Fedezzük fel a bolgár tengerpartot!

2020. június 11. 07:29 - GReni

Könyvajánló - A bolgár tengerpart (Marco Polo)

Aranylóan sárga homok, pazar fürdőhelyek, öblök,
színes napernyők, széllovagok, hangulatos bárok,
kedvező árak, mediterrán életstílus, csodás múzeumok,
izgalmas fesztiválok, történelmi látnivalók.

a_bolgar_tengerpart.jpg

Az egyik legújabb Marco Polo kötetben két részre osztva olvashatunk a bolgár tengerpart látnivalóiról. Ezek közül szemezgetve mutatok nektek pár kihagyhatatlan látnivalót. Elsőként a tengerpart első felére látogatunk, ahol egymást érik a nyaralóövezetek és a történelmi látnivalók. A bolgár tengerpart egyik legrégebbi települése Balcsik, Csendes öböl, pazar látványt nyújtó mészkőhegyoldalak, fehérre festett, tűzpiros tetejű házak, macskaköves, szűk utcácskák, mesés kertek. Azt mondják a vidék legszebb városa. Itt található a Balcsiki kastély, Mária királyné eklektikus stílusú kastélya egy lenyűgöző botanikus kerttel.

179521308_high.jpg

A régió mesés természeti látnivalókkal büszkélkedik, ilyen a Kaliakra-fok is, mely a nyugodt, történelmi hangulatú Kavarna városától délkeletre található. 70 méter magas függőleges sziklafalak páratlan látványt nyújtanak, ahogy a mészkövet helyenként bíborvörös kőrétegek szelik át. Egykor itt állt egy erőd, de ma már csupán romok emlékeznek erre. Ha pazar kilátásra vágyunk, akkor a fok végén található kis kápolnát ne hagyjuk ki. Már maga a tenger látványa is mesés, de nyugodt időben akár delfineket is láthatunk.

kali1.jpg

A déli részen is akadnak izgalmas látnivalók. Hangulatos halászfalvak, vendégszeretet, gyönyörű strandok és a természet szerelmeseit várja a Sztrandzsa hegység hatalmas természetvédelmi területe, természeti rezervátumok különleges növény- és állatvilággal. Burgasztól, Bulgária egyik iparvárosától délkeletre fekszik a sziklás Szent Anasztázia-sziget, mely egykor zarándokhely volt, majd 1925-ben a halálra ítélt bolsevikokat börtönözték ide. Ma egy múzeumnak ad otthont a sziget, az egykori kolostorban pedig egy szálloda üzemel egy jó kis vendéglővel. A búvárkodás szerelmesei megtalálják itt a számításaikat, professzionálisan vezetett búvárexpediciók indulnak a szigetről.

0de218b7c3c14fa3a96f0c94cf9026b1.jpg

Kihagyhatatlan látnivalók között muszáj megemlíteni egy bájos kisvárost, Ahtopolt, melyet a görögök Agatopolisznak, a "Boldogság városának" neveznek. A meleg, nyugodt tenger vonzza a fürdőzőket. A kikötőből indulva pedig egy hangulatos sétálóúton találjuk magunkat. 1918-ben hatalmas tűzvész tombolt a városban, melyet egyedül egy sziklás dombon álló templom, a Feltámadás-templom élt túl, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerpart déli régiójára.

lighthouse-in-ahtopol-bulgaria-milan-ljubisavljevic.jpg

Egy újabb jó kis Marco Polo kötet, amely hozza a megszokott színvonalat. A nevezetességek, fontos látnivalókról kapott naprakész információkat kapunk, emellett kapunk tippeket esős napokra, olcsó programokra, megtudjuk mi tipikusan bolgár, mi trendi. Aztán jön némi infó a helyiekről, szokásokról, ünnepekről, eseményekről, étkezésről, vásárlásról. Találunk ismét izgalmasnak tűnő élménytúrákat, ötleteket, ha aktív pihenésre, sportra vágyunk. A kötet végén pedig egy csokorban linkeket, appokat, blogokat, praktikus tanácsokat, egy rövid szótármellékletet találunk, melyek segítenek még könnyebben eligazodni az országban. Végezetül pedig néhány térkép segíti a tájékozódást. Sok információ, apró méret, kedvező ár. Ezek teszik tökéletes útitárssá a Marco Polo sorozat köteteit.

139482462.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Fordította: Balázs István

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Mesés látnivalók a horvát tengerparton I.

Tenerife, az örök tavasz szigete

Ciprus, a szerelem szigete

Mesés látnivalók a horvát tengerparton II.

Madeira: a hegyek és a tenger szerelmeseinek paradicsoma

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8415740910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása