Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

2020. március 02. 07:02 - GReni

Könyvajánló - J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

Egy újabb lehetőség, hogy elmerülj Középfölde és Númenor páratlan világában.

unfinished_tales.jpg

J. R. R. Tolkien nevét azok is ismerik, akik soha életükben egyetlen könyvet nem vettek a kezükbe. A pasi egy igazi legenda. Megálmodott egy különleges világot, egy dallamos nyelvet hozzá és páratlan fantáziájával egy nép teljes történetét és mitológiáját adta az olvasóknak író pályája évtizedeiben.

A kötet egy különleges darab, melyet a szerző idén januárban elhunyt fia, Christoper Tolkien szerkesztett A szilmarilokhoz hasonlóan. Ami viszont újdonság, hogy ezúttal nem próbálta befejezni a történeteket, csupán apja jegyzetei, függelékei mellett ellátta őket részletes lábjegyzetekkel, az összefüggések megfejtéseivel. Kaptunk egy újabb szeletet az édesapja  teremtette világából, ami ezúttal sem fog csalódást okozni a rajongóknak. A már ismert eposzok kapnak érdekes hátteret. A Magvető Kiadó pedig ismét egy igényes, masszív kötetet hozott el az olvasóknak.

A kötet négy részre tagolódik, az első háromban olvashatunk Húrin gyermekeinek fiatalkoráról, Sauron Végromlás előtti númenori aljasságairól, valamint Sauron és Gandalf kapcsolatáról. Az utolsó részben pedig tanulmányokat találunk, melyek mind egy picit közelebb hozzák ezt a mágikus világot és szereplőit. Ezek a történet csak nyomokban függenek össze. Amitől izgalmas, hogy olyan témákat fejt ki részletesen, amelyek a megjelent regényeiben csak említésre kerültek vagy lényegesen kevesebb derült ki róluk.

Minden történet valamilyen módon befejezetlen. Van, ahol a történet vége maradt le, de van ahol csak a formán kellett volna igazítani, de olyanba is futottam, ami jelen állapotában ütközött volna a már ismert történettel. Utóbbi esetén gyanítom gyönyörűen bele lett volna simítva a történetbe, ha Tolkien tollából kerül nyomtatásba, de sajnos erre már nem maradt ideje.

Már két évtizede, hogy olvastam A Gyűrűk ura trilógiát és élvezem, ha egy-egy történet erejéig visszarepülhetek abba a varázslatos, bár sokszor félelmetes és kegyetlen világba. Megint beszippantott kicsit Középfölde a maga fura, bájos vagy épp rémséges lényeivel. Tolkien mesterien dolgozta ki ezt az univerzumot, de rengeteg írását találta méltatlannak a kiadásra. Félkész művek, előtörténetek, ötletek. Kár lett volna ezekért a művekért, ha egy fiókba porosodva merülnek a feledés homályába. Szerencsére pontosan így gondolkodott Christoper is, így születtek meg a szerző halála után kiadott kötetek.

Hihetetlen, hogy valaki ennyire el tudjon merülni egy általa megálmodott világban. Szinte egész életét annak szentelte, hogy létrehozzon egy civilizációt több ezer év történelmével, nyelvével, meséivel, kultúrájával és páratlan hőseivel, gonoszaival. Ez a kötet mutatja meg igazán, hogy mennyi munkával járt ez a folyamat. A számos újraírás, a logikai buktatók kikerülése, a tökéletes hangnem megtalálása, a hősök motivációjának újragondolása, megváltoztatása.

Talán pont a tökéletlensége miatt fogja meg ez a kötet az olvasót. Ad hozzá a regényekhez, de többet ad arról, hogy miként keletkeztek. Kezdésnek semmiképp sem ajánlanám ezt a kötetet. Szóval csak akkor vedd a kezedbe, ha a regények már magával ragadtak annyira, hogy érdekeljen az alkotás folyamata és néhány érdekesség, mint például több változat arról, hogy Gollam, Szarumán és a Fekete lovasok, hogyan szeretnék megtalálni a Gyűrűt.

1754550_3.jpgKöszönöm a lehetőséget a Magvető Kiadónak! A képre kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Három szilmaril mind(en) felett

Karácsony Apó levelei

Magvető Kiadó
Budapest, 2019
760 oldal
ISBN: 9789631439274
Fordította: Koltai M. Gábor, Szántó Judit

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5915470984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása