FODMAP- étrend: hatékony segítség emésztési problémákra

2020. március 07. 06:55 - Carbonari

Könyvajánló - Bartha Ákos, Mezei Elmira: Alacsony FODMAP-étrend

food5.jpgBartha Ákos emésztési problémákkal foglalkozó elméletét remekül kiegészíti Mezei Elmira által megálmodott, összeállított gyakorlata receptek képében. Amíg az első megmondja, miért, a másik melléteszi a hogyant, és a mibőlt.

A Jaffa Kiadó elkötelezetten igyekszik olvasótáborával megosztani azokat az elméleti, gyakorlati tudnivalókat, amelyek problémás egészségi állapotokra nyújt segítséget. Bartha Ákos, Mezei Elmira: Alacsony FODMAP-étrend című könyve kifejezetten az emésztési problémákkal küzdőknek tud olyan gyakorlatilag alkalmazható tudást átadni, amely alkalmas lehet tünetmentes, élhető mindennapok kialakítására.

Mindenekelőtt a FODMAP jelentésére érdemes rávilágítani: olyan mozaikszó, amely a táplálékot alkotó szénhidrátok kezdőbetűjéből származik. Ahogy a cím is fogalmaz: alacsonyan tartott szénhidrátmennyiség sok javulást képes elérni glutén vagy laktózérzékenységnél, vastagbéldaganatnál, irrátibilisbél-szindróma vagy gyulladásos-krónikus bélbetegségeknél. Persze, más krónikus betegségeknél is hasznos lehet ez a fajta táplálkozási mód. 

Bartha Ákos a fejezetek kialakításánál arra törekedett, hogy laikusok számára is közérthetően adjon át minden fontos információt - végül is nem (csak) táplálkozástudósok fogják forgatni ezt a könyvet. Rámutat alapvető összefüggésekre és ezekhez kapcsolódó megoldásokra. A könyvben szereplő tények és javaslatok célja, hogy az egyén megértse, hogyan képes (újra) elérni és megőrizni az optimális emésztési funkciókat, netán az elkezdődött káros folyamatokat visszafordíthassa, ha időben képes változtatni. A fentieket alkalmazva jelentős életminőségváltozást lehet elérni. Az étrend célirányos, személyes táplálkozásterápia része lehet, átmeneti eliminációs étrend. Első fázisát a tünetek enyhüléséig érdemes követni, de a FODMAP-étrend nagy jelentőséggel bír a hosszú távú, tudatos egészségmegőrzésben.food2.jpgAz elméleti vonal kibontása során a szerző többször is hangsúlyozza, hogy mindenkire alkalmas megoldásokat egyetlen könyvben, így ebben sem lehet keresni: minden személy más és más, egyéni sajátosságokra kialakított étrendet érdemes használni - a műben található receptek nem mindenkinek lesznek hatásosak és ez így természetes. A könyv csak egy általános mankó, sőt, javaslat, amely elméleti, gyakorlati leírásaival csak hozzávetőleges - de nagyon fontos - megoldást adhat, amit az egyénnek saját magán kell kikísérletezni, mire hogyan reagál.

A szerzők

Mezei Elmira
elmira-1.jpg
Bartha Ákos (Forrás: You Tube)
bartja.jpg

Mezei Elmira receptjei szemet gyönyörködtető fotókról néznek vissza a kíváncsi olvasóra, ahol megbízható, egyszerű, akár gyorsan is elkészíthető ételek sorát láthatjuk. Nem csak emésztési problémákkal küzdő emberek tudnak profitálni ezekből az alacsony FODMAP tartalmú ennivalók receptjeiből, hanem az egészségüket tudatosan őrzők is. Mezei Elmira megmutatja, hogy nem is akkora kihívás az átlagnál szűkebb keresztmetszetű alapanyagokból válogatva ínycsiklandozó, változatos ételeket asztalra tenni.

fedel_1.jpg

A kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Az aranyműves fia

Ne pánikolj, sportolj!

Szerző: Bartha Ákos - Mezei Elmira
Kiadó: Jaffa Kiadó
Megjelenés: 2019. október 11.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634752066
Méret: 165 mm x 20 mm x 235 mm

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2615434450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása