Ókori görög dráma mai pszichothrillerbe oltva

2019. november 12. 07:48 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Alex Michaelides: Néma tanú

Alicia Berenson közelről arcon lőtte imádott férjét, majd festett egy képet, és többé nem szólalt meg. Mi történhetett?

2842.jpgLord Frederic Leighton festménye Alkésztiszről, és a halállal birkózó Héraklészről

Ismeritek Alkésztisz történetét? Bevallom, én nem ismertem, de már tettem egy kísérletet Euripidész drámáinak beszerzésére, mert érdekel. Alkésztisz Péliasz lánya, Admétosz felesége, Admétosznak pedig Apollón tett egy ajánlatot: amennyiben valaki önként felajánlja életét az övéért cserébe, tovább élhet, miután eljött az utolsó órája. Alkésztisz kész volt meghalni férje életéért, ám Héraklész megmentette a lány lelkét, és felhozta Hádész birodalmából. Alkésztisz onnantól kezdve néma maradt.

Ez a könyv két szálon fut: egyrészt megismerjük Alicia életét a férje mellett, méghozzá Alicia naplójából, másrészt pedig hat évvel a gyilkosság után járunk, egy intézetben, ahová a néma Aliciát zárták. Ennek a szálnak a mesélője Theo Faber pszichoterapeuta, aki szinte megszállottja a nőnek, és meggyőződése, hogy szóra tudja bírni, ki tudja bogozni a rejtélyt: miért ölte meg az imádott férjét Alicia egy éjjel ilyen brutális módon, mit jelent a festmény, amit készített, és miért némult el? Alicia hiperrealisztikus képeket festett, egyik utolsó festménye pl. egy Jézus-ábrázolás volt a kereszten, ám a férje pillantott le onnan, szinte vádlón. A legérdekesebb mégis az utolsó, a gyilkosság után készített képe, az Alkésztisz. Egy önarckép, vérvörös színekkel tarkítva, csuklóján friss sebhelyekkel, meztelenül áll a vászon előtt, ami egyelőre üres, szájában ecsettel, kezéről vörös festék - netán vér - csöpög, kifejezéstelen arccal néz a válla felett a szemlélőre. Miért azonosította önmagát Alkésztisszel? Hiszen egész más a történetük: Admétosz félt a haláltól, gyáva volt, és boldogan elfogadta felesége áldozatát, aki mindennél jobban szerette őt. Miután Héraklész megmentette és visszavitte férjéhez, néma maradt: néma, akár a holtak, hiszen azzal kellett együtt élnie, aki elfogadta az áldozatát, kvázi halálra ítélte őt. Ezzel szemben minden kétséget kizáróan Alicia gyilkolta meg a székhez kötözött férjét, méghozzá arcon lőtte. Igaz, aztán elnémult, akár Alkésztisz. Mi a közös bennük? Miért némult el? Mi történt valójában?

lex_michaelides_2.jpg

Ezek azok a kérdések, amelyek végigvezetnek a regények, és letehetetlenné teszik azt. A történet hemzseg a buktatóktól, a valóságban egy pszichiátriai intézmény nem egészen úgy működik, mint a könyvben, ahogyan egy szakavatott bűnügyi pszichoterapeuta sem kapna munkát, ha úgy állna hozzá, ahogyan Theo állt. Úgy érezhetjük, hogy a fő történetszál helyett túl sokat tudunk meg Theóról, a másik mesélőről, de a végére összeáll a kép, és fontossá válik minden, amit megtudtunk - róla is. Zseniális ötlet, nagyon jó építkezés, de itt-ott a téglák nem igazán kapcsolódnak, néhol kicsit ferde a fal, de megéri végigmászni rajta addig, amíg elérjük a csúcsát, a lényegét az egésznek. Alex Michaelides (aki a nevéből talán kitalálható: görög apától és angol anyától született) zseinálisan épít bele egy majd' 2500 éves görög drámát egy mai regénybe. Érdemes figyelni rá, mert a tehetsége megvan, a többi pedig csiszolható. A krimiket, csavaros történeteket kedvelőknek ajánlom ezt a könyvet. Ja, és hadd tegyem hozzá: meg szeretném nézni a festményeket is :)

Köszönöm a lehetőséget a Maxim Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Képes lennél bűnözővé válni, hogy megmentsd a gyereked?

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2115299104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása