Mit adott a reneszánsz Európának?

2019. október 24. 06:08 - Carbonari

Könyvajánló - A reneszánsz

leonardo.jpgA 14-17. század közötti időszak óriási változásokat hozott Európában, amikor a szellem, a művészet és a tudomány újjászületett. Olyan páratlan kulturális, politikai, tudományos és intellektuális csodák jöttek létre, amelyeket a ma embere még mindig megigézve bámul. (A képen Leonardo da Vinci és ikonikus művei láthatók)

A Kossuth Kiadó magyar nyelven is elérhetővé tette tavaly, a Future Publishing Limited gondozásában megjelent Book of the Renaissance című kiadványát A reneszánsz címmel. A kötet színes képei, aprólékos ábrázolásai, könnyen olvasható magyarázatai testközelbe hozzák a tudomány, a kultúra és a művészetek fejlődésének akkori fontos állomásait.

Európa kulturális újjászületése firenzei műhelyekből indult el, és fokozatosan terjedt az európai földrészen. A szó eredeti jelentése újjászületés vagy újjáéledés. Európa szellemi elitje ebben az időszakban klasszikus görög és római filozófusokat, írókat és művészeket tekintett mérvadónak, ezért azt tűzte ki célul, hogy újjáteremti ezt a szépséget és tisztaságot. A mű a reneszánsz kulcsfiguráinak életét és alkotómunkájuk mindennapjait mutatja be, legyen szó ünnepélyes vagy hétköznapi eseményről. A Mediciek felemelkedése megkerülhetetlen a témában, de ugyanúgy szót kell ejteni az isteni Michelangelóról, a kicsapongó Caravaggióról, a Globe színházról, Galileo Galileiről, akinek a velencei szenátus megduplázta fizetését és élethossziglani matematikaprofesszori állást kapott. Hogy ez mekkora szó a fukar és minden hájjal megkent Serenissimától, azt csak a korabeli népek érthették. venice_libreria_marciana.jpgBiblioteca Marciana

"A történelem ikonikus épületei, leginnovatívabb találmányai és legnevezetesebb művészeti alkotásai közül számos készült a reneszánsz korában." Ha csak Mona Lisara, Az utolsó vacsorára, a ma is álló, 1588-an befejezett velencei Biblioteca Marciana-ra gondolunk, azok is e korszak művei. A Dávid szobor vagy a nyomdagép feltalálása, a Sixtus-kápolna mennyezete, a Farnese-villa, az ejtőernyő vagy a tengerészeti asztrolábium mind vagy szemet gyönyörködtető, vagy elképesztően fontos a haladás szempontjából. il_magnifico.jpg

Il Magnifico - Lorenzo Medici

A Medici-család felemelkedése (vagyonuk és kapcsolataik révén mindent ellenőrzés alatt tudtak tartani), Johannes Gutenberg találmánya, a százéves háború vége, az első ágyúhasználat, Konstantinápoly eleste (ahonnan a legtöbben Firenzébe menekültek, magukkal hozva értékes ókori kéziratokat, ritka könyveiket és természetesen vagyonukat), Firenze ebben az időszakban vált Európa egyik legszebb és legkozmopolitább városává. Betekintést nyerhet az olvasó a firenzei dóm számos kifinomult részletébe, megismerkedhet Velence mindennapjaival, és a reneszánsz szellemiségével. Velence ráadásul a legremekebb földrajzi helyen volt ahhoz, hogy profitálni tudjon a Földközi-tenger keleti uraként az ebből húzható hasznokból. Híres és gazdag város volt akkoriban, hanyatlása sokkal későbbre tehető, mint a reneszánsz térhódítása. A gazdag velenceiek is szívesen foglalkoztak művészetpártolással és nagyszabású építészeti projektekkel. Dolgozott nekik Michelangelo és Leonardo da Vinci is.firenze.jpgFirenze, a reneszánsz bölcsője

A kor meghatározó alakjait sem lehet egyszerűen elintézni.
Niccoló Machiavelli - agyafúrt, politikai száműzött volt, vagy félreértett, kiábrándult szatíraíró?
Shakespeare - valóban olyan tisztelereméltó férfiú volt, ahogyan azt ma hisszük?
A jobb sorsra érdemes Caravaggió és gyilkos híre felborzolta az akkori vatikáni állam mindennapjait - de vajon ki ölte meg a művészt? Mondjuk, az életéért egy petákot sem adtam volna, hiszen heves természete miatt maga ellen hangolta a máltai lovagokat, a pápát, és nevezetes (meg hatalmas) itáliai családok tagjait is.

A kötetben sorra találkozhatunk - újra meg újra - ugyanazokkal a nevekkel, más kontextusba helyezve őket, minél jobban megvilágítva és körbejárva az adott korban beteljesített szerepük fontosságát. Az új művészeti, irodalmi, tudományos perspektívák üstökösként haladtak a korban és hoztak fényt Európa egére. Ugyan sok témában volt tévedésük, ennek ellenére akkor is kiváló előfutárai voltak a ma emberének humanizmusához. A zseniális találmányok, mint például Leonardo da Vinci csapágygolyója, amit tulajdonképpen ma is ugyanúgy használjuk, szinte változtatás nélkül, a helikopterének skicce elképesztő, búvárruhájának kezdetleges őse bámulatra méltó. Kolumbusz utazásai, a szabad gondolkodás (kitörés a középkori tabuk béklyójából), a tudás elterjedése (könyvnyomtatás), az orvostudomány feljődése (boncolás), modern kapitalizmus csírái (jólét, reprezentáció, luxuscikkek iránti igény) és a világot közelebb hozó találmányok felfedezése és hasznosítása mind-mind fontos mérföldkövek voltak mai világunk megértéséhez.

reneszansz.jpg

Szeretnél többet tudni a könyvről? A képre kattintva a kiadónál kedvezménnyel meg is rendelheted!

Köszönjük, Kossuth Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Hinnéd, hogy kőgazdagnak lenni sem olyan egyszerű?

Kedves Zsír, őszintén? Anyád

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8615135404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása