Az Unikornis árnya

2019. november 10. 07:59 - GReni

Könyvajánló - Raquel Martínez-Gómez: Az Unikornis árnya

"A festék mindig lekopik, és megmutatja az alatta lévő rétegeket."

1_81.jpg

A történet során megismerünk egy lányt, Claudiát, aki az új élet reményében veszi a sátorfáját és útnak indul Argentínából Spanyolországba. A kezdet nem egyszerű. Ugyanazokkal a problémákkal néz szembe Claudia, mint bármelyik bevándorló: nincs otthona, nincsenek barátai, a pénze fogyóban, ezért munkát kell találnia. 

A kötet elején párhuzamosan ismerjük meg a Buenos Aires pezsgéséből vidékre menekülő újságíró kinti életét és új életét az unikornis városában, Madridban. Úgy hagyta hátra Argentínát, hogy nem térhet vissza. Madrid a jövőt jelenti, az álmokat és egy helyet, ahol szembe nézhet múltja démonaival és felülkerekedhet rajtuk.

Az El Unicornio bárban kap munkát. Nem álommeló, de ez lehet a kezdet. És itt kezd a történet kissé szürreálissá válni. Biztos, hogy nagyon furán néznék az új főnökömre egy ilyen beszélgetés után:

"- Igen, talán butaság: miért nevezted el El Unicorniónak?
- Azért, mert ő kért rá. Akkor jelent meg, amikor nevet kerestem a bárnak.
- Kicsoda?
- Az unikornis.
Claudia úgy vélte, a fáradtságtól hallucinál.
- Egész este figyeltem, de egy árva unikornist sem láttam, a képeken sem.
Marco továbbra is mosolyogva vizslatta.
- Ez csak annyit jelent, hogy még nem állsz készen; az unikornisok nem jelennek meg akárkinek."

Miközben keresi a helyét megismerkedik Edgárral, akivel aztán együtt keresik útjukat egy új világban. Aztán itt az unikornis. Egy mitikus, képzeletbeli jószág, amely ott él vágyaikban. Ugyanúgy keresik a rejtélyes unikornist, mint ahogy arra próbálnak rájönni, hogy hova tart az életük, kik ők és hol a helyük ebben az új világban.

A szerző nagyon egyedi stílusban ír. A regénnyel 2010-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi díjat. A történet során keveredik a múlt és a jelen, a régi város az újjal. Két bevándorló, egyik Mexikóból, másik Argentínából. A közös pont életükben, hogy mindketten problémák, veszélyek elől menekültek Spanyolországba. Pont ez volt, ami összehozta őket.

Érdekes volt olvasni, hogy milyennek látja az európai életet egy dél-amerikai bevándorló, de valahogy engem ez a történet nem talált el. Abban sem vagyok biztos, hogy megértettem a mondanivalóját. Kicsit elvont, kicsit zavaros, időnként szomorú, néha pedig a szereplők kénytelenek álarcot ölteni, hátha attól könnyebb lesz az élet. Nyilván nem...

borito_raquel-martinez-gomez-az-unikornis-arnya.jpgKöszönöm a lehetőséget Metropolis Media!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó oldaláról, kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Egy város, ahol tilos álmodni

Kasztrendszer színek szerint?

Sárkányoknak berepülési tilalom Budapest felett

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6115239464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása