100 beszédes tárgy a Harmadik Birodalomból

2020. január 04. 08:31 - Carbonari

Könyvajánló - Roger Moorhouse: 100 beszédes tárgy a Harmadik Birodalomból

blut.jpgA Kossuth Kiadó gondozásában újabb dokumentumregény jelent meg, amely a híres-hírhedt Harmadik Birodalom életéről szól, azok jellegzetes tárgyain keresztül. A könyv írója Roger Moorhouse, címe: 100 beszédes tárgy a Harmadik Birodalomból. Pontosan arról szól, amit a cím ígér. 

A képen Hitler és a náci birodalom egyik ikonikus jelképe, a Blutfahne (Vérlobogó)

Megítélésem szerint kevesebb annyira érdekes kor létezik közelmúltunkból, ami ennyire foglalkoztatná a ma emberét, mint a második világháborúban a náci Németország. Mi miért történt, hogyan történhetett egyáltalán meg? Milyen erényekre támaszkodva volt képes teret nyerni a gonoszság? Jól emlékszem egy kijelentésre, ami régebben hangzott el a jelenlétemben: tudom, hogy milyen szörnyűségeket tettek a nácik a háború során, de hogy menetelni nagyon tudtak, az biztos! Évtizedekkel ezelőtti élményem ez, akkoriban még nem voltam elég érett arra, hogy a maga mélységében megértsem az illető kijelentésének valódi jelentését. Azaz nem szabad minden eredményt csak azért eltörölni vagy elhallgatni csak azért, mert annak kitalálója, végrehajtója gonosz ember vagy rettenetes elképzelései megvalósítására vitte véghez kísérletét. A kapott eredmény nem jó és nem rossz, nincs indíttatása és nincs érzelme, az eredmény csak eredmény, semmi más. Jó célra való felhasználásának ugyanúgy van létjogosultsága, mint bármilyen más eredmény esetében. Ne légy naiv! A német tudósok elért eredményeit a partraszálló szövetségesek külön csoportja vadászta és küldte tovább tanulmányozásra, lehetséges hasznosításra megfelelő helyekre. Megtörtént, nincs mit tenni, de ha egyszer valami megállapítódott ott és akkor, szabad felhasználni más időkben mások segítségnyújtásának céljából. Ennyi idő elteltével talán már szabad áldozatnak és vétlennek egyaránt fejbólintással pecsételni az elfogulatlanságot. Talán. arbeit.jpgA munka szabaddá tesz - az auschwitzi munkatábor kapubejárójának felirata

Nem, nem rajongok én semmilyen bokacsattogtató birodalom gondolatáért sem, amikor egy állam életében tömegesen megjelennek az egyenruhás fiatal-középkorú férfiak, már tudom, hogy baj lesz. Hazug mítoszok, álhősök generálása olyan félelmet és aggodalmat kelt bennem, aki sosem éltem meg eddig háborút, hogy legszívesebben összeütném a kakaskodók fejét: térjetek már észre! Persze, ez csak egy buta, visszhang nélküli kiáltás az éterbe. enigma.jpg

A híres Enigma

Ott tartottam, hogy az eredmény az eredmény, ideológiától függetlenül. A kötetbe beválogatott tárgyak egytől egyig a Harmadik Birodalom ideológiájának gyakorlatáról regélnek, méghozzá igen szemléletesen. Le kell szögezni, hogy Hitler számára az ikonok, tárgyak és szimbólumok rettenetesen nagy jelentőséggel bírtak, így a horogkeresztes zászló egy különös válfaja, a vérlobogó (Blutfahne) a nácizmus egyik szent jelképévé vált. Ez a zászló vett részt a sikertelen müncheni sörpuccsban, amikor több résztvevő halála is súlyosbította a helyzetet és vérük a zászlóra került. Ezután ereklyévé lépett elő a tárgy, ezt érintve tett esküt az SS tagja, ezzel a zászlóval érintve lettek megszentelve más horogkeresztes zászlók is. 

Milyen viszony fűzte Geli Raubalt, Hitler unokahúgát Hitlerhez? Egy 40 centis fejtorzó állt Hitler hálószobájában róla, annak öngyilkossága után. Vajon miért nyilatkozta azt Hitler rokona halála után, hogy mostantól szabad, hogy innentől "egyedül a német népnek és küldetésemnek szentelem magam"? schutzhaftbefehl.jpg
A hírhedt Védőőrizeti parancs (Schutzhaftbefehl), emberrablás bürokratikus mázzal.

Az "Arbeit macht fre" az egyik leghazugabb állítás volt a koncentrációs táborok kapufelirataként, de a Védőőrizeti parancs (Schutzhaftbefehl) se volt kutya a maga nemében: nem volt az más, mint emberrablás bürokratikus mázzal. Miért mondom? A náci Németország szeretett precízen, pontosan dolgozni, törvényességet betartani. Nos, ez a dokumentum kiküszöbölte a bizonyítási kényszer pepecselős munkáját: innentől ilyen csekélységgel nem kellett foglalkoznia a törvényesen eljárni akarónak. Elviszlek, korlátozom a jogaidat, mert csak, kábé ennyi a laikus nyelvre lefordítható jelentősége.  roger_1.jpgA szerző, Roger Moorhouse

De voltak ott irigylésre méltó fejlesztések is: az Enigma rejtjelező gép, amely azért adott fejtörést a szövetségeseknek, mielőtt feltörték a kódot, de a máig is alkalmazott marmonkannák formájával vagy az álcazubbonyok kialakításával megelőzték kortársaikat. Propagandából is van mit irigyelni tőlük: mindent megtettek annak érdekében, hogy eszmerendszerük minél szélesebb körben ismertté váljon, képesek voltak önmagukat állandó jelenlétben tartani levelezőlapokkal, lépten-nyomon felbukkanó jelképekkel. Eljutottak fiatalokhoz, öregekhez egyaránt. Nyeles gránát, U-Boot, Stuka, Mercedes-Benz, Luger-pisztoly, Azonosító cédula, ami minden hadseregben a jövőben dögcédula elnevezésre váltott át a szlengben, az örök zsidó filmplakátja, a sárga csillag, Zyklon-B doboz, Wermacht egyujjas kesztyű, katonacsizmák, élelmiszerjegyek és még sok más, a náci Németországra jellemző tárgy kap itt szerepet és bőséges történeti kitekintést a téma szakértőjétől, Roger Moorhouse-tól.

100.jpg


Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.

Azok a hatvanas, hetvenes évek

 

Bálint gazda 2020-as kertésznaplója

 

Nem csak mi nem élünk örökké

Tetszik, amit olvastál?
Akkor kövess minket a Facebookon is!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9915344206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Tamasi 2020.01.04. 17:22:28

A koncentrációs tábor nem náci, hanem brit találmány /lásd búr háború/.
Az egyujjas kesztyű sem német, hanem orosz találmány.
A luger pisztoly elődje egy svájci /nem igazán tökéletesen működő/ pisztoly volt amit tökéletesítettek.
A tengeralattjáró - U-boat - sem német találmány.
Köztudott, hogy a horogkeresztet is lopták.
A Mercedes-Benz echte német, de egyáltalán nem képezte a német/náci hadsereg alapvető szállítóeszközét. Az európai vasúthálózatra, illetve a keleti fronton lovaskocsikra alapozták a szállítást.

Európai téridő 2020.01.05. 11:01:31

Ez a churchillországi észosztó is elmehet a jó büdös francba. Ha az ő drágalátos Churchilljük a "Nagy Háború" idején nem kavarta volna az ürüléket fene nagy gazember módon, ama nemes küldetéssel ámítva önmagát is, hogy meg akarja menteni a kibaxott Brit Birodalmat, és nem lett volna az általa kipiszkált amerikai részvétellel legyőzött Németország túlbüntetésének társ-élharcosa, akkor Adolf Hitlert sem segítette volna hatalomra, a nyikhaj.
süti beállítások módosítása