hiszen aki ezt megteheti, annak kezében van a jövő.  
Amíg aztán....

A Maxim Kiadó egy YA regényt adott az olvasók kezébe, a Dream válogatások új könyvét, amelyet egy szerzőpáros neve jegyez: Giovanna & Tom Fletcher, a mű címe Eve of Man A jövő regénye. A kötet az Eve of Man-trilógia első része.

A művet azért kértem recenzióra, mert kifejezetten komfortzónámon kívül eső műfajt szerettem volna olvasni, amolyan, na lássuk, mit tud ez a szerzőpáros a témában nyújtani nekem. Nos, nagyon is sokat: igényesen megírt, szőrös szívű ötvenes létemre a lapok maguk mellé ragasztottak. Hiába 16 éves a főhős, mégis magára szed egy kis bölcsességet, hála a sok-sok előzetes tanításnak-tanulásnak. Saját 16 éves koromra visszaemlékezve, hihetetlenül sok bölcsességet. Bár, saját hátterem és Eve, a főhős rendelkezésére álló erőforrásokat tekintve, lehet, hasonló alapokkal nekem is sikerült volna megfelelő időben megfelelő döntéseket hozni. Eve-et közvetve megtanítják arra, hogyha ő összeszedetten és nyugodtan viselkedik, akkor a környezete is ezt fogja visszatükrözni. (Ezt a mondatot olvasd el még egyszer. Megvan? Akkor újra! Sok magán és közéleti válság be sem következik, ha így cselekszel.)

Hiszen Eve az emberiség reménysége. Ötven év elteltével sikerül egy nőnek megszülnie őt, méghozzá óriási csinradattával és állandó ellenőrzések közepette. Az asszony ezt nem bánta, hiszen már benne volt a korban, bár egy idő után kétségei támadtak az őt körülvevő emberek szándékait illetően. De a kislány megszületett. Anyja az életével fizett érte, szülés után elhalálozott, apja meg beleőrült felesége elvesztésébe - ezt mesélik Eve-nek, amikor szülei után kérdezősködik.girl1.jpgFelépítenek neki egy idealizált világot, a Kupolát, amelyben a kiválasztott Anyákkal együtt él, tanul, fejlődik. Hogy ne legyen annyira egyedül, kitalálnak számára egy Holly nevű hologramfélét, aki vele egykorú lányként segíti őt bármiben, amire csak szüksége lehet Eve-nek: öltözködés, pletyka, semmiségek megbeszélése, de persze emellett az egész rendszert felügyelő hatalmasságok iránymutatását, követeléseit figyelembe véve terelgetik a lányt arrafelé, amerre azok igényei kiterjednek. Holly nagyon fontos! Forgatókönyveket valósít meg, súlyos üzeneteket nyomatékosít, máskor pedig a helyzetnek megfelelően improvizál. Eve tudja, hogy nem egy ember áll Holly mögött, képes megkülönböztetni megformálóit, s az egyik különösen kedvessé válik számára.szerzok.jpgA szerzők, Giovanna & Tom Fletcher, háttérben a könyvükkel

Ahogy haladunk az időben, Eve-nek egyre gyanúsabb lesz minden. Rádöbben arra, hogy egy idealizált világban,  felelősségekkel megpakolva, aranykalitkába zárva él, a Kupolán túli valóság sokkal többrétűbb és ridegebb, mint azt neki tanítják. Az emberiség megmentése nem is olyan tiszta és egyszerű feladat, mint azt korábban elképzelte vagy lefestették neki.

"Nem először látom a lyukakat az infomációkban, amit elmondanak nekem. A hazugságokat. Biztosra veszem, hogy valaki úgy gondolja, az én érdekemben kell óvniuk a világtól, amiről semmit sem tudok, de hirtelen úgy érzem magam, mint egy színész egy darabban. Tudom a saját szövegemet, de a többiek tudják a sajátjukat, az enyémet és olvasták az egész darabot. Meg akarom szerezni a forgatókönyvet és kideríteni, mit rejtegetnek még előlem."

A Holly nevű hologramot három fiatalember testesíti meg modern technológia segítségével: ezek egyike Bram, akinek apja a mérnöki cuccot létrehozta, feltalálta és erre a célra hasznosította. Bram beleszeret a lányba, ami főben járó bűn, főleg, hogy rá is jöttek - ezért eltávolítják Eve közeléből. Várható büntetése elől Bram sikeres szökést hajt végre és elvegyül a lenti világ Szabadárjai között.ajto_2.jpg

Elkeserítő volt látni, hogy az emberek hogyan csapták a lovak közé a gyeplőt annak tudatában, hogyha nincs termékeny nő a földön, úgyis minden mindegy, kihalunk. Végletekig kizsarolták a föld adta lehetőségeket, amelyekkel különféle katasztrófákat zúdítottak saját fejükre, mégis, az emberek józan eszébe vetett hit ad némi reménysugárt az egyetlen termékeny nővel együtt. Megérteni vélem Eve-vel kapcsolatos aggodalmakat is: egy felnőtt, érett  gondolkodású ember a célnak megfelelően gondolkodik, tevékenykedik, míg a tizenhat éves csitri önző igényeivel, kicsinyes lázadásaival és az általuk szerelemnek nevezett ostobasággal nem képes önállóan eldönteni és összeegyeztetni, hogy mi a helyes az egyén és az emberiség szempontjaiból. Ő nem más, csak eszköz használói kezében. Talán ha nem akartak volna annyi mindent kézben tartani, a világ megmentése ürügyén példátlan hatalmat egy érdekcsoport kezében koncentrálni, működhetett volna a dolog. Így azonban túl sok lett a manipuláció: az egyik hazugság magával vonta a másikat, a célzat eltolódott istenverte hatalomféltés-; hatalommegtartás irányába, és ezt egy tizenhat éves nem díjazza. Hiába oké, hogy a világ sorsa rajta áll, de mi van, ha nem ért egyet a kivitelezés formájával? 

Kifejezetten tetszett a cselekmény szereplőinek váltakozó szempontjai alapján előre haladni a történetben. Eve és Bram a két főhős, mindketten fiatalok, idealisták, akiknek menet közben kell felnőniük. Ahogy egyre-másra  levetkőzik naivitásukat, úgy nyílik ki szemük a valóságra. Igen, nincs minden úgy, ahogy állították nekik vezetőik vagy a környezetükben élők. Igen, meg kell tapasztaniuk a külső világot, akkor is, ha ez komoly áldozathozatalokat vár el tőlük. Hiszen a jövő az övék. Olyan jövő, amit ők választanak. Már, ha kiérdemlik. De lesz-e választási lehetőségük? Mit rejt a jövő számukra? 

Lesz még két rész ebből a műből. Nagyon nagy kár, hogy egyik kötet sincs máris azonnal a kezemben! Kifejezetten érdekel a fiatalok sorsa. (Jó, az emberiségé is.) Hiszen annyi mindenen képes kisiklani egy szerelem, egy élet, egy sors, egy világ.

eveof.jpeg

 

Köszönöm a lehetőséget a Maxim Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó oldaláról, kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Ősi, veszélyes történetek, melyekkel előcsalhatunk egy sárkányt

Egy világ, ahol az időddel fizetsz, hogy élhess

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8713871594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása