Decker nyomozó IS ember

2020. július 30. 06:51 - Carbonari

Könyvajánló - David Baldacci: Bukottak

detektiv.jpgMikor tudja egy nyomozó nyugodtan eltölteni a nyaralását? Létezik egyáltalán ilyesmi? Így jár David Baldacci hőse is, Amos Decker, aki sorozatgyilkos nyomába ered - a vakációján.

David Baldacci Bukottak című regénye a General Press Kiadó gondozásában jelent meg az olvasók örömére. Aki figyelemmel kísérte eddig Amos Decker nyomozó életét, akciódús munkáját, az ezt a kötetet sem hagyja ki. 

Amos Deckerről tudjuk, hogy drabális ember, volt sportoló, akinek karrierjét egy baleset törte derékba, de kiváló emlékezőtehetsége miatt beáll a rendőrséghez nyomozónak. Érzelmeit akkor vesztette el, amikor feleségét, gyerekét és sógorát meggyilkolva találta otthonukban, és hosszú ideig tartó felderítés és a szerencse faktor mellészegődése együttesen oldatta meg vele az ügyet. A detektívnek nem maradt semmije, aminek örülhetne az életben, ezért lesz igazán üdítő folt a kötet az Amos Decker sorozatban: a nyomozónak érzelmei is vannak! Hűha!

Pedig tökszabványosan indul a történet: Amos Decker és FBI-os kollégája, Alex Jamison a nő testvérét látogatják meg egy hanyatló bányászvárosban (Baronwille). Amos alig néhány órát tölt a városban, amikor belebotlik egy szörnyű kettős gyilkosság helyszínébe. A kisváros drogba, munkanélküliségbe és káoszba fullad, mióta válság van és a bányászat is a múlté. Ez azonban még nem lehetne oka annak, hogy idegen kezektől sorozatban furcsa halált halnak a városka lakói. 

A helyi nyomozók egyike sem áll a helyzet magaslatán, napláne, hogy a halottkém részmunkaidős, gyorstalpalón képzett, gyakorlatlan személy, akinek a szemét is kiverheti egy-egy szimptóma, akkor sem tudja helyesen értelmezni a nyomokat. Amos és Alex kénytelen belemélyedni a nyomozásba, pláne, amikor kiderül, hogy rövid időn belül egyáltalán nem ők az első emberölési áldozatok a településen. david-baldacci.jpg

A szerző, David Baldacci

A Bukottak cím egyáltalán nem véletlen, többszörös áthallással bír. Hiszen bukott a város, bukottak a lecsúszott egzisztenciájú emberek, az alapító családja is mind idetartozik. Az utolsó élő Baronwille érdekes ember, akihez a nyomozás több szála is elvezet. Történt itt minden, gyilkosságok balesetnek álcázva, mindennapos a korrupció és a biztosítási csalás, emberölések blikkre, elillant családi kincs, vagyon - a ma történtek gyökere kelletlen régmúltba vezet vissza, nyomozóink pedig szálazhatják, mi fontos és mi nem a jelen gyilkosságai ügyében.

Decker elméje pedig - ami eddig egy adathordozóhoz méltó precizitással rögzített bármit, amit addig látott, hallott - most feladja a működést, leáll. Van ugyanis a történetben egy gyerekszereplő, Zoé, aki képes megnyitni Decker érzelmeit - innen a cím, miszerint Decker nyomozó IS ember.

Tempósan haladunk a végkifejlet felé, az olvasó azt hinné, mindent (is) tud és ért, hogy az utolsó lapokon meglepetés érje: nem tudsz te semmit, röhög kajánul a jogász pesítésű és gondolkodású Baldacci, akit hűvös profizmus jellemez regényei, főhősei formálása során. Vitathatatlanul biztos kézzel nyúl dramaturgiához, események tálalásához - ezért szeretjük műveit. Ezért is. Nem hagy üresjáratot, elvarratlan szálakat. A-ból B-be mindig eljut az ember, még akkor is, ha eleinte az a B C-nek, E-nek vagy bármilyen más betűnek tűnik is. Nincs jelentéktelen mellékszereplő vagy esemény, mindennek helye van. A kötet igazi ponyva, de minőségi ponyva az ö
sszes idevonatkokellékkel, gyilkosság, izgalom, pici politika, körmét lerágó olvasó, aki már a történet negyedekor azt hiszi, megvan a gyilkos, aztán a felénél megint, a háromnegyedénél pedig meg is esküdne rá, hogy mindent tud, pedig dehogyis, derül ki az utolsó tucat oldalon.

bukottak.jpg

A kötetet a General Press Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Fordította: Kiss Ádám

Kövess bennünket Facebookon!

Tengerparti emlékek

Öt év múlva

Cím: Bukottak
Szerző: David BALDACCI
Sorozat: Amos Decker
Oldalak száma: 440
Megjelenés: 2020. március 16.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634523895
Méret: 197 mm x 137 mm x 30 mm
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6116029076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása