Kedves zsír, őszintén? Anyád...

2019. szeptember 14. 06:51 - Carbonari

Könyvajánló - dr. Sylvia Tara: A zsír titkos élete

zsir.jpgA zsír ellen nem érdemes dolgozni - ha valaki fogyni akar, 
annak együtt kell működnie a zsírjával. 
Püff neki! 
A zsír pedig, ahogy a kutatásokból kiderül, önálló életet él, 
roppant ragaszkodó és saját (amúgy okos) kis feje után megy, 
akár tetszik ez a gazdatestnek, akár nem. 
Furcsa teremtés, nemdebár?  Legfeljebb csak visszaszorítani lehet az együttműködés során, 
azt is fáradtságos, nehéz munkával, kitartó önfegyelemmel. 

A Kossuth Kiadó idén egy Minden, amit a sikeres fogyásról tudni kell alcímű könyvet tett a különféle diétáktól elgyötört olvasók elé, amelyben nem konkrét dietetikai tanácsokat lehet olvasni, hanem magát a mi, miért, hogyan történik az emberrel akkor, amikor fogyni szeretne. Ez jóval többet ad az alanynak attól, hogy mit egyél, mit ne egyél: megértést saját teste zsírsejtjeinek működéséről. Akár külön speciális tudás nélkül is képes magát kategorizálni, hogy milyen csoportba tartozhat zsírsejtjei működése szempontjából, aminek következményeképpen hatékonyabb kúrára (életmódváltásra) foghatja  magát. A mű írója Dr. Sylvia Tara, a könyv címe: A zsír titkos élete.

Ugye, te is tudod, hogy vannak olyan szerencsés embertársaink, akik bármit, bármikor ehetnek, egy grammnyit sem híznak? Mások pedig, ha elengedik magukat egy hét alatt három kilogramm is felszaladhat (jelen, itt vagyok!)? Nos, a magamfajta hízékony embernek isten áldása ez a kötet. Amikor olvasni kezded, lesz néhány AHA élményed.hambi.jpgTudtad-e, hogy mire jó a zsír az emberi szervezetben, mit csinál és azt hogyan? Nem? Akkor figyelj, az alábbiakban egy kivonatos gyorstalpaló következik!

A zsír és néhány alapvető tény. Tudtad-e például, hogy

- zsír nélkül nincs nemi érés, menstruáció, fogantatás?
- több zsír, több csont, nagyobb agy, hosszabb élet?
- a zsír okos szerv, amely kölcsönhatásban van a szervezettel és képes saját sorsát befolyásolni?
- a zsírnak és az anyagcserének külön genetikai háttere van, amely azért felelős, hogy időben azt mondja étkezés közben, hogy ELÉG? 
- ugyanakkora zsírtömeg kevesebb kalóriával IS képes fenntartani önmagát? (Anyád)
- az emberek között sokan meghatározott gén egy bizonyos változatát hordozzák, amely növeli a magas kalóriatartalmú ételek utáni vágyat, s ezzel több zsír felvételét is biztosítja? Akiben ez a génváltozat megvan, közel kétszer akkora eséllyel lesz túlsúlyos.
- aki sovány, az önmagában ettől a ténytől még nem biztos, hogy zsír szempontjából egészséges? Léteznek olyan sovány emberek is, akiknek vérük triglicerid szintje magasabb, jó típusú koleszterin értékük viszont alacsonyabb és inzulinra is rezisztenebbek, márpedig a soványság elvileg jobb  mutatókat kellene, hogy prudukáljon. Ugyanakkor pedig vannak kövérek, akik egészségesebbek, mint ők.
- vannak olyan gének is, amelyek növelik az elhízás kockázatát, de megvédenek a kettes típusú cukorbetegségtől, a szív- és érrendszeri panaszoktól, és segítik az optimális lipidprofil kialakítását? Ezeket hívjuk az egészségeskövérség-géneknek.
- a nők másképpen dolgozzák fel a zsírt, mint a férfiak? Már születésükkor is százalékosan több zsírt tartalmaznak, hát még pubertás vagy terhesség idején!
- ha sikerül tudatosan kevesebbet ennünk, a szervezet fokozni fogja az étvágyat?
- a nők mozgás hatására jobban tudják mozgósítani a zsírt - ez a jó hír. A rossz hír viszont az, hogy edzés után sokkal éhesebbek lesznek, mint a férfiak, és amit megesznek, az azonnal vissza is pótolja az átmenetileg elégetett zsírt. A ghrelin nevű éhséghormon szintje egyszerűen megnő ilyenkor a női szervezetben.pari_1.jpgMit lehet tehát tenni annak, aki hízékony kategóriába tartozik és sikeresen szeretne fogyni? Először is csináltasson egy alapos vérvizsgálatot, amely a hormonjai szintjére, meghatározásukra is kiterjed. Legyen tisztában azzal, hogy egyszerűen csak nincs önfegyelme, vagy van ugyan, de a zsírja ellene dolgozik. Lehet, hogy ez a vizsgálat nem TAJ számra fog  menni, tehát egy kis pénzmag nem árt mellé. Mindez azért szükséges, hogy ne a zsír ellen dolgozzon a fogyókúrázó / életmódváltó, hanem vele együttműködve. Ugyanis a zsírnak az a kellemetlen szokása, hogy visszavág minden fogyókúra végén, és akár 6 évig is emlékszik arra, hogy ellene merénylet történt. A zsír küzd a létéért! - ezt állapították meg a témában jártas kutatók.

Az a legnagyobb baj, hogy nem értjük magát, az ellenséget. Ha kordában akarjuk tartani, a jelenleginél sokkal jobban meg kell ismerni a működését - ebben segíthet ez a kiadvány. Hogy mennyi zsír van bennünk, az nemcsak akaratunkon és a társadalmi nyomáson múlik: a zsírt maga a zsír szabályozza, sőt, ő mondja ki az áment arra nézvést, hogy a szervezetben minden rendben van-e, vagy sem.mozgas.jpgEgyedül az elme képes legyőzni a zsírt. A sikeres fogyókúra legnagyobb hozzávalója az akaraterő (nahát, ki hitte volna!). Azonban ennek az akaraterőnek roppant nehéz dolga van, létezik ugyanis a zsírnak egy óriási fegyvere: a mindent lehengerlő éhség. Ez pedig óriási hatással van az ember tudatára, aminek borzasztóan nehéz ellenállni. Ingerlékeny, tüskés lesz az ember az éhségtől. És amikor sikerült lefogyni, a szervezet még éhesebb, aminek hatására csökken az önkontroll (hiszen lefogytam, nem?), és ha újra botladozni kezd a kalóriák terén, a zsír mindent visszahódít, plusz, hozzá is tesz egy kicsit, biztos, ami tuti alapon. A fogyás után a zsír ezt a mindent vissza állapotra való ugráskész állapotot akár hat évig is képes - különösebb nehézség nélkül - fenntartani. Tehát nem állsz be egy ideális testsúlyra, amit elfogad a lelkem, hanem ha nem vigyázol, kezdheted előről az egészet. A lényeg, hogy tisztában legyél testműködésed folyamataival, csináltasd meg azt a vérképet. Az alapján indulhatsz sylvia.jpgel valamerre. Az is biztos, hogy önmagad legjobb orvosa te vagy: egyetlen fogyókúra módszer sem szentírás. Amikor életmódot váltasz - amelyben a mozgás óriási szerepet kell, hogy kapjon -, te tudod megfigyelni, hogy a testtömegedben mit okoz egy tepertős pogácsa vagy pár deka csokoládé. Mert például az egyik meg sem kottyan, a másiktól pedig rád ugrik fél kiló a tegnapi méretkezéshez képest.

A szerző, dr. Sylvia Tara

Génjeinkkel folytatott harcban a legfőbb fegyver a mozgás. Bárki, aki fogékony az elhízásra, fizikai aktivitással és egészséges életmóddal e hajlamot 30-40%-kal is csökkentheti. Heti ötször fél óra sport, ahol nem kell megerőltetni magát az embernek, de azért megizzad, már enyhíteni tudja génjeiben hordozott hátrányt (mert az is csak egy tényező az elhízáshoz vezető úton).

A zsír tehát érzékeny virágszál, ugyanakkor makacs, konok és nagyon okos. Légy te okosabb nála, és szelíd noszogatással kényszerítsd kompromisszumra saját szervezeted érdekében.
Hajrá!

a-zsir-titkos-elete.jpg

 

 

Szeretnél többet tudni a könyvről? A képre kattintva a kiadónál kedvezménnyel meg is rendelheted!

Köszönjük, Kossuth Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Hinnéd, hogy kőgazdagnak lenni sem olyan egyszerű?

Éhezés és kiszolgáltatottság egy kegyetlen világban

2019. szeptember 27-én ünnepli harmadik születésnapját a KultúrPara, ennek örömére egy napokon át tartó nyereményjátékkal várjuk olvasóinkat a Facebook oldalunkon, ahol több tucat könyv talál majd boldog gazdára. Kövess minket, hogy ne maradj le! :)

2393820.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4714987652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása