Különleges látnivalók a portugál fővárosban, Lisszabonban

2020. január 29. 07:48 - GReni

Könyvajánló - Kathleen Becker: 111 különleges hely - Lisszabon

"Térjünk le Lisszabon turisták által kitaposott ösvényeiről, fedezzünk fel 111 érdekes, eldugott és izgalmas helyet - s készüljünk fel a meglepetésekre."

shutterstockrf-160977977.jpg

A Kossuth Kiadó 111 különleges hely sorozatának hála ezúttal Európa egyik legrégebbi városa, Lisszabon kevésbé ismert, eldugott, izgalmas helyeit fedezhetjük fel. A tipikus látnivalókat, mint a Belém Torony, a Cristo Rei szobor vagy a klasszikus villamos, a híres 28-as villamos, bármelyik útikönyvben megtalálhatjuk. Ezeknek a könyveknek tökéletes kiegészítése ez a kötet. Hiszen a sorozat érdekességét pont az adja, hogy olyan helyekre kalauz el minket, amit általában csak a helyiek ismernek. Ezek közül szemelgettem párat ízelítőül.

A Bugio világítótorony - Ahol az Atlanti-óceán kezdődik

Egy homokzátonyon áll a Tajo folyó közepén a Sao Lourenco do Bugio-erőd, melyet a 16. században a holland és angol kalózok elleni védelem céljából emeltek. A reneszánsz stílusú erődöt a római Angyalvár ihlette, ehhez építettek a 17. század végén egy világítótornyot, mely eredetileg olívaolajjal működött. Ma azonban egy piros lámpa villogása figyelmezteti a hajósokat a ködben alig észrevehető toronyra. Ezen a különleges "születésnapi tortán" rettentő nehéz kikötni, mivel állandó mozgásban van és apálykor csupán 40 centiméter mély a víz. Legjobban a Cais do Sodré és Cascais között közlekedő vonatról látható Oerias közelében.

39922250203_ce875cba4d_b.jpg

A Pátio do Tronco - A nemzet költőjének zsákutcája

A portugálok nemzeti költője, a viharos életű Luís de Camoes. Nemzeti eposza, A Lusiada ma is kötelező az ország diákjainak. Számos utcát és teret elneveztek róla, ráadásul nagyságát mutatja, hogy halálának évfordulója, június 10-e nemzeti ünnep Portugáliában. Közel harminc évvel ezelőtt a város úgy döntött egy ironikus emlékművel tisztelegnek a neves költő előtt. Felkértek egy kerámiaművészt egy különleges alkotás elkészítésére. Így született meg az egykor zsoldosként egyik szemét elvesztő költő portréival díszített alagút a Pátio do Tronco nevű macskaköves utcában. És hol az irónia? Ebben a kis utcácskában 1952-ben a 28 éves költő két verekedőbe botlott, majd mikor rádöbbent, hogy két barátját látja, ő is belevetette magát a dulakodásba.

1e2b2e5935acfc47e39674b87c9b5bef--lisbon-city-do-do.jpg

Fotók utcája - A környék galériája

Az Óvárosban járva érdemes ellátogatni egy bájos macskaköves utcába, a Beco das Farinhasba, ahol a falakon nagy méretű fekete-fehér portrékat találunk. Ezek a képek a környék idős, helyi lakosait ábrázolnak, akik a híres portugál együttélést gyakorolják: boroznak, dominóznak, beszélgetnek. Camilla Watson, brit fotós fényképinstallációjának címe: Tisztelgés (Homenagem). Nem ritka, hogy az egyik "modell" épp elsétáljon mellettünk. A képek elkészülte óta Watson lett az Óváros "udvari fényképésze", aki a helyi gyerekeknek fotózást is tanít.

tumblr_npyahs9war1skkss0o1_1280.jpg

A Renova-WC - A szivárvány színeiben

Praca do Comércio tér árkádján hatalmas felirat hirdeti a világ legszexibb toalettjét, melyet 1 euróért használhatunk. Nyolc uniszex, egyenként több mint 5 ezer falécből készült fülke, ahol még wifi is van, ráadásul a szivárvány bármely színében választhatunk hangulatunkhoz illő wc-papírt. A falakon pedig férfiak és nők pózolnak a portugál tulajdonban álló Renova papírgyárában. Mielőtt végeztünk érdemes benézni a Renova shopjába is, ahol be is vásárolhatunk a gyönyörű színekben pompázó papírból, de mesés szalvétákat is találunk, melyek Lisszabon nevezetességeit ábrázolják.

1_103.jpg

renova.jpg

Vila Berta - Liasszabon legszebb utcája?

A 20. század elején munkástelepek épültek a városban, ahol bájos villák fogadják az ideérkezőket. Érdemes ellátogatni egy U alakú oázisba a 28E villamossal, a Vila Bertába, melynek egyik oldalán kovácsoltvas erkélyek, középosztálybeli miliőt láthatunk, másik oldalon egyszerűbb házakat, majd a macskaköves utcát lezárja egy gyarmati stílusban épült gyönyörű villa. Az utcát vidéki hangulat járja át, a San António fesztivál idején pedig a lakók feldíszítik az utcát girlandokkal és standokon árulják a szardíniát és a hűsítő sört.

db.jpg

111-kulonleges-hely-lisszabon.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

A sorozat két korábban megjelent kötetéből itt kaphattok kis ízelítőt:

Bécs különleges helyei, rejtett titkai

Prága különleges helyei

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr615414200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása